La sfârșitul lunii martie a.c. am fost #prinArad, cum s-ar zice. A fost prima mea escapadă atât de mult spre vestul României și mă bucur că m-am decis să accept invitația de a-l vizita. Aradul este un oraș plin de istorie, cu clădiri ce au o arhitectură impozantă, ce îmbină multe stiluri. Dacă te plimbi pe Centrul Istoric al Aradului (și nu numai) nu ai cum să te plictisești. Și dacă mai ai și pe cineva care să-ți spună istoria multitudinii de clădiri și monumente, și să te mai și ducă prin locuri mai puțin cunoscute, e clar că ai ce face zile întregi prin Arad.

Din fericire pentru mine, asta a fost cazul meu. Că invitația de a vizita Aradul a venit de la niște oameni minunați care au organizat un info-trip, în tocmai pentru a promova partea asta, nevăzută, a Aradului. În una din zile am vizitat împrejurimile orașului, mai exact vreo 6 crame. Dar despre asta, vă zic mai multe puțin mai târziu. În a doua zi a info-trip-ului, am participat impreunca cu câțiva colegi bloggeri, ghizi, dar și câteva zeci de arădeni, la lansarea turului tematic “Misterele Aradului”, organizat de CNIPT. Am vizitat și învățat despre mai multe clădiri din centrul orașului: Primăria Aradului, Biserica Roșie, Palatul Cultural, vechea Sinagogă etc. Vă zic că e cu totul altă experiență când aveți un ghid care cunoaște istoria clădirilor și aflați povestea din spatele monumentelor arhitecturale.

După ce am servit masa de prânz la sediul Asociaiei “Turism Alternativ”, am continuat cu un tur mai “privat” doar pentru cei 21 de bloggeri și ghizi participanți la info-trip. Am vizitat câteva alte obiective sub îndrumarea voluntarilor de la “Arad Free Tours” ai am învățat și mai multă istorie. Din nefericire pentru mine și colegii mei din Craiova, turul s-a încheiat la Turnul de Apa, care pe lângă faptul că este singura clădire în stil englezesc din Arad (din câte am auzit), este și un uimitor muzeu dedicat apei. Ceilalți au mai avut câteva obiective în plan, însă noi trebuia să prindem trenul.

Eu nu prea mă pricep la istorie, deci nu aș putea să împărtășesc cu voi ce am aflat despre istoria Aradului, poate doar în poze (am pus o grămadă pe Instagram, just saying). Dar dacă aveți ocazia să vizitați Aradul, puteți apela cu încredere la oamenii minunați de la Arad Free Tours. Nu veți regreta!

Arad Wine Tour – Sau cum am vizitat 6 crame de prin Arad intr-o singură zi

Sau cum am băut 34 de vinuri în 14 ore. Cum vreți să-i ziceți, acesta este partea din articol unde vă zic despre cum ar putea decurge “Arad Wine Tour”. Ce crame găsiți prin Arad, vinuri specifice zonei, recomandări. Articolul ăsta le are pe toate!

Știu, știu, 34 de vinuri într-o singură zi pare mult. Dar întreaga experiență a fost cu aiură de degustare, deci doar am degustat vinurile, am avut și mâncare pe lângă, ne-am și plimbat. Vă zic mai pe larg despre crame și vinuri, că la asta mă pricep mai bine că la istorie. Și mi-am și notat chestii. Voi încerca să fiu succint, totuși. Am avut ocazia să degust pentru prima oară câteva soiuri tradiționale zonei, cum ar fi Mustoasa de Măderat și Cadarca.

