Casa de Vinuri Cotnari în ajun de sărbători

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Ho! Ho! Ho! Merry Christmas, cum zic francezii. Mai e puțin până la Crăciun. Iar apoi încă puțin și vine Anul Nou. Și trecem și peste capitolul ăsta din viețile noatre, adică anul 2022. Și ce mod mai bun de a încheia anul, decât cu o degustare de vinuri? Și cu o petrecere de Crăciun în stil polonez, sau în stil blogosferic, sau o degustare de alte chestii. Dar despre astea o să vă zic puțin mai tărziu. Azi vorbim de vin. Din nou. Mai exact, de câteva vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari.

Căci cea mai recentă degustare de vinuri, și ultima de pe anul 2022, am avut-o cu vinurile de la Casa de Vinuri Cotnari. Desgustari făcute de către Asociația Bloggerilor Olteni, în parteneriat cu dictionarculinar.ro, cum au mai fost și altele despre care am mai scris pe aici pe blog. Căci, îmi place vinul. Era un secret, dar nu îl mai pot ține în mine. Mărturisesc, acum, în ajun de sărbători!

Despre Casa de Vinuri Cotnari

Nu toate vinurile, nu mă înțelegeți greșit. Sunt un gurmand. Îmi plac vinurile bune. Dar că să-mi dau seama care sunt alea bune, merg pe la degustări. Spre exemplu, când cei de la Casa de VinurI Cotnari au lansat o nouă colecție de vinuri, Naiv, a trebuit să le testez și pe acestea.

Gama Naiv de la Casa de vinuri Cotnari
Gama Naiv de la Casa de vinuri Cotnari

În caz că nu știți, Podgoria Cotnari este situata în Podișul Moldovei și este princre cele mai renumite podgorii ale Europei, cu o istorie de aproximativ 2000 de ani. Da, de pe vremea strămoșului meu, Decebal. În total, sunt vreo 1800 ha de viță de vie în această zonă viticolă.

Casa de vinuri Cotnari este un proiect început în 2007, când au fost înființate noi plantații în podgorii, formate din soiuri tradiționale, cum ar fi Tămâioasă Românească, Fetească Albă și desigur, Grasă de Cotnari, cărora li s-au alăturat și Busuioaca și Feteasca Neagră.

Casa de vinuri Cotnari are doar 300ha de viță de vie, și doar soiuri romanești. Iar colecția „Naiv” de la ei reprezintă o asociere de vinuri cu arta naivă. Care, chiar este un trend artistic. Și puteți vedea pe etichetele vinurilor, cum arata artă în acest stil naiv.

Ce vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari am degustat?

4 vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari
4 vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari

Am avut spre degustare 4 perechi. Adică vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari, din colecția Naiv, despre care ziceam. Combinate cu nelipsitele brânzeturi de la Delaco. Iar cele 4 perechi sunt după cum urmează:

Naiv Busuioacă de Bohotin + British Cheddar Delaco D’Excepție

Naiv Busuioacă de Bohotin + British Cheddar Delaco D’Excepție,
Naiv Busuioacă de Bohotin + British Cheddar Delaco D’Excepție

Am început seara cu un rose. Mai exact, Busuioacă de Bohotin din colecția Naiv. Busuioaca de Bohotin este unul dintre primele vinuri care m-au cucerit. Și asta, înainte de a începe să merg pe la degustări și să îmi dezvolt o cultură a vinului. Și mi-a plăcut așa mult, deși era rose, iar eu nu prea eram cu rose-urile.

Noi am băut unul din 2021, sec. Cu 13,2% alcool/volum, o aciditate ridicată și resturi de zahăr de 7.2g. Are o culoare interesantă, strălucitoare. Un vin cu arome fresh, fructate, căpșune sau frăguțe de pădure. Gustul este la fel, fructat. Un vin care ar fi mers mai bine servit rece, vara, pentru a te răcori, dar a mers și acum.

Cheddar-ul este cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie, iar British Cheddar se remarcă prin culoarea aia portocalie stridentă. Este o brânză tare, făcută din lapte de vacă pasteurizat, cu un gust untos și arome de alune, ușor înțepătoare. Se remarcă de asemenea prin textura fermă dar fărâmicioasă și cu tendință de a se topi în gură. A fost alegerea potrivită pentru rose-ul de mai sus.

Naiv Tămâioasă Românească + Emmentaler Delaco

Naiv Tămâioasă Românească + Emmentaler Delaco
Naiv Tămâioasă Românească + Emmentaler Delaco

Am continuat cu un vin alb: Tămâioasă Românească. Tot din colecția Naiv, evident. Alb și sec, tânăr din 2021. 10% din vin a fost baricat, și se simte asta. Are 13.5% alcool/volum. Culoarea galben pai. Un buchet cu note de struguri copți, fagure de miere. Ca gust duce spre mere de salcâm, pere sau pepene. Și cu ceva note citrice. Că doar e alb.

