Apă potabilă în Mischii, Gogosești și Călinești – proiectul H2O Water finalizat

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Vă ziceam nu de mult despre proiectul Helping 2 Obtain Water, proiect finanțat de Fundația Coca-Cola, prin The New World Program, în parteneriat cu Global Water Challenge (GWC) și implementat de Asociația CSR Nest și de Asociația Today’s Future. Tot atunci vă ziceam că aștept cu nerăbdare următoarea etapă a proiectului. Din nefericire, pentru că m-a lovit o răceală (da, doar o răceală) nu am putut participa la evenimentul de încheiere al proiectului. Însă câțiva dintre colegii mei de blogosferă au fost. Deci îmi permit să împrumut de la ei câteva informații și poze despre proiect și să le împărtășesc și eu aici. Pentru că mi se pare un proiect foarte mișto, nu doar pentru că a adus apă potabilă pentru locuitorii comunei Mischii, dar și pentru că i-a educat pe aceștia cu privire la importanța apei ca resursă și cum ar trebui folosită eficient.

Helping 2 Obtain Water
Helping 2 Obtain Water

Proiectul H2O Water s-a desfășurat în perioada Octombrie 2018-Februarie 2020 cu sprijinul Primăriei Comunei Mischii. În urma acestuia s-au forat 4 puțuri de mare adâncime ce permit accesul la apă potabilă din surse sigure pentru aproximativ 1800 de locuitori ai comunei Mischii și satele aferente. Pe lângă asta, Primăria Mischii, ca o continuare a proiectului, a construit o mini-rețea de furnizare a apei potabile în lungime de 5km. Astfel vor fi montate mai multe cișmele stradale de unde locatarii pot avea mai ușor acces la apă potabilă.

Apă potabilă din surse sigure pentru Mischii – H2O Water

Bloggeri și jurnaliști craioveni prezenți împreună cu localnici la evenimentul de încheiere al proiectului H2O Water la Mischii
Bloggeri și jurnaliști craioveni prezenți împreună cu localnici la evenimentul de încheiere al proiectului H2O Water la Mischii

Cum vă ziceam, colegii mei de blogosferă au fost la evenimentul de încheiere al proiectului. La acest eveniment au participat mai multe persoane care au prezentat detalii despre proiect și desfășurarea acestuia. Un exemplu este Primarul Comunei Mischii, Gheorghe Popa, care a vorbit despre cât de greu este să asiguri apă potabilă în zonă respectivă. A vorbit și despre câteva soluții găsite pentru a ușura viața localnicilor. Va las mai jos o filmare făcută de Daniel in cadrul proiectului (de la care am împrumutat și pozele din articol).

Un alt speaker a fost Mihaela Niță, Corporate and Goverment Affairs Manager la Coca-Cola România. Ea a vorbit despre necesitatea proiectelor de furnizare și economisire a apei, dar și de alre proiecte finanțate în parteneriat cu Global Water Challenge. Din nou, vă las mai jos filmarea făcută de către Daniel.

Vicepreședintele Asociației CSR Nest, Anda Sebesi, a vorbit despre implementarea proiectului și a prezentat filmulețul realizat despre proiect, pe care vi-l las și vouă mai jos.

Colegii mei au fost și pe teren, la Mischii și pe dealurile din Călinești

Pe dealurile din Călinești, aceștia au aflat de la primarul Gheorghe Popa cât de greu este pentru locuitorii de aici să aducă apă potabilă zilnic. Majoritatea locuitorilor sunt bătrâni, iar fiind zonă deluroasă, apa este la mare adâncime. Astfel, pentru a avea apă de băut și pentru treburile din gospodărie, oamenii trebuiau să coboare în vale zilnic și să care cu gălețile apa. Cei prezenți la proiect au văzut pe pielea lor cât de greu este să urci dealul respectiv, mai ales că drumul este neasfaltat.

Puțuri de mare adâncime cu apă potabilă pentru localnicii din Mischii și împrejurimi
Puțuri de mare adâncime cu apă potabilă pentru localnicii din Mischii și împrejurimi

Au aflat de la localnici și alte povești, de acum și de demult, despre viețile localnicilor și greutățile cu care aceștia se înfruntă în viața de zi cu zi. Acum este puțin mai bine, drumurile sunt pietruite și nu te mai nămolești așa rău la fiecare ploaie. Fântâna făcută aici reprezintă un mare ajutor pentru cei din zonă, care vor avea acum acces la apă potabilă cu ușurință. Cișmelele vor fi construite în dreptul unor case locuite (deoarece pe aici sunt și câteva case abandonate) astfel, pot fi supravegheate în mod constant, să nu rămână robinetul deschis.

Jurnaliști și bloggeri "pe câmp" la Mischii
Jurnaliști și bloggeri „pe câmp” la Mischii

Mă bucur că proiectul a fost finalizat cu succes și acum locuitorii din Mischii și împrejurimi au acces la apă potabilă. Conform statisticilor, doar 60% din locuitorii României au acces la apă potabilă. Este o cifră șocantă, ținând cont că apa este o necesitate de bază pentru un trai decent.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.