Crama MaxiMarc – Măderat

Crama MaxiMarc este o cramă relativ nouă apărută în peisaj. Înființată în 2016, crama MaxiMarc poartă numele moștenitorilor proprietarului, Emanuele Reolon, un italian ce s-a îndrăgostit de România și a decis că în Măderat este locul perfect pentru o cramă ce vrea să revoluționeze vinurile autohtone. “Unde visele devin vinuri” este motto-ul lor, iar simbolul îl reprezintă un arbore de sequoia, nu de alta, dar lângă podgorie se găsesc doi astfel de arbori plantați în 1845 de baronul ungur József Dietrich. După cum vă ziceam, este o cramă nouă, pe alocuri încă în construcție. Însă se pare că au planuri mari, pe viitor dorindu-se chiar reabilitarea unui vechi conac aflat pe domeniu, din care momentan au mai rămas doar câțiva pereți dărâmați și pivnița (care este impresionantă, am vizitat-o). Deci peste 3-4 ani, aici poate fi o locație de vis, cu priveliști ferice și vinuri pe măsură.

Aici am degustat 4 vinuri:
1.1 Mustoasă de Măderat 2018 – un vin alb (galben pai), cu o aciditate moderată, cu tente florale, în special de soc;
1.2 Fetească Regală 2018 – un vin alb, de o culoare galben auriu, cu arome citrice și tente de flori sălbatice;
1.3 Rose din Pinot Noir 2018 ​- o minunată culoare ​Rose aurită, cu arome subtile, dar un gust puternic, floral, dulceag chiar, cu tentă de trandafiri sălbatici;
1.4 Pinot Noir 2016 – un vin roșu, culoare rubinie, fructat, arome de cireșe proaspete, cu un postgust slab.

Crama Elite Wine – Măderat

“Peste drum” de crama MaxiMarc, se află Crama Elite Wine. Este o societate cu capital privat mixt româno-austriac. Ca întindere, este o cramă mai mică, având doar 25 de hectare, dintre care 65% sunt cultivate cu soiuri roșii iar restul, evident, albe. Elite Wine există de prin 2005, iar ei se mândresc cu faptul că ce au “s-a obținut prin geneză, nu prin adopțiune“. Ajuns aici, am fost cuprins de un sentiment de “în familie”, și un peisaj absolut tradițional. De pe veranda cramei Elite Wine se văd atât cei doi arbori de sequoia de la vecinii mai sus menționați dar și strvechea cetate a Șiriei. Gazdele noastre au fost foarte primitoare, și ne-au povestit despre vinuri, crame, tradiție și nu numai. Se vede că pun pasiune în ceea ce fac și accent pe calitate, nu cantitate. Crama lor este o locație populară pentru grupuri și de obicei vizitatorii își dedică cel puțin o jumătate de zi pentru a se bucura de ospitalitatea lor, care implică 7-8 vinuri, mâncăruri tradiționale și, în funcție de dorință, și alte suprize (mai multe vinuri sau chiar ceva spirtoase tradiționale). Noi nu am avut atât de mult timp la dispoziție, deci ne-am bucurat doar de 4 vinuri.


2.1 Sauvignon Blanc 2018 – un vin cu o culoare de miere aurita, aroma de fân, florala, cu o aciditate destul de mare, bogat in minerale, cu 13.8% alcool;
2.2 Sauvignon Blanc + Fetească Rregala 2018 – un demisec cu o culoare bogata aurie, cu un gust dulceag, mieros, un cupaj bogat;
2.3 Cadarcă 2016 – un vin rosu cu o culoare sangerie, puternic, tanin bogat, 14%,alcool, cu un postgust aspru;
2.4 Fetească Neagră 2016 – o foarte frumoasa culoare de cirese negre, tanin mediu, arome de pruna, mure, un postgust puternic,poate din cauza alcoolui de 15% , sau a celor 4,8g zahar.

Crama Whine Princess (Balla Géza)

Crama Whine Princess a fost înființată în 1999 de către Dr. ing. Balla Géza. Tot pe plaiurile Minisului se găsește și este o locație absolut pitorească. Vinul de Minis “Aprinde scânteia dragostei, da aripi gândurilor și emană focul prieteniei“, spune Dr. Csávossy György. Fiind a 3-a în itinerariul nostru, ne-am gândit că ar fi momentul să mâncăm ceva mai consistent decât platourile reci pe care le avusesem până acum la celelalte crame. Să ne reîmprospătăm puterile, pentru că nu eram nici la jumatea turului nostru de crame de prin Arad. Însă gazda noastră de la Wine Princess, Balint Zoltan, ne pregătise o surpriză. După ce am vizitat cramă, am fost invitați într-o altă locație, unde urma să servim prânzul. Ce nu știam noi este că, aveam să degustăm alte 8 vinuri. Da, urma să ne dublăm numărul de vinuri degustate. Și era abia prânzul. Domnul Zoltan a fost așa primitor și carismatic încât nu credeam că mai plecăm de acolo. În sensul bun. Nici nu mai are rost să va zic cât de bună a fost mâncarea, că tot vinul a fost în centrul atenției.

