5 obiective turistice din Hunedoara pline de istorie pe care le poți vizita

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Hunedoara este o zonă plină de istorie și tradiții inedite. Din nefericire nu este așa populară precum alte zone ale țării, desi este împânzită de obiective turistice: castele, cetăți, conace, biserici vechi, dar și de zone de agrement. Eu de fiecare dată când ajung prin Hunedoara descopăr ceva nou. Și vreau să împărtășesc asta cu lumea, așa că iată un articol despre 5 obiective turistice din Hunedoara pe care le puteți vizita și voi la următoarea voastră călătorie pe aici. Cu galerie foto, de ce nu.

În articolul ăsta vom vorbi de o colonie romană, o cetate, un conac restaurat, o biserică impresionantă și o stațiune de ski. Toate acestea le-am descoperit la cea mai recentă vizită a mea în zonă, când am participat și la tradiții locale de 1 Decembie, despre care am scris deja. Sunt doar o mică parte din obiectivele turistice de prin Hunedoara, am să presar prin articol și link-uri despre multe alte atracții hunedorene de care am scris deja. Să începem!

5 obiective turistice din Hunedoara, în nici o ordine particulară

Zic în nici o ordine particulară pentru că sunt obiective turistice diverse, și nu le-am pus într-un top anume.

Bărbos printre ruinele Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Bărbos printre ruinele Ulpia Traiana Sarmizegetusa

1. Orașul Antic Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Ulpia Traiana Sarmizegetusa este capitala coloniei romane în Dacia, aflată în comuna ce îi poarta azi numele: Sarmizegetusa. A nu se confunda cu Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei, care este la vreo 40 de kilometri de aceasta.

Ulpia Traiană Sarmizegetusa a fost construit cel mai probabil de Legiunea V Macedoniană, după ce Dacia a fost cucerită de romani în 106. Au pus numele capitalei originale Sarmizegetusa, însă au branduit-o puțin, ca să se vadă cât de jmeker era Traian.

Așezământul se întindea pe o suprafață de aproximativ 130 de hectare și cuprindea o multitudine de clădiri administrative și nu numai: un forum, un amfiteatru, o școala de gladiatori, ateliere de sticlărie, băi termale și vreo 7 temple către diferiți zei, și un templu mare.

Acum au rămas doar fundațiile acestor clădiri, dar din fericire în ultimii ani s-a dat drumul la o serie de lucrări de escavare, restaurare și păstrare a ruinelor, devenind o atracție pentru pasionații de istorie. S-au pus panouri informative peste tot, iar când am vizitat noi în Decembrie 2023 se lucra la restaurarea amfiteatrului. Proiect ce își propune să îl aducă la un stadiu funcțional, unde să se țină și evenimente pe viitor. Sunt sigur că asta e doar începutul. Vă las mai jos câteva poze:

2. Cetatea Mălăieşti

Al doilea obiectiv turistic din Hunedoara la care ne-am oprit noi a fost Cetatea Mălăieşti. Cetatea este de fapt un ansamblu de monumente istorice, nu doar o cetate.

Cetatea Mălăieşti se află în satul cu același nume, Mălăieşti, comuna Sălașu de Sus, Hunedoara, desigur. A fost ridicată spre sfârșitul secolului al XIV-lea de familia Sărăcin. La început s-a construit doar un donjon, la care i s-au adăugat ulterior ziduri de apărare, o clopotniță și alte 3 turnuri de apărare. A fost abandonată prin secolul al XVII-lea.

Din fericire a fost restaurată cu fonduri europene și acum este un obiectiv turistic important în Hunedoara. În interior se găsesc acum armuri, scuturi, arme și blazoane. Nu am făcut poze în interior, am făcut câteva filmări însă pe care o să le pun pe TikTok.

