5 seriale ciudate dar interesante care merită văzute

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Este vremea perfectă pentru stat în casă și urmărit în mod obsesiv seriale. Sau făcut binging, cum mai zic unii. Pe lângă faptul că suntem în pandemie, mai e și foarte frig afară în perioada asta. Și dacă ești că mine, probabil că deja nu mai știi ce să privești pe platforma ta preferată de streaming, oricare ar fi asta. Dar dacă ești obsedat de seriale ca mine, probabil ai văzut deja o multitudine din ele și îți e greu să găsești un serial nou care este destul de inedit pentru a te ține captivat. Dar nu-ți face griji, am făcut această listă pentru tine care conține 5 seriale ciudate dar interesante care merită văzute.

Sari la seriale ciudate:

Când zic seriale ciudate, mă refer la seriale interesante care nu urmăresc rețetele clasice de la Hollywood. Adică sunt destul de imprevizibile pentru a te ține captivat și a-ți oferi momentul ăla de „wtf, la asta nu mă așteptam”. Am încercat să fac lista asta mai nișată, deoarece sunt multe seriale interesante pe platformele de streaming(deci probabil vor mai fi și alte liste).

Deci, pentru lista asta am ales seriale „ciudate” care: a. au acțiunea contemporană nouă (adică acțiunea se petrece în timpul nostru), b. se întâmplă în lumea „reală” (deși acțiunea în sine are un caracter supranatural sau underground, majoritatea populației trăiește vieți obișnuite ca și noi și nu sunt conștienți de lumea secretă) și c. povestea și personajele sunt din ce în ce mai ciudate și dubioase pe măsură ce evoluează acțiunea serialului).

Acum că am lămurit asta, să trecem la lista cu…

5 seriale ciudate dar interesante care merită văzute:

1. Happy!

Seriale ciudate - Happy!
Happy! (sursa: IMDb)

Happy! prezintă povestea unui fost polițist, actual „freelancer” în lumea crimei a cărui viață urmează să se schimbe radical. În primul rând, află că are o fiică. Apoi, află că fiica lui a fost răpită de un criminal în serie. De la cine află? De la prietenul imaginar al acesteia. Care e un unicorn albastru dubios, pe care îl cheamă Happy. Aceștia fac o echipă cel puțin dubioasă pentru a o salva pe micuța Hailey din ceea ce se dovedește a fi o întreagă rețea subterană de criminali ciudați.

Acțiunea devine din ce în ce mai ciudată pe măsură ce povestea înaintează. Descoperim că există o lume ascunsă a prietenilor imaginari pe care adulții nu o văd. Adulții normali la cap, adică. Și personajele negative au caracteristici foarte dubioase dar bine conturate care te fac să le iubești și să le urăști în același timp.

Actorii sunt aleși foarte bine pe roluri. Poate cel mai cunoscut fiind Patton Oswalt, care e vocea unicornului Happy. Christopher Meloni îl joacă pe detectivul „ieșit la pensie” Nick Sax care are o grămadă de probleme. Atât de sănătate, dar și de personalitate. Probabil cel mai bine fiind descris ca un „high functioning alcoholic„. Cei doi fac un duo inedit, iar în timpul celor două sezoane ale serialului se construiesc reciproc. Adică unicornul inocent învață despre cum e viața reală, adică „perversă și rea„. Iar Nick încearcă să devină o persoană mai bună și să-și recâștige credibilitatea și familia.

Un personaj notabil este Patrick Fischler, care joacă rolul unui psihopat pervers care este săgeată unei organizații mafiote. Nu știu de ce, tipul ăsta joacă mereu personaje negative. Și de fiecare data le joacă așa bine încât îl detest. E ceva cu fața lui. Dar e un actor bun, nu pot nega asta.

Happy! E un serial ciudat, plin de acțiune dar și de faze comice pe care îl recomand oricui are un simț al umorului puțin mai întunecat și stomacul tare. Știți la ce folosesc unicornii imaginari cornul ăla?

Momentan, în România poate fi găsit pe Netflix.

2. American Gods

Seriale ciudate - American Gods (sursa foto IMDb)
Seriale Ciudate – American Gods (sursa: IMDb)

American Gods sau Zei americani cum e tradus titlul la noi, îl are ca personaj principal pe Shadow Moon (da, știu, foarte inspirat numele), un fost pușcăriaș care îl întâlnește pe un tip dubios care se autointitulează Mr. Wednesday. Defapt, Mr. Wednesday este zeul nordic Odin, unul dintre cei mai puternici zei din antichitate. El încearcă să readucă măreția zeilor vechi din diverse religii. Premiza fiind, că puterea zeilor este direct proporțională cu numărul de oameni care cred în ei. Din acest motiv, zeii vechi sunt pe cale să dispară, ei fiind înlocuiți de zei noi. Care sunt personificări ale lucrurilor în care cred oamenii din lumea modernă. Gen internetul. Sau rețelele de socializare.

Este o narativă destul de inedită. Deși majoritatea acțiunii se întâmplă între ființe supranaturale, am ales să-l introduc în lista asta cu seriale ciudate pentru că face referire la teme și probleme sociale cu care ne confruntăm noi în lumea modernă. Chiar dacă în mare parte este un serial destul de sumbru, cu scene sângeroase și dubioase, are presărate câteva glume și gag-uri vizuale care m-au făcut să râd copios. Defapt, unele personaje sunt în sine gag-uri vizuale.