3.1 Mustoasă de Măderat 2018 – un vin alb, de culoarea grânelor coapte, un gust floral, de vanilie cu o aciditate ridicată, 13% alcool, puțin cam prea dulce pentru mine;
3.2 Sauvignon Blanc 2018 – o minunată culoare aurie, aromă de gutuie, cu o aciditate ridicată, 13.5% alcool;
3.3 Traminer 2017 – culoare alb aurită, un vin dulce de desert, cu un gust de trestie de zahăr, puternic, cu 53g zahăr, surprinzător de bun;
3.4 Rose din Pinot Noir 2018– un rose cu tentă de corai, cu un gust puternic floral
3.5 Cadarcă de Minis 2017 – un vin roșu, sângeriu închis, cu tanin puternic, cu o aromă fină de cireșe negre;
3.6 Fetească Neagră 2017 – un vin roșu cu o culoare rubinie, un nas puternic și tanin pe măsură, cu aromă de fructe de pădure;
3.7 Merlot 2016 – un roșu ruginiu, sec, foarte sec, cu tanini foarte puternic și un post gust la fel de puternic, 14% alcool;
3.8 Cadarissima – o culoare de rubin sângeriu, un vin roșu dulce, cules târziu, 100g zahăr, cu un gust puternic de cireșe de mai.

Domeniile Hellburg

O altă cramă relativ tânără, din 2016 și cu o întindere de 16ha, Domeniile Hellburg a fost oprirea cu numărul patru în turul vinurilor de Arad la care am participat. De data asta a fost o premieră pentru ei, fiina prima astfel de degustare pentru gazdele noastre. Pentru mine a fost o premieră stilul lor de vinificație-având un oenolog din Slovacia, strugurii crescuți pe domeniile Arădene sunt transportați în afara țării, vinificarea făcându-se în Slovacia. Și aici am avut parte de un sentiment de “family business”. Și am avut plăcerea să le degustăm patru vinuri.

4.1 Rose din Pinot Noir 2017 – o culoare rozalie-aurie , cu o aromă trandafirie, ce duce spre căpșune, un vin demidulce, cu 12.5% alcool;
4.2 Rose din Merlot 2017 – un rose cu o culoare portocalie pal, cu o aromă puternică de fructe, tentă de piersici și flori de portocal;
4.3 Merlot 2016– un vin roșu, cu o culoare purpurie deschisă, aromă de nuci, cu tanini fini;
4.4 Burgund Mare 2016 – un vin roșu cu o culoare de rubin spre ruginiu, aromă metalică, cu tente de cireșe negre, prune, cu un postgust puternic.

Crama Daiconi

Iată-ne ajunși și la a 5-a cramă. Nu credeam că voi ajunge să viziez vreodată atâtea crame într-un timp atât de scurt. Podgoriile Miniș-Măderat sunt pline de istorie și oferă niște vinuri foarte bune, cred că nobile li se spune. Și la Crama Daiconi am fost primiți cu brațele deschise și mesele împodobite de bunătăți și, desigur, vinuri. Crama Daiconi a apărut în 2001 și în prezent are 20 de hectare cultivate. Se axează pe vinuri tradiționale, specifice zonei, și desigur, se mândresc cu calitatea vinurilor lor. Aici să mă scuzați, dar am prins apusul, și am stat mai mult pe terasă să facem poze la soarele auriu prin paharele pline de vin, și mi-au scăpat câteva detalii despre cramă. Și am avut din nou surpriza să degustăm 8 vinuri. Bine, 7 oficial, și o surpriză la final direct din butoi.