3. Biserica Sfântul Ierarh Nicolae Densuș

Biserica Sfântul Ierarh Nicolae se află în satul Densuș. Este una dintre cele mai vechi Biserici din România, datând de prin secolele XII-XIII, construită pe ruinele unei construcții din secolul al IV-lea. Ba mai mult, Biserica a fost construită cu pietre din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de care v-am scris mai sus.

De-a lungul timpului, lăcașul de cult a servit cultului creștin-ortodox, protestant și greco-catolic. Pictura murală din interiorul acesteia datează din secolul al XV-lea. Nu ai voie să filmezi/faci poze înăuntru, însă au am strecurat câteva, vă las mai jos pozele.

Este o Biserică unică în Romania, plină de istorie. Tocmai de asta este propusă pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Și este printre cele mai interesante obiective turistice din Hunedoara pe care le-am vizitat.

4. Conacul Karaba

În Densuș găsiți și Conacul Karaba. O clădire ridicată inițial prin secolul al XVII-lea, la care s-au modificat ulterior mai multe aspecte. Povestea conacului Karaba este și ea impresionantă, dar mai impresionantă este povestea celui care lucrează din greu să o restaureze: Mihai Bălan.

Mihai este un hunedorean care a petrecut 18 ani peste hotare, în Danemarca. A studiat apoi a lucrat pentru Nokia vreo 9 ani și că freelancer. Dar s-a întors în România pentru a fi mai aproape de familia lui, și aș-i îndeplini visul de a restaura conacul.

Povestea lui și povestea conacului Karaba sunt, cum ziceam, impresionante. Însă nu vreau să vă dau foarte multe spoilere, vă las să le descoperiți voi. Mihai deține conacul din 2013, iar starea acestuia era deplorabilă când a intrat în posesia lui. Țigle căzute, geamuri sparte, vegetație excesivă.

Lucrările de restaurare au început acum aproape 3 ani, și nu au fost ușoare. Pentru că Mihai vrea să respecte materialele tradiționale și tehnicile folosite pe vremuri. E greu să găsești meșteri care să se înhame la astfel de proiect. Și costisitor. A băgat undeva la 200.000 de euro pentru visul lui. Însă și satisfacția este pe măsură, spune Mihai. Pe parcursul renovărilor a găsit tencuială și ornamente din toate perioadele în care conacul fusese restaurat, începând cu 1700. Și pe alocuri, une a fost posibil, le-a lăsat la vedere.

Cum ziceam, nu vreau să zic prea multe, Mihai vorbește mult mai frumos și cu pasiune despre toate astea. Din 2024 conacul Karaba va fi gata, și vă fi dat și spre închiriere. Arăta impresionant când l-am văzut noi și nu era gata. Abia aștept să văd rezultatul final.

5. Stațiunea Râușor 

Dacă nu sunteți cu istoria și astea, aveți și alte obiective turistice prin Hunedoara. Puteți face hiking spre exemplu. Chiar anul trecut am participat la amenajarea unui traseu. E o zonă frumoasă, plină de păduri și munți și ape, care mai de care.

Aveți și opțiuni de ski. Cum e Stațiunea Râușor. Este mai puțin cunoscută decât alte destinații de ski, dar are partie și toate cele. Am vorbit mai pe larg despre Stațiunea Râușor în articolul precedent, deci nu vă mai dau aici prea multe detalii.

Alte obiective turistice din Hunedoara

Acestea sunt doar câteva din obiectivele turistice din Hunedoara pe care le-am descoperit într-un week-end. Însă Hunedoara are mai multe comori ascunse, de la Ținutul Pădurenilor la Lacul Cinciș. Are cate ceva pentru fiecare, oricare ar fi preferințele. Deci, când căutați destinații de mini-vacanță, vă invit să descoperiți Hunedoara!

#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și are ca sponsor principal pensiunea Clif Aplin Râușor. Ne sunt alături T&O Prodcom, cei de la cramele Chateau Cristi, cu minunatele lor vinuri, cei de la Botique Kastel Hunedoara și nu în ultimul rând Mobyl Taxi.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.