Brânză poloneză și vinuri oltenești – degustare interculturală

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Am inceput anul asta cum l-am terminat pe cel trecut. Cu un eveniment intercultural. Tot cu prietenii mei de la Centru de Limbă şi Cultură Poloneză, cu care la sfarsit de 2022 am facut un schimb de traditii de Craciun. De data asta, am zis sa o punem de o degustare. Si cum noi suntem cu vinurile, i-am pus pe ei sa vina cu branzeturile. Si a iesit o degustare de vinuri oltenesti si branza poloneza, desigur.

Nu este prima data, nu ma intelegeti gresit. Am mai facut degustari cu branza poloneza si inainte. Tot cu vinuri oltenesti. Si s-au inteles bine. Deci, era imperativ sa repetam experienta. Cu lte branzeturi poloneze, ca sa mai diversificam si noi.

Tin sa ma laud ca eu incep sa-mi reiau atributiile de fotograf.

Bărbos fotografiind brânză poloneză
Bărbos fotografiind brânză poloneză

Sa nu ziceti ca va mint, puteti sa va dati sema ca eram intr-un mediu polonez dupa materialele didactice din spatele meu. Care sunt in poloneza. Polona? Poloneza, nu stiu care e corect, corectati-ma voi. Anyways, am fost la Centru de Limbă şi Cultură Poloneză unde cativa din prietenii mei blogosferici au facut sau inca fac lectii de limba poloneza, la noi in sat aici. La Craiova. Inclusiv Patrisia face asta. Dar nu despre asta voim sa va zic, ci despre branza poloneza.

Branza poloneza si vinuri oltenesti la degustat

Cand zic vinuri oltenesti, ma refer la Samburesti. Vinuri care ne plac asa mult, incat le luam cu noi peste tot. Cum ar fi la aniversarea a 100 de blogmeet-uri. Sau la petreceri de Secret Santa blogosferice. Și îl luam și când plecăm cu noi în deplasare. Gen #prinHD. Sau când am fost prin pădure la Coveanu. Și chiar și când am zburat cu balonul. Si se pare ca merge bine si cu branza poloneza.

Noi am avut spre degustat 4 combinatii, dupa cum urmeaza:

Brânză poloneză și vinuri oltenești
Brânză poloneză și vinuri oltenești

Sauvignon Blanc + Podlaski

Sauvignon Blanc este un vin alb si sec. Are 12.5% alcool pe volum. Pe lnga asta, ce sa va mai zic? Are o culoare frumosa, clara, galbuie. Arome clasice de vin alb, cum ar fi paie si arome florale. Am tot vorbit de vinuri. Mai bine va zic de branza poloneza. In cazul de fata Podlaski.

Podlaski este o branza semi-mole, cu o textura fina si o aroma usor dulce. Daca ar fi sa o compar cu ceva, ar fi cascavalul clasic, cu care suntem noi obisnuiti. Nu pot sa zic ca s- remarcat prin nimic special. Dar asta poate ca e vina mea. Ca m-am obisnuit cu chestii prea extravagante. Podlaski deci e o branza normala, sa zicem. Deci s-a potrivit bine cu Sauvignon Blanc, care de asemenea este un vin cuminte.

Chardonnay + Kurpiowski

Chardonnay este cel mai cultivat vin la nivel mondial. V-am mai zis asta. Iar cel de la Samburesti, e vinul ala care intelege femeile. Vinul le intelege, nu tu daca il bei. Poti sa bei cat vrei, nu o sa le intelegi. Am incercat eu. Aanyways, e tot un vin alb sec. Si e popular dintr-un motiv anume: ca merge bine cu foarte multe chestii. Si e si foarte adaptabil, deci poate fi crescut fara conditii extrem de complexe. De asta s-a prins si la noi. Si in cazul de fata avem tot 12.5% alcool/volum.

Kurpiowski este o branza poloneza tare, facuta din lapte de vaca. Si are gauri. Deci o putem asemana cu emmentaler. Si la gust, de ce nu. Are o textura moale iar aroma merge spre nuci. O branza interesanta, dar care nu m-a impresionat cu nimic. Din nou, cred ca e vina mea. Ca am mancat prea multa branza din ai fancy. E buna, nu ma intelegeti gresit. Si a mers foarte bine cu Chardonnay-ul. Insa, nu avea acel ceva.

Feteasca Neagra + Golka

In schimb, a 3-a combinatie, a intrat fix acolo unde trebuia. Am avut primul soi pur romanesc. Chiar daca si cele dinainte au fost vinuri oltenesti, adica crescute si facute in olteni, soiurile nu erau utohtone. In schimb Feteasca Neagra este. Iar cei de la Samburesti au facut din e un vin veritabil. Rosu si sec, dar nu foarte puternic. Adica avem tanini prezenti, insa acestia nu sunt agresivi. Nici culoarea nu este inchisa. Este un rosu rubiniu, frumos si elegant. Si arome fructate.

Insa ce m-a impresionat, a fost branza poloneza asocita cu acesta. Si anume Golka. Asociată în mod tradițional cu regiunea Silezia, gołka este o brânză poloneză afumată care este făcută exclusiv din lapte de vacă. Se caracterizează prin culoarea sa galben deschis, iar înainte de a fi afumat, este așezat în forme din lemn sculptat care își formează forma tipică cilindrică și oferă un model decorativ pe coajă. Pe langa faptul ca arata foarte inedit, are si un gust specific. Aroma de „afumat” si textura moale au facut-o sa se remarce fata de compatrioatele ei. Si de asta, combinatia 3-a a fost preferata mea din acea seara.

Cabernet Sauvignon + Polish Bleu

A urmat tot un vin rosu, de data asta Cabernet Sauvignon. Un vin rosu, clasic, cu 13.5% alcool/volum. Atat culoarea cat si aromele sunt mai intense. Merge de minune cu ce-mi place mie. Carnea de porc. Dar, in cazul de fata, a mers forte bine si cu Polish Bleu.

Dupa cum ii spune si numele, Polish Blue e o branza poloneza cu mucegi albastru la interior. Dar are si mucegai alb la exterior, ca o coaja. Deci putem sa o comparam cu Brie au Bleu. Doar ca nu este la fel de grasa. In schimb, aromele de ciuperci sunt mi intense. A fost o combinatie buna, insa nu la fel de buna ca a 3-a.

Alte schimburi culturale

Noi ne-am distrat. Si ne-am simtit bine cu oaspetii nostri polonezi. Chiar daca bariera lingvistica uneori ne punea bete in roate. Mai ales mie, care nu stiu decat sa cer pivo in poloneza. Dar dupa cateva pahare de vin, ne-am inteles de minune.

Hai noroc poltenesc
Hai noroc poltenesc

UIte-ne aici dand noroc. Nu-i asa ca parem fericiti? Eram fericiti mai ales ca ne-am hidratat dupa fiecare pahar de vin. Pentru hidratare am avut tot apa romaneasca. AQUA Carpatica, mai exact.

A ramas ca urmeaza si o degustare de vodka. Si acolo presupun ca bucatele ar veni din partea oltenilor. Dar mai avem timp sa ne gandim la logistica. Momentan ne-am bucurat de schimbul de cultura.

Mai ales eu care am iesit la poza de grup in maneca scurta, ca sa ma integrez in colectiv.

Poză de grup poltenească
Poză de grup poltenească

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.