Am degustat bere bavareză Wassertal la Bavarian Corner – și niște mici de struț gustoși
Azi e o zi specială, căci am placerea să scriu despre două dintre lucrurile mele preferate: berea și micii. Și deși e o combinație tradițional românească, noi am dus-o la următorul nivel. Cu niște bere bavareză autentică, de la Herrnbrau – Wassertal, sau Mocănița (vă zic mai jos și de ce i se zice așa) – și niște mici puțin mai atipici, mici de struț. Și ca să fie experiența mai autentică, am încercat și niște covrigi bavarezi. Hai să le luăm pe rând!

Vă zic mai jos și de micii de struț și de covrigii bavarezi. Și unde îi găsiți. Dar să le luăm treptat. Și să începem cu berea. Va las și un video explicativ despre experiența cu berea aici, că e mai ușor de asimilat informația așa, dar vă și scriu informațiile pe larg, în caz că sunteți pasionați de subiect. Ca mine.
Berea bavareză Wassertal – gustul autentic al Bavariei
Care-i treaba cu berea bavareză? Ei bine, dacă nu știați, Bavaria este o regiune din sud-estul Germaniei. Nemții sunt recunoscuți pentru pasiunea lor pentru bere. Și mai sunt recunoscuți pentru că fac lucrurile bine, cum trebuie.
Și acesta este și cazul berii Wassertal. Această bere pe care am mers noi s-o degustăm este făcută de Herrnbrau. Herrnbrau este o fabrică de bere cu tradiție. A fost atestată fiscal în 1527, deci au aproape 500 de ani de când fac bere. Oficial. Asta ar trebui să însemne ceva, nu?

De ce este o locomotivă pe eticheta berii? Ei bine, chiar dacă Wassertal e o bere bavareză și vine direct de la sursă, eticheta pe care o vedeți este românească. Și a fost făcută special pentru celebra Mocăniță de la Vișeu de Sus. De ce? Care e legătura? Ei bine, găsiți berea asta bună la terasa de unde pleacă Mocănița. De acolo asocierea. Și o găsiți și în Craiova, la Bavarian Corner, unde am degustat-o și noi.
Wassertal și legea purității berii germane
Herrnbrau (deci și Wassertal prin asociere) respectă legea purității berii germane. Ce este legea purității berii germane, mă întrebați? Vă zic imediat. Este probabil cea mai veche lege a alimentației care încă mai este în vigoare în prezent. Proclamată încă din 1516 la Inglostadt. Aceasta lege prevede ca berea să fie făcută doar din ingredientele de bază:
- Apă;
- Malț;
- Hamei;
- Drojdie.
Atât. Doar de aceste ingrediente ai nevoie ca să faci o bere autentică și de calitate. Iar cei ce respectă această lege a purității berii nu au voie să folosească în rețeta lor adaosuri:
- Coloranti;
- Enzime;
- Emulgatori;
- Conservanti;
- Stabilizatori;
- Coloranti.
Și așa iți iese o bere buna, naturală și foarte aromată!

Apa, fiind un ingredient de bază, este foarte importantă pentru a obține o bere bună. La Herrnbrau, apa folosită la fabricarea berii vine din 2 fântâni cu acvifer jurasic, care ajung la o adâncime de 256 metri și au o vechime de aprox. 10.000 de ani. Deci, apa naturală, calitativă.
Și că tot vorbm de apă, beți responsabil
De aia iese o bere care nu mi-a dat dureri de cap a doua zi. Cum mai pățesc uneori când beau mai iresponsabil, berea noastră neaoșe, de zi cu zi. Că da, mi se mai întâmplă uneori. Dar e important să te hidratezi când consumi alcool, și asta am și făcut. Mai ales că la Bavarian Corner au o apă bună, filtrată. Ideală pentru hidratare.
Pentru că, există o regulă de aur, dacă vreți să consumați mai mult alcool. La fiecare unitate de alcool consumată (o bere, un pahar de vin, un cocktail, o măsură de tărie, etc.) trebuie să beți și un pahar cu apă. Așa rămâneți hidratați, nu vă îmbătați prea tare și a doua zi nu aveți mahmureala aia nașpa. Credeți-mă pe cuvânt, sunt un inginer!

Încercăm să promovam consumul responsabil de alcool. La fel că și la degustările de vin, ideea este să te bucuri de gust, arome, asocierea gastronomică, toată experiența unei degustări. Nu doar să bei de dragul de a bea și a te ameți. Alcoolul în cantități moderate te ajută să fii mai sociabil și să te relaxezi. Dar în cantități mari, este nociv. Și nu mai ești nici sociabil. Deci beți responsabil, cum o facem și noi.
Și cel mai important, consumul de alcool este un liant social. De aia e bine să beți cu prietenii, cum am făcut-o și noi.

Vedeți ce fericiți eram noi, după doar o bere Wassertal?
Okay, și acum, trebuie să fac gluma tradițională, dacă tot am prins ocazia. Și eu am băut o singură bere:

Nu? Repet, era o glumă. Acea halbă de 3 litri a fost în principal pentru efectul artistic. Adică să ne facem poze cu ea. Nu am băut-o eu singur. După ce ne-am făcut talentul cu poze și filmulețe amuzante, am împărțit-o frățește. La 10 cați eram noi. Deci nici de o halbă normală per persoană nu a ajuns. Consumați responsabil.
Și o altă regulă foarte importantă: niciodată să nu beți pe stomacul gol.
Și noi, dacă tot am fost să degustăm bere, am zis să facem și o asociere culinară adecvată:

Asocierile culinare – mici de struț și covrigi bavarez
Cum vedeți în poza de mai sus, abia se puteau abține colegii mei din a degusta preparatele, nu m-au lașat nici să fac o poză decentă. Hai să vedem ce am avut pe meniu, dacă nu v-ați dat deja seama până acum.
Ei bine, prietenul cel mai bun al berii este micul. Nu cred că există o asociere mai bună. Abia aștept să vină vara, să bag o porție de mici și o bere la halbă la o terasă. Dar până atunci m-am mulțumit cu ceva la fel de bun. O bere Wassertal, care am stabilit deja că e mai buna că berea neaoșe, și niste mici de struț.
Ce? Mici de struț? Unde ai mai auzit tu să facă struțu mici? Mici din carne de struț, am zis. Iar la Bavarian Corner au un grătar super profesionist, unde fac mici pe tot parcursul anului. Și te poți bucura de ei chair și acum, când afară ninge. Uite ce bine arată:

Acolo erau pe grătar, se bronzau puțin, mititeii de ei.
Totuși, care-i faza cu carnea de struț? Ei bine, struțul e pasărea aia, mare și urâtă, care în desene își băga capul în nisip când era amenințată. E cea mai mare pasare de pe planeta noastră minunată. În realitate, nu-și bagă capul în pământ când se rușinează. Și se pot crește în ferme, chiar și la noi în România.
De la o fermă de struți din Romania vine și carnea pe care o folosesc cei de la Bavarian Corner. Au mai multe preparate în meniu cu carne de struț, cum ar fi cârnați și burgeri. Dar și micii, pe care îi tot menționez.

Carnea de struț este una aparte. Nu seamănă cu puiul sau curcanul, cum v-ați aștepta. Ci mai degrabă cu vita. Am fost uimit să aflu, apoi am căutat pe net. Și aparent, steak-urile de struț sunt chiar aporpae ca cele de vita. Ce înseamnă asta? Ei bine, e o carne mai sănătoasă, chiar dacă e carne roșie. Mai sănătoasă ca porcul, și alte legume autohtone de la noi.
În micii de struț e adăugată și puțină grăsime de porc, ca să le dea aspectul ăla cu care suntem noi obișnuiți. La gust sunt foarte buni. Zemoși și aromați. Dar diferența adevărată se simte la postgust, adică nu iți rămâne senzația aia de „râgâici” după ce îi mănânci pe ăștia de struț. Deci sunt la fel de buni ca cei tradiționali, dar mai sănătoși și mai prietenoși cu stomacul. Recomand!
Și niste covrigi bavarezi, merg bine cu Wassertal
Nemții parcă nu au foarte multe preparate „reprezentative” ale bucătăriei lor. Dar dacă sunt recunoscuți pentru ceva, aceia sunt covrigii bavarezi. Nu știu exact care-i diferența la covrigi, că nu’s expert în covrigăreli. Dar pot zice că au fost foare buni. Mă bucur că i-am încercat și pe ăștia.

Micii merg bine cu pâine, desi eu îi prefer cu cartofi prăjiți. Ei bine, au mers foarte bine și cu covrigii bavarezi. Și dacă vreți doar o gustare mai lejeră, covrigii ăștia sărați merg foarte bine de sine stătători, cu o bere. Wassertal, recomand 🙂
Atmosfera și experiența generală la Bavarian Corner
Și dacă nu v-ați dat deja seama, noi ne-am bucurat de berea bavareză, micii de struț și covrigii asortați la Bavarian Corner. După cum îi spune și numele, un restaurant cu specific bavarez. Aici în Craiova, de unde sunt eu de loc. A doua parte a numelui ar trebui să dea de gol locația: adică pe colț. La intersecția dintre Amaradia și Doljului. O locație nu chiar centrală, dar care merită vizitată.

Că-i primitoare. Are un decor foarte cozy. Și preparate bune. Nu doar micii de struț, au un meniu pentru toate gusturile. Și berea? Ei bine, au o gamă variată de bere de la Herrnbrau. Nu doar Wassertal ce am degustat noi. Bine, de astă vară de când am descoperit eu restaurantul, am degustat cam tot ce era în meniul de bere… Nu prea găsești o selecție de bere așa diversă în Craiova. Și nu e foarte scumpă, la 13 lei sticla de 0.5l, bere bavareză de la mama ei? Prefer asta în orice zi, decât să dau 18 lei pe o bere generica la 0.33l în centru. Că doar nu’s nebun.
Ah, și partea cea mai bună? Și livrează. Și dacă o iei la pachet, sau dai comandă, e și mai ieftină. Recomand, eu mi-am luat câteva și acasă. Deci, daca vreți și voi bere bavareză, ori mergeți la Bavarian Corner, oți dați comandă pe beer2go.ro. Nu o să regretați!
Lașați în comentarii daca ați încercat-o și dacă v-a plăcut. Sau dacă aveți idei/sugestii/nelămuriri. Mersi, ne auzim data viitoare!
1 comentariu
Berea bavareză Wassertal la Bavarian Corner în Craiova · 23/02/2025 la 14:05
[…] de momente de-a lungul acestei degustări care a avut loc la Bavarian Corner în Craiova. Colegul Marian Buzărnescu ne-a pus în temă despre această locație faină, undeva pe Strada Amaradia, aproape de Liceul […]