6 sortimente de brânză Delaco și 6 vinuri de la Sâmburești într-o seară de joi

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Ianuarie, 2020, un an care se pare că nu a început foarte bine pentru toată lumea. Dar să nu ne lăsăm influențați de ce se întâmplă prin alte părți și altor oameni. Trebuie să ne axam pe ce ni se întâmplă nouă. Mai ales pe lucrurile pozitive, care ne fac să ne simțim mai bine, măcar pe moment. Fiecare are modul lui propriu de a se relaxa. Spre exemplu, eu am degustările de vinuri organizate de Asociația Bloggerilor Olteni și dictionarculinar.ro la care particip aproape în fiecare lună. Acest eveniment pe pe care îl îndrăgesc foarte tare, a ajuns la ediția cu numărul 34. Și pentru seara aia de joi în care s-a întâmplat, în cele aproape 5 ore în care am degustat 6 feluri de brânză delaco și 6 vinuri, viața a devenit mai frumoasă.

 6 tipuri de brânză Delaco, 6 vinuri oltenești
6 tipuri de brânză Delaco, 6 vinuri oltenești

6 tipuri de brânză Delaco și 6 vinuri Sâmburești pe măsură

Se anunța a fi o seară „grea” încă de la început. 6 vinuri și 6 feluri de brânză Delaco. Am avut noi și mai multe combinații pe la degustări. Dar din cele 6 vinuri, 4 erau roșii. Pentru că cei de la Sâmburești sunt recunoscuți pentru vinurile lor roșii. Și știam că vor fi bune. Iar eu nu pot doar să „degust” când dau de un vin bun.

Ca de obicei, asocierile dintre cele 6 vinuri și cele 6 tipuri de brânză Delaco au fost gândite în așa fel încât să se completeze reciproc. Brânza și vinul să creeze o armonie, să își pună unul altuia calitățile în evidență. Sunt foarte multe variabile de luat în considerare când vine vorba de o asociere culinară. Probabil, cândva, voi scrie un articol în care să le enumăr, pas cu pas. Dar mai am de învățat. Din fericire, până atunci, îl avem pe Daniel Botea, care face asocierile. Are și experiență mai multă și a făcut și cursuri în domeniu.

Iată cele 6 asocieri de vinuri Sâmburești și brânză Delaco gândite de el:

  1. Chardonnay + Havarti Castello,
  2. Roze (Cabernet Sauvignon & Merlot) + Cascaval Sofia,
  3. Pinot Noir + Emmentaler Delaco,
  4. Feteasca Neagra + Irish Cheddar Delaco D’Exceptie,
  5. Merlot + Maasdam Delaco D’Exceptie,
  6. Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
 Tot 6 tipuri de brânză Delaco, 6 vinuri oltenești
Tot 6 tipuri de brânză Delaco, 6 vinuri oltenești

Majoritatea au fost reușite. Dar unele mai mult ca altele. Desigur, aici contează foarte mult și gusturile proprii. Ar fi multe de zis despre fiecare în parte, însă nu avem așa mult timp la dispoziție. Și în seara aia de joi eram obosit și nu mi-am luat notițe, cum ar fi trebuit. Așa că o să îmi aleg una dintre combinații pe care o să o dezvolt. Dar puteți folosi lista de mai sus în caz că vreți și voi să încercați asocieri.

Am ales brânza Delaco deoarece este unul dintre cei mai mari furnizori din România. Delaco – Fan Brânză este parte integrată a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial. Sunt importatori exclusivi al unor soiuri de brânză renumite și au o gamă largă de produse pe care le poți găsi. Deci găsim foarte ușor brânzeturile potrivite în funcție de vinurile pe care urmează să le degustăm. Și au o calitate foarte bună.

Despre Sâmburești v-am tot zis, că am mai avut degustări cu vinurile lor. Chiar săptămâna trecută vă povesteam despre o asociere de vinuri oltenești de la Sâmburești și brânzeturi poloneze. Povestea lor începe așa: un boier care se mândrea cu viile lui îl cheamă la Sâmburești pe unul dintre cei mai vestiți oenologi francezi. Oenologul îi recomandă să defrișeze viile și să pornească replantarea moșiei cu soiuri franțuzești. Boierul se conformează. Așa se face că pe vremea comunismului, Cabernet-ul de Sâmburești era foarte greu de găsit, deoarece devenise vinul preferat al lui Stalin. Și cam acolo ajungea o mare parte din producție. Ce pot să zic, avea și Stalin gusturi bune, măcar la vin.

Unde s-a întâmplat magia?

Așa mai numesc eu degustările, magie. S-a întâmplat la Ribs House. Un loc primitor pe unde ne mai facem noi veacul. Pentru că hey, e mișto. Și fac mâncare super bună. Uneori îmi și comand de la ei, că stau cam departe și nu pot merge acolo de fiecare dată când mi se face poftă. Sunt specializați în chestii pe grătar. Deci se mulează perfect cu dieta mea, anti-vegană. Hey, fiecare cu gusturile lui. Pentru că ne băteam cu 6 vinuri, deci se anunța a fi o noapte lungă și cele 6 feluri de brânză Delaco nu puțeau să-mi potolească foamea, am zis să-mi iau și ceva de mâncare. Și nu am fost singurul. Așa se face că pe la jumătatea degustării, am luat o pauză bine-meritată de masă. Că doar muncisem mult.

Carne la găleata, cu mămăligă și mujdei
Carne la găleata, cu mămăligă și mujdei

Eu mi-am luat o niște carne la găleata, cu mămăligă și mujdei de usturoi. Știu că mujdeiul nu e recomandat în cursul degustării, că îți dereglează papilele gustative. Dar mi se făcuse așa o poftă de ceva tradițional. Să mă ducă cu gândul la vizitele din copilărie la bunici, unde mâncăm carne la găleata și mămăligă. Nici tovarășul meu semi-bărbos, Costi, nu s-a lăsat mai prejos. Și-a luat bulz dacic. Iar pe la ceilalți am văzut cam din tot meniul: paste, pizza, coaste, desert. Carnea la găleata a fost foarte bună, dar coastele alea arătau într-un fel aparte. Cu prima ocazie, asta îmi iau.

Diverse chestii din meniul Ribs House
Diverse chestii din meniul Ribs House

Înapoi la vin și brânză

Vă ziceam eu că am avut 6 combinații mari și tari. Sâmburești se pricepe la vinuri roșii. Mie îmi plac vinurile roșii. Deci nu vă puteți imagina cât de mult m-am bucurat când am auzit că vom avea 4 vinuri roșii la degustare. Nu e de mirare că asocierea mea preferată a conținut un vin roșu. Chiar ultima.

Eu cu tovarășul Costi, savurând niște vin roșu
Eu cu tovarășul Costi, savurând niște vin roșu

Cabernet Sauuvignon de la Samburesti este un vin roșu, sec. Este un vin pe care îl înțeleg bărbații. Și eu m-am înțeles foarte bine cu el. Mi-a plăcut pe toate planurile: vizual, olfactiv și gustativ. Vizual este un vin închis la culoare, un roșu întunecat foarte frumos. Tot vizual am observat și că lasă „lacrimi” sau „piciorușe” pe pahar, semn că este un vin natural, sănătos. Fiind singurul vin cu baric din seară respectivă, mi-au plăcut aromele de stejar dar și de piper. La capitolul gustului nu mai am ce să zic, este un vin foarte gustos, cu tente aspre. Perfecte pentru bărbați, după cum este și promovat.

A mers la fix cu Grana Padano Delaco D’Exceptie, o brânză din lapte de vacă nepasteurizat originară din nordul Italiei. Este o brânză tare și sfărâmicioasa, cu o textură granuloasă. După cum îi zice și numele: „grana„-granulos, „padano„-din Padania. Este văr cu Parmigiano-Riggiano, dar este vărul mai puțin cunoscut, pentru că nu există un regulament așa sever când vine vorba de fabricarea acesteia. Gustul la fel de intens al Grana Padano s-a completat de minune cu cel al vinului.

Împreună, perechea cu numărul 6 m-a lăsat cu un gust fabulos în cavitatea bucală, care a persistat câteva secunde bune. Mi-a confirmat faptul că a meritat să stau la degustare până la 12 noaptea, deși era joi și a doua zi lucram. Voi ce faceți de obicei joia?

Hai noroc!
Hai noroc!

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.