5.1 Mustoasă de Măderat 2017 – un vin alb cu o culoare gălbenie, pai, cu o aromă de fân și flori de câmp proaspete;
5.2 Chardonnay 2018 – un vin alb cu o culoare aurie palidă, o aromă proaspătă, de flori văratice;
5.3 Traminer Roz 2017 – în ciuda numelui, este un vin alb, cu o culoare aurie, demisec, cu o aromă de petale de trandafir, florală, cu un buchet bogat;
5.4 Rose din Pinot Noir (Cramele. Miniș)– o culoare roze, pală,nas trandafiriu, cu arome floare ce duc spre piersici coapte;
5.5 Cadarcă 2017 – un roșu burgundy, cu aromă de cireșe amărui, corpolență medie, cu un postgust mediu;
5.6 Fetească Neagră 2016 (Miniș) – un vin cu o culoare sângerie, arome de prună uscată, bogat mineral, cu un gust intens;
5.7 Cabernet Sauvignon 2015 – un roșu închis, vin de baric, nas puternic, gust de coacăze, mure, cu tanini bogat și un postgust pe măsură;
5.8 Cabernet sauvignon 2018 – la fel ca cel de mai sus, doar că direct din butoi. Deși se ridica la calitatea celui de mai sus, ne fiind învechit destul de mult, se simte o oarecare diferență.

Crama Rab

Ultima, dar nu cea din urmă cramă vizitată de noi în “Arad wine tour” a fost crama Rab. Este deja noapte și noi abia ajungem la ultima cramă de pe listă, Crama Rab. Suntem întâmpinați cu cele mai deschise brațe de către gazda noastră. După o vizită la cramă și magazinul de vinuri aferent, suntem conduși către sala de evenimente, unde aflăm că se organizează des petreceri de tot soiul. Crama Rab este o afacere de familie ce merge pe tradiție. Ne-am dat seama de asta și după decorul rustic, dar și după produsele tradiționale pe care le-am savurat. Platouri țărănești și, desigur sarmale, care au mers la țanc cu niște shot-uri de palincă. Dar asta după ce am mai degustat încă 6 vinuri.

6.1 Muscat Ottonel 2018 – un vin ab cu o culoare albă aurie,, demidulce, cu o aromă bogată florală cu tente de miere;
6.2 Rose din Merlot 2018 – o minunată culoare portocalie, pală, cu un buchet floral, foarte aromat;
6.3 Cadarcă 2018 – un vin roșu, rubiniu deschis, arome fructate, spre zmeură, tanin mediu cu 14.5% alcool;
6.4 Merlot + Zweigelt 2018 – roșu aprins, cupaj demidulce, tanin bogat, aromă lemnoasă;
6.5 Merlot 2015 – roșu trandafiriu, baric, aromă invecita, lemnoasă, tanin foarte puternic;
6.6 Zweigelt 2013 – roșu rubiniu deschis, aromă trandafirie, bogat în tanini.

Cu asta concludem Arad Wine Tour

O experiență pe care mă bucur că am avut prilejul de a o experimenta. Pentru mine, prima vizită prin Arad și împrejurimi pot zice că a fost foarte productivă. Nu doar că am avut prilejul de a învăța mai multe despre istoria acestei părți din România pe care nu o cunoșteam, dar mi-am putut încânta papilele gustative cu aromele locale, atât culinare dar mai ales viticole. Oricare din cramele mai sus menționate, vizitate, ar oferi o experiență inedită, pentru orice gurmand. Ar fi fost o experiență și mai frumoasă dacă am fi vizitat fiecare cramă într-o zi diferită, pentru a ne putea bucură pe deplin de ce au fiecare de oferit. Dar logistic, nu este practic acest lucru, nu pentru un info-tour, în orice caz. Cert este că, cu prima ocazie mă voi întoarce în Arad și cu puțin noroc, și la cramele din zonă. Ceea ce vă doresc și vouă, evident!


Comentează!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: