Am degustat niște bere artizanală de la Ferma de Bere și mi-a plăcut

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Vă ziceam că am fost la o degustare de semințe prăjite și bere artizanală. Despre semințe am scris mi mult în articolul ăsta. Dar despre berea artizanală, care mi-a plăcut foarte mult, am simțit nevoia să scriu un articol separat. Ferma de Bere a fost brandul, și am degustat 4 tipuri de bere. Doar 4, pentru că doar atâtea au momentan. Căci sunt la început. Dar înainte de asta…

Bere artizanală Ferma de Bere
Bere artizanală Ferma de Bere

V-ați prins? Ferma de Bere? Am încercat să fiu artistic și/sau abstract? Nu?

Ce este berea artizanală?

Berea artizanală se referă la berea care este produsă de fabrici de bere mici, independente. Termenul „artizanat” este folosit pentru a diferenția aceste fabrici de bere de berăriile mai mari, ce produc în masă. Berăriile artizanale sunt adesea cunoscute pentru accentul pus pe utilizarea tehnicilor tradiționale de fabricare a berii și a ingredientelor de înaltă calitate, precum și pentru inovația și experimentarea cu noi arome și stiluri.

La fel este și Ferma de bere, evident. O fabrică de bere artizanală independentă. Proiect ce a început din pasiune, undeva prin 2016, însă a ajuns să fie pus în practică abia la începutul anului 2020. Căci durează, cu cumpăratul de echipamente(care sunt foarte scumpe, apropos, că am vrut și eu să mă apuc de asta), pregătirea spațiului, obținerea de autorizații… Și tot în 2020 a început și pandemia daca mai țineți minte, deci sincronizarea nu a fost tocmai cea mai bună.

S-au lansat doar 3 sortimente inițial: Pale Ale, Wheat IPA și Porter. Ulrerior, la începutul anului 2021, a mai apărut al 4-lea sortiment: Pilsner. Toate din gama „Antica”. O să vă zic mai jos, în detaliu despre fiecare. Însă acum țin să precizez că pentru 2023 sunt anunțate încă 2 surprize pe meniu, și eu mor de curiozitate. Că-mi place berea, nu de alta.

Deci, ce bere de la Ferma de Bere am degustat?

De vorbă despre bere artizanală
De vorbă despre bere artizanală

Bere artiznală: Antica Pale Ale

Pale ale este un tip de bere care este făcută cu malțuri palide și se caracterizează prin aroma sa de hamei și amărăciunea medie spre mare. Utilizarea acestor malțuri pale conferă berii o culoare mai deschisă și o aromă puțin mai dulce în comparație cu malțurile mai închise. Hameiul folosit pentru Pale Ale este în mod obișnuit din soiul aromat, care contribuie aroma distinctivă a berii. Culoarea Pale Ale poate varia de la chihlimbar deschis la o nuanță aurie profundă(de unde și „pale” adică „palid”), iar aroma prezintă de obicei note de citrice sau de pin/brad.

Este răcoritoare, cu o amărăciune echilibrată și un nivel mediu spre ridicat gust de hamei. Din punct de vedere al corpului, ale pale tind să fie cu corp mediu. Conținutul de alcool al unei ale pale poate varia, dar este de obicei în intervalul de la 4,5% la 6,5%. În general, Pale Ale este un stil de bere versatil și aromat, potrivit pentru o gamă largă de ocazii și combinații cu alimente.

Acesta este și cazul pentru Antica Pale Ale: o bere clasică făcută din 3 malțuri și 2 tipuri de hamei. O bere de o culoare galben roșiatică cu o corpolență medie și arome florale.

Ferma de bere: Antica Wheat IPA

Wheat IPA, după cum sugerează și numele, este un tip de IPA (India Pale Ale) care este făcut cu o proporție semnificativă de grâu. Acest lucru conferă berii un aspect neclar și o senzație mai moale în gură în comparație cu un IPA tradițional, care este făcut cu malț de orz. Utilizarea grâului poate contribui, de asemenea, la o aromă puțin mai dulce și la un corp mai plin.

Wheat IPA sunt cunoscute pentru caracterul lor îndrăzneț. Se folosesc hameiuri mai exotice care contribuie la aromele distinctive de citrice și fructe tropicale ale berii. Amărăciunea unui Wheat IPA poate varia de la mediu la mare, în funcție de rețeta specifică și tehnicile de preparare utilizate.

În ceea ce privește aspectul, un Wheat IPA tinde să aibă o culoare neclară, aurie până la portocaliu. Aroma unui Wheat IPA este de obicei tropicală și fructată, cu note de citrice și pin. Aroma este adesea descrisă că fiind suculentă și fructată, cu o amărăciune echilibrată și un corp mediu spre plin. Wheat IPA au de obicei un conținut de alcool de aproximativ 6% până la 7%.

În cazul Antica Wheat IPA avem o bere mai puternic aromată. Procentul de grâu folosit este de peste 50% din totalul cantității de malț, ceea ce îi conferă un gust mai bogat, iar cele 3 tipuri de hamei adăugate în cantități generoase lasă un post gust amărui plăcut, de citrice, neagresiv și întregesc paleta de gusturi și arome. Culoarea este de un galben deschis.

Bere artizanală: Antica Porter

Porter este un tip de bere făcută cu malțuri prăjite, care îi conferă o culoare închisă și o aromă bogată, prăjită. Folosirea malțurilor prăjite oferă arome de ciocolată, cafea și caramel. Porter poate fi făcută cu o varietate de cereale, cum ar fi orzul, grâul și ovăzul, care pot contribui la aroma și textura berii.

Una dintre caracteristicile cheie ale unui Porter este culoarea sa închisă, care poate varia de la chihlimbar adânc la aproape negru. Aroma unui Porter este de obicei bogată și complexă, cu note de prăjire, ciocolată și cafea, cum ziceam. Aroma este adesea descrisă că fiind netedă și bine echilibrată, cu o dulceață subtilă și un nivel mediu spre ridicat de amărăciune. Porter are de obicei un conținut de alcool de aproximativ 4% până la 6%.

În cazul Antica Porter de la Ferma de Bere, avem o bere neagră, opacă, cu nuanțe de fructe uscate și ciocolată dulce-amară, cu o amăreală bine definită și echilibrată și cu o dulceață moderată, toate fiind rezultatul unui amestec de 3 tipuri de malț și 3 tipuri de hamei.

O degustare de semințe Shampion și bere artizanală
O degustare de semințe Shampion și bere artizanală

Ferma de Bere: Antica Pilsner

Pilsner este un tip de bere larger care a apărut în orașul Pilsen, Republica Cehă, la mijlocul secolului al XIX-lea. Pilsner este cunoscut pentru aspectul de culoarea paiului deschis, gustul proaspăt și răcoritor și carbonarea moderată până la mare. Este realizat din malț pal, care îi conferă culoarea deschisă, și hamei nobil, care oferă o amărăciune și o aromă florală echilibrată. Pilsner are un profil de aromă relativ simplu în comparație cu alte stiluri de bere, cu un gust curat, de malț și un finisaj subtil de hamei.

Pilsner este un stil de bere foarte popular în întreaga lume și este adesea asociat cu berile comerciale produse în masă. Cu toate acestea, există multe fabrici de bere mici și independente care produc Pilsnere artizanale de înaltă calitate, folosind tehnici și ingrediente tradiționale de fabricare a berii. Aceste beri pot avea un profil de aromă mai complex și nuanțat, cu un caracter de hamei mai puternic și un finisaj mai uscat.

În general, Pilsner este o bere răcoritoare și ușor de băut, care este perfectă pentru orice ocazie. Este un stil versatil care se asortează bine cu o gamă largă de alimente și este o alegere excelentă atât pentru băutorii de bere începători, cât și pentru cei experimentați.

Iar Antica Pilsner se incadreaza in acest profil. Este o bere simplă, ușoară, fără arome puternice, potrivită oricând, oriunde. Rețeta, care cuprinde 3 tipuri de malț și 2 tipuri de hamei, a fost concepută cu scopul de a obține o bere care să atragă prin simplitatea ei și consumatorii care nu au avut contact cu berea artizanală. Culoarea de un galben auriu si aromele voalate de hamei fac din Antica Pilsner o bere potrivită zilelor de vară, și nu numai.

Oh, beer, you so funny!
Oh, beer, you so funny!

Pareri despre Ferma de Bere

Am fost plăcut surprins să găsesc un producător de bere artizanală de la noi din zonă. Mi-a plăcut varietatea, chiar daca momentan sunt doar 4 beri, fiecare s-a remarcat prin ceva anume. Mi-a atras atenția atât Wheat IPA cât și Porter-ul. Și toate au mers la țintă în seara aceea, mai ales după degustarea de semințe. Însă nu am putut să le studiez în detaliu, pe fiecare, din cauza agitației.

Bărbos bând bere artizanală Antica de la Ferma de Bere
Bărbos bând bere artizanală Antica de la Ferma de Bere

Așa că mi-am luat câteva acasă, și aștept momentul oportul să le degust. Mă gândeam să documentez video experiența, dar mai vedem. Până atunci, vă recomand și vouă să încercați gama Antica de la Ferma de Bere, daca aveți ocazia.

Semințe Shampion și bere artizanală Ferma de Bere
Semințe Shampion și bere artizanală Ferma de Bere

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.