CAR Top Invest – economisire cu dobândă capitalizată de 10.5%

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Vorbeam într-un articol precedent despre de ce e bine să economisești, și am menționat acolo despre CAR-uri. Sau Case de Ajutor Reciproc. Despre CAR Top Invest în principal, căci cu ei am interacționat eu. În acel articol am vorbit mai mult despre ce este un CAR și cum funcționează, deci vă recomand să-l citiți. O să vă las câteva informații și aici, oricum. Ce voiam să zic este că, în articolul acela am ridicat o întrebare cu privire la randamentului investițiilor cu CAR Top Invest, în raport cu inflația, care ajunsese la două cifre. Ei bine, acum și randamentul menționat mai sus este tot din două cifre. Despre asta, și mai multe, o să vă zic mai jos. But first…

Ce este Casa de Ajutor Reciproc?

Pe scurt, Casele de Ajutor Reciproc (CAR) sunt organizații nonprofit (ONG-uri) care au ca scop principal sprijinirea membrilor lor în situații de dificultate financiară. Este un fel de bancă, dar nu chiar. Se pune mai mult accentul pe partea de comunitate. În general, CAR-urile sunt considerate ca fiind o alternativă la instituțiile financiare tradiționale, oferindu-le membrilor lor posibilitatea de a beneficia de împrumuturi cu dobândă redusă și de a primi sprijin în momente dificile. Acestea sunt înființate în general la nivel local, fiind adesea afiliate la un grup mai mare de CAR-uri.

Mai exact, membrii unei CAR contribuie lunar cu o sumă fixă de bani, care este apoi folosită pentru a acorda împrumuturi cu dobândă redusă sau pentru a oferi asistență financiară membrilor în dificultate. În plus, CAR-urile pot oferi și alte servicii, cum ar fi asistență medicală sau consiliere financiară.

Totuși, este important de ținut cont de faptul că aceste organizații nu sunt reglementate la fel de strict ca instituțiile financiare tradiționale, ceea ce poate reprezenta un risc pentru membrii care împrumută bani sau care depun economiile lor. Prin urmare, este important să verificați cu atenție fiecare CAR înainte de a deveni membru și să vă asigurați că are o reputație bună și că respectă standardele legale.

Înainte și după economisirea cu CAR Top Invest?
Înainte și după economisirea cu CAR Top Invest?*

*Eu NU sunt consultant financiar, dar am ceva experiență în domeniu economisirii și investițiilor, iar CAR Top Invest pare să fie ce trebuie. CAR Top Invest are o istorie îndelungată de activitate în domeniul ajutorului reciproc, cu o reputație bună în comunitatea locală. Dar fiecare trebuie să-și facă propriul research înainte să bage bani, în orice. Deci, DYOR!

Ce mai e nou la CAR Top Invest?

Pai, cum ziceam și la început, dobânda la fondul social, începând cu 01.05.2023 este de 10,03 % pe an + capitalizare. Adică dobândă de 10.5% pe an pentru economii. Deci dacă depui astăzi 1000 de lei, peste un an vei avea în cont 1105 lei. Ceea ce este un randament destul de bun, dacă mă întrebi pe mine. Mai bun că tradiționalele conturi de economii de la bănci. Mai adaugăm și faptul că nu există costuri de administrare, iar profitul obținut nu este impozitabil. V-am scris mai multe detalii în articolul despre econimii.

O altă noutate este faptul că acum poți să devii membru CAR Top Invest și să depui contribuția socială online. S-a digitalizat procesul, da. Deci poți face economii din confortul propriei case. Puteți afla mai multe detalii despre economisirea online aici.

Dar pentru că mai aveam câteva întrebări, am apelat direct la sursă. La Mihai Roșculeasa, președintele Consiliului Director la CAR Top Invest

Câteva întrebări pentru președintele Consiliului Director la Casa de Ajutor Reciproc Top Invest

 Mihai Roșculeasa, președintele Consiliului Director la Casa de Ajutor Reciproc Top Invest
Mihai Roșculeasa, președintele Consiliului Director la Casa de Ajutor Reciproc Top Invest

1. Ce metode și criterii utilizează CAR Top Invest pentru evaluarea și gestionarea riscului de creditare, și cum a reușit organizația să-și mențină performanța financiară în contextul actual al crizelor (COVID-19, Ucraina, etc.) și a incertitudinii economice?

Răspuns: Există un număr mare de indicatori care sunt verificați, legați de solvabilitatea solicitanților de împrumuturi, cât și a giranților acestora, cum ar fi veniturile realizate, creditele aflate în derulare, valoarea ratelor lunare, eventuale întarzieri sau executări silite, prezente sau anterioare, solvabilitatea angajatorului, gradul de îndatorare existent, perspective și tendințe, comportamentul și riscurile asumate, sunt cele mai importante.

Criza Covid 19, războiul din Ucraina și alte crize subsidiare interne, ne-a determinat să fim inventivi, dar în același timp echilibrați. Faptul că în ultimii 3 ani, am avut în fiecare an o creștere a principalilor indicatori financiari de peste 60 %, ne arată că am găsit calea corectă de dezvoltare sustenabilă. Principiul este unul de urmat de către toate CAR-urile, pe care noi doar l-am perfecționat. Muncă, inovație, echilibru. Acest lucru se traduce prin ceva și mai direct, un număr mare de membri și-au lăsat economiile în grija noastră, noi ne-am asumat că le vom acorda o dobândă care să-i mulțumească, faptul că până azi economiile au crescut constant, dovedește că am luat cele mai bune decizii.

Aceste rezultate sunt publice pe site-ul C.A.R. Top Invest.

2. Care au fost cele mai mari provocări cu care s-a confruntat CAR Top Invest în ultimii ani, și cum a reușit organizația să se adapteze la schimbările legislative și concurența acerbă din piață, păstrându-și în același timp avantajele competitive?

Răspuns: Schimbări legislative au fost mai puține în zona CAR, însă provocările au fost multiple. Cea mai mare provocare a fost, având în vedere rata inflației ridicată, să găsim echilibrul între dobânda pe care o acordăm la economii vs dobânda pe care o solicităm la credite.

Când rata inflației este la 16%, o dobândă primită la fondul social de 10 % pe an este mică, iar ca să măreși dobânda la credite foarte sus, e delicat, pentru că nu mai ai solicitări. Noi știm din discuțiile directe, că fiecare persoană ar vrea un randament anual de 10-12 % pe an. CAR-ul nu e IFN să acorde credite cu dobândă ridicată, așa că a trebuit să găsim formula în care toată lumea să fie multumită. CAR-ul nu este bancă, uneori persoanele, care sunt la prima experiența cu o CAR, sunt rezervate. Apoi și concurența între CAR-uri e aprigă, aici este mai simplu pentru mine, că am expertiză necesară să găsesc soluții mai eficiente decât competitorii.

3. Ce strategii și planuri de dezvoltare are CAR Top Invest pentru viitor, și cum se va asigura organizația că rămâne relevantă și competitivă într-un mediu financiar din ce în ce mai complex și dinamic?

Răspuns: Avem mult de lucru ca să ajungem acolo unde ne-am propus, și anume să reprezentăm prima opțiune financiară pentru o persoană care dorește să economisească. Persoanele interesate găsesc pe site-ul nostru informații actualizate despre evoluția dobânzii la fondul social.

Realist vorbind, CAR-urile nu vor putea acorda niciodată credite cu o dobandă mai mică decât băncile, atât timp cât acordă o dobânda mai mare decât băncile la depozite. Lupta noastră pe care am câștigat-o în acest moment este cu IFN-urile privind costurile. CAR-urile vor reprezenta și trebuie să ne consolidăm acestă poziție, de soluție secundară de credite pentru persoanele care au gradul de îndatorare ridicat/ ocupat de 40% din venit, deși au un grad de solvabilitate ridicat. Vom face tot ce este posibil, să avem fiecare membru în parte, mulțumit de relația pe care o are cu CAR-ul, iar acest aspect se realizează prin seriozitate, calitatea serviciilor și dobânzi bune.

Acum că știți toate astea, cum vi se pare conceptul de CAR? Ați investi cu CAR Top Invest?


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.