Acesta a fost asociat cu Emmentaller de la Delaco. O brânză elvețiană, caracterizată din aspectul acela, cu găuri, care este portretizată prin desenele animate cu șoareci și pisici. Este o brânză tare, din lapte de vacă pasteurizat. Are un gust dulceag, puțin acid și aromă fructată, cu nuanțe de nucă. Are o textură fermă, dacă nu luăm în considerare găurile. Care, apropos, sunt greu de obținut. Și a mers foarte bine cu Tămâioasa.

3. Naiv Grasă de Cotnari + Havarti Castello

Naiv Grasă de Cotnari + Havarti Castello
Naiv Grasă de Cotnari + Havarti Castello

A urmat Grasă de Cotnari, poate cel mai cunoscut soi din zonă. Tot un vin alb și sec. Tot cu 13.5% alcool/volum. De data aceasta, tot vinul a fost baricat în stejar timp de 3 luni. Avem o aromă de caise uscate sau ceară de albine, dar când îl gustăm regăsim și nuanțe ușoare de miez de nucă sau stafide.

Havarti, este o brânză daneză, aromată și cremoasă, obținută din lapte de vacă, pasteurizat. Este maturată minimum 2-3 luni pentru a obține rezultatul specific. Adică o brânză semi-moale cu un gust untos, dulceag. Aroma este și ea de unt proaspăt și are o textură moale și suplă. S-a combinat bine cu Grasa de Cotnari.

Naiv Fetească Neagră + Grana Padano Delaco D’Excepție

Naiv Fetească Neagră + Grana Padano Delaco D’Excepție
Naiv Fetească Neagră + Grana Padano Delaco D’Excepție

Iar al 4-lea vin a fost Fetească Neagră. Gama Naiv, evident. Roșu, sec. Cum îmi place mie. Alcool puțin mai mult, 14%. Anul producției este 2019, iar acesta a stat 16 luni la baricat. Avem o culoare foarte intensă, roșu aprins. Ca arome putem regăsi prune uscate, cireșe negre, vinine, mure, coacăze. Cam aromele uzuale pentru Fetească Neagră. Când îl gustăm mai regăsim și niște ciocolata, piper sau scorțișoară. Un vin foarte complex și foarte plăcut.

Grana Padano este și ea printre brânzeturile mele preferate. Este rudă cu parmegianno. Este făcută din lapte de vacă nepasteurizat. Are un gust fin, dulceag, ușor sărat, cu arome de alune și nuci. Are o textură granulată și duritate tare. Merge bine rasă pe paste, pizza, și alte preparate. Orice preparate. Vă zic din experiență. Și a completat perfect vinul roșu pe care îl aveam în pahare.

Combinația mea preferată din vinurile de la Casa de Vinuri Cotnari și brânzeturi Delaco:

Deși au fost doar 4 perechi, au fost toate foarte reușite. Brânzeturile de la Delaco sunt mereu potrivite pentru a fi imperechate cu vinuri. Iar vinurile din acea seară, s-au remarcat fiecare cu câte ceva. Iar Daniel a făcut ca de obicei o treabă excelentă când a ales perechile.

Dar, dacă ar fi să aleg cea mai reușită combinație, aceasta ar fi chiar prima. Deoarece Busuioaca de Bohotin rămâne printre vinurile mele preferate, deși nu sunt mare fan rose-uri. Iar cea din gama Naiv este printre cele mai reușite pe care le-am gustat până acum. Iar cu decorul de Crăciun, a ieșit și super frumos în poze.

Busuioaca de Bohotin în atmosferă de Crăciun
Busuioaca de Bohotin în atmosferă de Crăciun

La fel si British Cheddar, este una din brânzeturile mele preferate. Și s-au înțeles de minune în cavitatea mea bucală. Așa că, primesc locul 1 din partea mea. Vinul a fost revigorant, brânză catifelată, de ți se topea în gură. Împreună, au făcut o pereche de neuitat!

Seara în ajun de Sărbători, la C House Milano

Toată magia s-a petrecut la C House Milano. Unde am făcut și degustarea precedentă. Iar de data asta am fost surprinși de un decor minunat, de Crăciun. Căci da, e sezonul de sărbători. Dar eu nu mi-am făcut poze cu decorul de sărbători. Mi-am făcut cu mâncarea.

Bărbos fericit cu ceafă de porc (pe farfurie)
Bărbos fericit cu ceafă de porc (pe farfurie)

Da, pentru că mi-a plăcut mâncarea în dățile trecute când am fost pe aici, am zis să fac testul suprem. Așa că mi-am luat o ceafă de porc. Și da, a fost foarte bună. Recomand. Vă las o poza mai de aproape, să vedeți că arată foarte bine. Și da, stiu, contează ce e la interior. Adică gustul, că vorbim de mâncare. A fost minunată. Și porția mare, m-am săturat până și eu.

Ceafă de porc @ C House Milano Craiova
Ceafă de porc @ C House Milano Craiova

Mi s-a făcut iar poftă, doar uitandu-mă la poza. Și de un vin mi s-a făcut. Hai că vă las, ne mai auzim. Sărbători fericite!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.