Momentan a început rulajul sezonului 3, iar la noi se poate viziona pe Amazon Prime Video.

3. Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Dirk Gently's Holistic Detective Agency
Dirk Gently’s Holistic Detective Agency (sursa: IMDb)

Vi-l mai amintiți pe Elijah Wood? Ei bine joacă într-un serial mai dubios, de care nu prea am auzit foarte multă lume vorbind. Dirk Gently’s Holistic Detective Agency. Nici nu știu cum s-ar traduce exact asta. Este vorba de povestea unui anumit Todd Brotzman, mai sus menționatul Elijah, care se găsește din întâmplare la locul unei crime. Îl întâlnește pe Dirk Gently, un autoproclamat detectiv holistic. Ce este un detectiv holistic? Ei bine, noțiunea de „holistic” ar însemnă credința că totul este inter-conectat, totul are o legătură cu toate aspectele și nimic nu este întâmplător. Practic, filozofia lui Dirk este că orice s-ar întâmplă, are un scop și cazurile se rezolvă de la sine.

Este o premiză mai ciudată. Recunosc că și eu inițial am fost sceptic prima dată când am dat peste serialul asta. Și dacă ar face cineva un top cu seriale ciudate (asta e doar o listă, nu un top), cred că ăsta ar fi printre primele. Nu doar povestea, dar și personajele sunt ciudate. Chiar absurde uneori. E genul de serial la care nu-ți dai seama exact ce se întâmplă în majoritatea timpului, dar apoi, cumva, miraculos, în ultima parte a ultimului episod din sezon totul se leagă. E un serial mai greu de urmărit și probabil nu e pentru toată lumea. Dar la sfârșitul zilei, își merită atenția, dacă te prinde, nu o să îl lași până nu îl termini.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency se găsește pe Netflix.

4. Preacher

Seriale ciudate - Preacher
Preacher (sursa: IMDb)

Cumva supranaturalul are aproape mereu legătură cu divinitatea. Jesse Custer este un predicator la o biserică dintr-un mic sat american. Doar că și el are probleme cu consumul de substanțe și alte activități din astea mai puțin evlavioase. Pare a fi o temă recurentă la personajele astea rele da’ bune. Sau bune da’ rele? Din nefericire, viața lui nu e deloc liniștită cum și-ar dori. În orice caz, Jesse descoperă într-o zi că nu e ca ceilalți predicatori. Adică are o putere ce pare a fi divină.

Dorind să afle de ce i se întâmplă toate chestiile astea dubioase, pleacă într-o misiune ce pare a fi imposibilă: să-l găsească pe Dumnezeu. Și să-l tragă la răspundere. Și aventura lui nu face decât să devină din ce în ce mai dubioasă, întâlnind personaje din cele mai colorate. De la demoni nemuritori la fosta lui gagică. Este tot genul ăla de serial care are acțiune intensă dar este și amuzant. Dacă îți plac glumele mai deplasate. Personajele sunt foarte mișto, bine jucate și au o evoluție bine definită pe parcursul a celor 4 sezoane.

Preacher este disponibil pe Amazon Prime Video.

5. The Good Place

The Good Place (sursa: IMDb)

Și că tot am vorbit de divinitate, v-ați întrebat oare ce se întâmplă după ce murim? Ei bine, unii ar zice că ajungem în „The Good Place” sau în „The Bad Place”. A.k.a. Rai sau Iad. Însă nu cred că v-ați gândit până acum că cele două au evoluat și ele odată cu omenirea. Adică atât Raiul cât și Iadul sunt acum niște corporații concurente, care folosesc un sistem bazat pe puncte bine definit pentru a aloca noi veniți. Cam asta ar fi premiza serialului „The Good Place”. Și, ca orice corporație, uneori trebuie să vină cu inovații pentru a rămâne relevantă pe piață.

Un nou concept de „Good Place” făcut special pentru 4 cobai rezidenți noi veniți. Însă lucrurile nu sunt exact așa cum par, fiecare având secrete și probleme existențiale. Pe lângă faptul că este un serial inovativ și foarte bine realizat, The Good Place abordează niște teme filozofice foarte adânci, cum ar fi „ce înseamnă să fii bun?” și le explică din perspectiva mai multor persoane. Toate astea în timp ce personajele noastre intră în situații comice sau se confruntă cu impasuri morale.

Chiar dacă abordează teme serioase, serialul în sine l-aș cataloga cel mai bina la capitolul comedie. Actorii, în frunte cu Ted Danson fac o treabă excelentă și ajungi să le iubești personajele încă din primul episod. Este puțin diferit față de celelalte seriale ciudate din această listă, însă consider că își merită locul.

Și The Good Place se poate urmări pe Netflix.

Astea sunt cele 5 seriale ciudate pe care vi le recomand

Sper că ai găsit măcar un serial în lista asta de care să te apuci. Ce alte tipuri de seriale ai vrea să apară în eventualele recomandări viitoare? Lasă un comentariu mai jos. Also, dacă ți-a plăcut, poți să dai un share, poate lista asta o să îi ajute și pe prietenii tăi. Mulțam!

Dacă ești mai mult fan al filmelor, am făcut și câteva recenzii de filme.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.