Delaco și Casa de Vinuri Cotnari – Degustare la Il Forno Pub&Grill
Suntem în luna sărbătorilor de iarnă, iar eu am început în forță. Mai întâi cu o nouă degustare de vinuri, apoi cu ziua mea întinsă pe trei zile. Și abia a trecut o săptămână. Oricum, nu despre asta voiam să scriu. Ci despre degustare, evident. Care este a 27-a, din cadrul proiectului Brânzeturi cum se…cuVin organizat de Asociația Bloggerilor Olteni în parteneriat cu dictionarculinar.ro. Nu mă întrebați a câtă ediție a fost pentru mine, că nu știu să vă zic. Am mai chiulit la câteva. Oricum, asta a fost ultima degustare pe anul asta, din nefericire. Din fericire a fost cu Casa de Vinuri Cotnari, care au fost foarte generoși și ne-au lăsat să degustăm 6 vinuri minunate, împerecheate ca de obicei cu brânzeturi de la Delaco.
Ce am avut pe masa de data asta?
De toate. Am fost la Il Forno Pub&Grill, o locație foarte îndrăgită de bloggerii olteni. V-am zis că am degustat și produsele noi din meniu de câteva ori. Plus că pentru mine e unul din restaurantele mele preferate. Mâncarea este genială. Nu am rezistat, și chiar dacă aveam brânză la degustare, mi-am luat și o pizza. Bine, am împărțit-o cu Xaara, dar totuși. Ador mâncarea de acolo!
Pe lângă escapadele mele gurmande, după cum v-am zis, am avut pe meniu 6 vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari și 6 brânzeturi aferente. După cum urmează:
- Colocviu la Moscova – alb sec – Grasă de Cotnari – Havarti Delaco D’Exceptie + pere
- Colocviu la Paris – rose sec – Busuioacă de Bohotin – