5 motive pentru care Amsterdam nu e mișto așa cum crede toată lumea

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Da, uite, am spus-o. Amsterdam nu e mișto. Nu e așa mișto pe cum pare să creadă toată lumea. Nu e cel mai nașpa loc pe care l-am vizitat, dar nici cel mai okay. Am scris un articol cu câteva chestii pe care le poți vedea în Amsterdam, într-o mini excursie. Dar pentru că eu personal am fost oarecum dezamăgit de întreaga experiență, uite aici. un articol despre de ce Amsterdam nu e mișto. Amsterdam orașul, că parcă e și o echipă de fotbal sau ceva. Eu nu le am cu sportu’. Deci da, orașul e nașpa. M-am dus eu cu așteptări prea mari? Probabil. Dar asta e vina internetului și a prietenilor mei care l-au făcut să pară un fel de Paradis.

În poza asta e mișto
În poza asta e mișto

Dar hey, uite o listă cu 5 motive pentru care Amsterdam nu e mișto

Că poate vreți și voi să mergeți pe acolo, zic. Să nu aveți așteptările la fel de ridicate ca mine. În nici un caz nu zic că nu merită o vizită, doar să știți la ce vă așteptați. Da? Nu? Okay.

1. Este foarte aglomerat

La fel ca și mine, sunt zeci de mii de turiști care vin aici pentru că au auzit că e cel mai mișto loc de pe planeta asta (și probabil și de pe celelalte planete, adică cel puțin în Sistemul Solar nu cred că e ceva spectaculos… sau a deschis Elon vre-un club de striptease pe Marte și nu știu eu?). Ideea e că toți oamenii ăștia se îmbulzesc să-l viziteze. Probabil motivele evidente sunt Cartierul Roșu și Coffee-Shop-urile. Evident. Dar hey, găsești asta aproape oriunde. Doar că e ilegal. Îți e frică de gardă? Dacă mergi în Amsterdam doar că să droguri și prostituție, te simți mai împăcat cu tine? Că acolo e legal?

Oameni, biciclete, chestii (mi-am dat seama că nu am făcut poze în locurile foarte aglomerate pentru că eram prea ocupat să mă feresc de oameni)
Oameni, biciclete, chestii (mi-am dat seama că nu am făcut poze în locurile foarte aglomerate pentru că eram prea ocupat să mă feresc de oameni)

Aaaanyways, nu vreau să judec pe nimeni, cu toții avem plăcerile noastre. Cum ziceam în articolul ăla precedent, Amsterdam-ul înseamnă mai mult decât femei și iarbă. Și trebuie să recunosc, și celelalte părți ale orașului pe care le-am vizitat eu erau destul de aglomerate, nu doar Red Light. Deci e bine. Oarecum. Mie tot nu mi-a plăcut faptul că erau sute de oameni pe străduțele alea înguste. Trebuie să fii foarte atent când faci slalom printre turiștii asiatici care fac sute de poze la aceleași clădiri, că poate ajungi pe pistele de biciclete. Și ăia care merg cu bicicletă pe acolo nu au nici o treabă. Probabil sunt obișnuiți și ei cu aglomerația. Sau nu le pasă. Eu am mai fost și într-un sezon slăbuț, și tot mi s-a părut exagerat de aglomerat. Sunt curios cum e vara.

2. Este scump

„Hahaha uite saracu’ cum se plânge că sunt chestii scumpe” „Păi cine te pune să te duci dacă nu ai bani, sarakule” „Vând Golf 3 1.2 din 2002”-Da știu că la asta vă gândiți. Dar nu e chiar așa. Mi se pare o discrepanță mult prea mare. Adică poți găsi cazare cu 50 de euro pe noapte, îți faci abonament nelimintat pentru toate mijloacele de transport în comun cu 15 euro pentru 3 zile, apoi te duci la un amărât de fast food și dai 12 F**KING EURO pe un hamburger? Sau 7 euro pe o bere la 0.25. DA 0.25! Nici măcar 0.33. Zero Dooshcinci. Nici nu știam că există așa ceva.

Bere la 0.25 care deși e bună la gust nu scuză faptul că e 7 euro motiv pentru care Amsterdam e nașpa
Bere la 0.25 care deși e bună la gust nu scuză faptul că e 7 euro motiv pentru care Amsterdam e nașpa

La mine în sat, aici la Craiova, evit localurile cu bere la 0.33 care sunt doar „pă centru”. Și mă temeam că în Amsterdam va trebui să mă resemnez că o să beau numa’ bere la 0.33 cu 4-5 euro. Dar nu m-a pregătit nimeni psihologic pentru bere la 0.25 la 7 euro. Să facem un calcul matematic simplu.. de banii ăștia beau 5 beri la 0.5 la un bar decent, și îmi mai rămâne să las bacșiș și chelneriței cu cur mișto. Să nu mai zic că dacă e să mănânci la un restaurant decent, și-ți iei și o băutură ai dat 25, de euro așa.

