Brânzeturi poloneze și vinuri oltenești – o degustare mai aparte
Pentru că nu mai fusesem la o degustare de vinuri de anul trecut (da știu, suntem în ianuarie, asta era gluma) am sărit imediat când mi s-a propus să particip la o degustare de vinuri oltenești și brânzeturi poloneze. Nu a fost ca cele pe care le facem de obicei, dar oarecum la fel. Adică Daniel a fost cel care ne-a prezentat vinurile și cum să degustăm vinul și brânza ca să le înțelegem mai bine. Dar nu am avut brânzeturile noastre tradiționale, ci niște brânzeturi poloneze, aduse tocmai de la mama lor. Din Polonia.
Mie unul îmi place foarte mult Polonia. De când am fost acum ceva timp acolo pe un proiect Erasmus+. Deși atunci m-am axat pe alte lucruri, nu pe degustat produse locale. În afară de vodkă. Dar aia e altă treabă. Nici nu m-am gândit la brânzeturi de pe acolo sincer să fiu.
De unde asocierea asta de brânzeturi poloneze cu vinuri oltenești?
Cultura poloneză are un loc special Craiova. Noi bloggerii am mai avut activități împreună cu ei, deoarece suntem „pe felie” cu Magdalena Filary, sufletul Centrului Cultural Polonez din Craiova. Tot ea a fost cea care a adus brânzeturile. Tocmai din Polonia după cum ziceam. Din ce i-a cerut Daniel, a reușit să aducă decât trei tipuri de brânzeturi poloneze. Iar cum noi am avut cinci vinuri, primele două au rămas fără de pereche. Nu a fost o problemă, s-au băut și așa. Cei 20 de participanți, jumate craioveni, jumate polonezi, au lucrat împreună pentru a duce treaba la bun sfârșit.
Vă ziceam că am avut cinci vinuri. Ele au fost toate de la Sâmburești. Eu le-am mai degustat de câteva ori până acum și știam la ce să mă aștept. M-am bucurat să văd că și prietenilor polonezi le-au plăcut la fel de mult.
Când deguști chestii, e indicat să bei apă între ele. Și la vin este la fel, ca să-ți dai refresh la papile. Și în general, când consumi alcool e bine să bei apă, să fii hidratat, ca să nu apară efecte adverse nedorite. Pentru asta, noi am avut Aqua Carpatica, să ne hidratăm și să ne clătim papilele gustative între vinuri.
Ce vinuri de la Sâmburești și ce brânzeturi poloneze am degustat?
Cred că asta e partea importantă, nu? Ei bine, lăsăm ce e mai bun spre sfârșit. Mă refer aici la informația din articol, nu la ordinea intrării vinurilor.
Am început cu un Sauvignon Blanc din 2018. Nu a fost asociat cu nimic. Deoarece erau oameni care nu mai participaseră la vreo degustare până acum, Daniel a explicat pe îndelete cum se analizează un vin. Începând vizual, adică culoarea lui. Apoi olfactiv, ce arome simțim când îl mirosim. Apoi ce arome simțim după ce amestecăm puțin paharul. Și în cele din urmă gustativ. Și tactil, de ce nu, că doar îl pipăim cu limba. Când stai să analizezi toate aceste caracteristici îți dai seama cât de complex este un vin. Și poți aprecia mai bine vinurile. Nu bându-le cu apă în ele. Că le strici. Apa se bea separat. Da?
Al doilea vin a fost un Chardonnay Domeniile Sâmburești. Nici asta nu a avut asociată o brânză. Ne-am bucurat și de el. Are arome de măr verde, note florale. Tot Daniel a zis și despre cum se analizează brânză: după aspect, găuri de fermentație, textură, miros, gust, consistență și ce alte caracteristici mai are brânza.
Prima pereche oficială: Chardonnay Chateau Valvis și brânza Tilsit
Al treilea vin și al doilea Chardonnay de la acceasta degustare. Diferența este că Chardonnay Chateau Valvis, a fost maturat timp de 3-4 luni în butoaie noi de stejar. Asta i-a dat o culoare mult mai intensă. Și o aromă mai „sofisticată”, aici simțindu-se note de vanilie și fructe exotice.
Dacă Chateau Valvis Chardonnay 2017 vă sună cunoscut, asta e pentru că v-am mai povestit de el. Este același pe care l-am băut și anul trecut #prinHD. Vă ziceam și atunci că este un vin medaliat cu aur la cea de-a 25-a ediție a ”Vinalies Internationales” de la Paris. Una dintre cele mai prestigioase competiții din lumea vinului, organizată de Uniunea Oenologilor Francezi.
Brânza Tilsit – sau Tylżycki cum îi zic polonezii (lor le plac mult consoanele) este o brânză de origine elvețiană. Tilsit sau Tilsiter a fost creată de niște elvețieni de pe Valea Emmental care s-au stabilit în Tilsit (teritoriile Prusiei, acum Rusia). Ei au vrut să facă Emmental dar deoarece laptele din zonă era diferit și la fel și bacteriile, le-a ieșit altceva. O brânză semi-tare cu găuri de fermentare neregulate, cu gust intens. Se face din lapte de vacă și are un conținut de grăsime de 30-60%.
Apoi a urmat Roze de Sâmburești + Gołka
Gołka („ł” se pronunță „u” aparent, deci se citește Gouka?) este o brânză din lapte de vacă, afumată, tradițională din Silezia. Este caracterizată de culoarea galbenă, gust delicat, aroma afumată și textura moale.
Asocierea nu a fost cea mai reușită, deoarece gustul „afumat” al branzei poloneze a acoperit destul de mult vinul rose, care e delicat. Roze-ul de Sâmburești este obținut din Cabernet Sauvignon. Roze-urile sunt vinuri proaspete, care nu se bea de la an la an. Daniel a recunoscut note de fragi și fructe roșii, eu aș merge tot pe arome florale.
Am terminat cu Oscypek și Merlot
Desigur, pentru mine vedetele serii au fost brânzeturile poloneze, mai ales că vinurile Sâmburești le știam deja. Ultima, dar nu cea din urmă, Oscypek, mi-a plăcut cel mai mult. Este o brânză originară din Munții Tatra și este un produs tradițional al regiunii Podhale. Se face din mai până în septembrie din lapte sărat și nepasteurizat de oaie. În unele zone se permite și un anumit procent de lapte de vacă din rasă Podgórska. Are o aromă de fum cu tente de castane coapte. Cică ar fi puțin picantă la gust, însă eu nu am simțit asta.
De data asta s-a potrivit foarte bine cu Merlot-ul, care este un vin roșu cu gust puternic. Au fost depistate arome de prune uscate, sau chiar magiun afumat.
Ce să mai, a fost o degustare foarte mișto. Mă bucur că am avut ocazia să degust brânzeturi poloneze. E important să cunoaștem și alte culturi. Sau oi fi eu sătul după o lună de sarmale și salată de boeuf? Nu, nu. Alte culturi, asta e important. Vrea cineva să dea o fugă până în Polonia?
0 comentarii