Antrenat la majorat la Craiova pentru elevii Colegiului National Carol I
Elevii Colegiului Național Carol I au avut parte de „antrenat la majorat” în cadrul unui proiect ce s-a desfășurat recent în incintă liceului mai sus menționat. Speaker a fost psihoterapeutul Cristian Andrei pe care probabil îl știți de pe la TV. Eu nu am participat la proiect, dar câțiva dintre colegii mei blogosferici (printre care și Daniel Botea) au fost acolo și au relatat ce s-a întâmplat mai pe larg.
Asociatia Joc Responsabil derulează programe specifice referitoare la efectele practicării jocurilor de noroc și raportarea socială la acestea. Proiectele vizează dependența de jocuri de noroc prin acțiuni de promovare și conștientizare.
Mai mult, Asociația Joc Responsabil asistă persoanele afectate de dependența de jocuri de noroc cu ajutorul unor psihologi și psihoterapeuți specializați.
Deci ce s-a întâmplat mai concret la „antrenat de majorat”?
Cei 150 de elevi ai Colegiului Narional „Carol I” au fost foarte receptivi. Acest lucru s-a datorat fie faptului ca psihoterapeutul Cristian Andrei este foarte priceput în ceea ce face, fie pentru că elevii au fost foarte deschiși și au participat cu interes la discuții. Până la urmă Colegiul Național „Carol I” este printre cele mai bune din județ. Cristian Andrei a pornit de la lucruri banale și a ajuns la situații care dau de gândit și ridică întrebări.
Spre exemplu, pornind de la o discuție cu unul dintre participanți, s-a ajuns la a se vorbi despre cum se salută tinerii din ziua de azi. Cu noroc, nu cu sănătate, cum se făcea mai de mult. De la noroc, la binecunoscuta baftă dinainte de teste și examene, a fost doar un pas.
Colegul meu Daniel și-a notat câteva idei reprezentative din discuție:
- Norocul meu este diferit de-al tau.
- Ai nevoie de bafta cand esti nesigur. Daca stii tot, sau nimic, n-ai nevoie de bafta
- Proporția de aur bafta-ghinion este de 5 la 1.
- Îndoielile în viața vin cand ai mai multa informatie decat înainte.
- Cautarea unor situatii noi inseamna si dezvoltare.
- Putem sa reproducem realitatea din fragmente ale ei. Dacă ai informatia, poti previziona.
- Cele mai simple decizii sunt plurifactoriale, depind si de altii.
- Transformăm bafta în evenimente plurifactoriale controlate de noi.
Proiectul „antrenat de majorat” s-a adresat atât elevilor cât și părinților
Au fost multe idei discutate pe parcurs. De la noroc, s-a ajus la control și la jocuri. Au fost discuții libere, s-au dezbătut diverse interpretări ale unor întrebări aparent banale. Ș-a discutat si despre jocuri (pe calculator sau nu), relaxare, bani, cheltuieli, respect și altele.
Chiar dacă asta era tema principală a proiectului, s-a ajuns la discuția despre jocurile de noroc într-un mod natural. A fost și un mesaj pentru părinți. În mesaj se arată că experiența din cadrul Institutului de Relații Umane a arătat că majoritatea exceselor pe care le fac tinerii se manifestă în grupul din care fac parte. In brosura „antrenat de majorat” scrie că familia poate face următoarele:
- sa cunoasca indeaproape anturajul adolescentului,
- sa-si incurajeze copiii sa povesteasca despre locurile pe care le frecventeaza,
- sa considere banii printre alte valori ale vietii,
- sa apeleze la profesionisti din domeniul psiho-social si medical, pentru a rezolva eventuale excese.
Iată ce spune Dr. Cristian Andrei, ambasadorul Asociației Joc Responsabil:
„Proiectul Antrenat pentru Majorat își propune să abordeze adolescenții din mai multe perspective – jocuri, bani, prietenie, noroc – precursori care pot duce la tulburarea de control în jocul de noroc. Dacă educăm adolescenții, vom avea viitori adulți care, dacă vor dori să consume servicii de joc de noroc, o vor face în cunoștință de cauză”, a spus Dr. Cristian Andrei.
Până la următorul eveniment #antrenatdemajorat puteti vedea mai multe imagini de la proiect la Daniel.
Aruncă un ochi pe blog să vezi despre ce alte chestii am mai scris. Lasă un comentariu mai jos cu părerea ta și, de ce nu, dacă ți-a plăcut, un like/share m-ar ajuta mult. Mulțam!
4 comentarii
Raluca Brezniceanu · 23/11/2018 la 20:11
Desi pentru majorat m-am antrenat acum vreo treizeci de ani, m-am reantrenat zilele astea ca mama de proaspat majoranta. Tentatiile din ziua de azi sunt mult mai mari decat pe vremea mea ( na ca am zis-o, deja am inceput sa seman cu mama :)), asa ca tinerii au nevoie de sprijin si sustinere si din afara familiei.
MarianBuzarnescu · 24/11/2018 la 12:50
Da, vremurile s-au schimbat mult. Si eu ma simt invechit, desi majoratul meu a fost acum 8 ani 🙂
Ianolia · 25/11/2018 la 16:48
Chiar mi se pare interesanta abordarea si felul in care a fost organizat evenimentul. Ma bucur ca tinerii de azi au din ce in ce mai multe oportunitati. 😀
Proiectul Antrenat de Majorat sau Think outside the box cu doctorul Cristian Andrei · 21/11/2018 la 18:38
[…] Despre acest seminar au scris si colegii mei din ASociatia Bloggerilor Olteni: Daniel Botea , Mirela Coman, Roxana Stiubei, Marian Buzarnescu. […]