Sunt eu obișnuit cu țări balcanice ieftine? Probabil. M-a stricat Bulgaria și Polonia, care sunt mai ieftine ca România. Dar cum eu sunt un gurmand și un degustător desăvârșit, de mâncare și de băutură, aspectul ăsta contează foarte mult. Pe lângă asta, dacă vrei să mai mergi pe la un muzeu sau să-ți iei suveniruri din multitudinea de magazine de profil de pe toate drumurile, vino cu pușculița după tine. Amsterdam nu e mișto la capitolul mâncare și băutură, asta e sigur.

3. Este murdar

Spune asta cineva care vine dintr-un oraș mediocru din România, care să fim sinceri, nu e recunoscută pentru cât de curată este. Și chiar dacă au peste tot coșuri de gunoi super inteligente, Amsterdamul mi s-a părut murdar. Nu neapărat fizic. Pur și simplu, e o senzație pe care nu o pot explică exact. Sunt semne cât tine de mari pe care scrie să nu faci pișu în public, în mijlocul orașului. Și că nu ai voie să bei că porcu pe stradă? Și cu toate astea, chestiile astea se întâmplă. Că de asta sunt semnele alea acolo, logic.

La ăla cu urinatul stradal nu i-am făcut poză că nu m-am regăsit în el
La ăla cu urinatul stradal nu i-am făcut poză că nu m-am regăsit în el

Comparativ cu restul țării, care este foarte ordonată și curată, Amsterdamul mi s-a părut foarte dubios. Clădiri murdare, canale triste, străzi super aglomerate și împânzite de reclame și firme. Tot din cauza puhoiului ăla de turiști care trec pe aici, mai mult ca sigur.

4. Prea multe magazine

Și că tot vorbeam de aglomerație, același lucru se întâmplă și cu magazinele. Toate străzile din centru sunt împânzite de sute de magazine de suveniruri, sex-shop-uri, fast-food-uri și orice alt fel de locație cu firmă care vinde sau oferă ceva. Și toate au o grămadă de firme luminoase și afișe cu oferte aruncate peste vitrine și ziduri. Și astea se datorează evident turiștilor. Cerere și ofertă. Dar este un haos. Haos, vă zic!

Magzine pe alei prin Amsterdam
Magzine pe alei prin Amsterdam

Te desparți și tu de grup și stabiliți că vă întâlniți la H&M-ul de pe strada X (nu, nu fac reclamă la H&M, asta mi-a venit acum). Și ce să vezi? Pe strada respectivă sunt 3 H&M-uri. De ce ai avea nevoie de 3 H&M-uri pe o stradă? Nu știu. (Pe bune, H&M v-am făcut reclamă gratis, da-ți-mi un voucher, ceva).

5. Amsterdam nu e mișto pentru că miroase a iarbă

Ce surpriză, Amsterdam miroase a iarbă. Nu va așteptați, nu? Dar chiar așa, pe fiecare stradă, lângă fiecare terasă pe lângă care treci. Nu e mișto. Amsterdam nu e mișto. Sau nu știu, am eu o problemă că nu’s adept al acestei culturi? Până și ei au zis că vor să se rebrand-uiască, că nu le mai convine să fie cunoscuți ca „țara drogurilor și a prostituției”. Deci, s-ar putea să nu fiu singurul care se „plânge” de asta. Ce să și faci.

Deci în concluzie? Amsterdam nu e mișto.

Nu e chiar așa de mișto, pe cât am fost eu făcut să cred. Asta nu înseamnă că nu trebuie să îl vizitați dacă aveți ocazia. Doar să fiți conștienți că are și părți nasoale. Chiar și eu aș vrea să revin, poate într-o perioadă mai călduroasă. Cu soare, de ce nu. Poate și vremea urâtă mi-a afectat experiența pe care am avut-o.

În orice caz, dacă vreți să vizitați Olanda Țările de Jos, vă pot recomanda ceva mai rustic și mai liniștit: am scris articolul ăsta despre Giethoorn, sau Veneția Olandeză, unde sunt canale, tururi cu barca și capre, dar mai puțină iarbă și suveniruri.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.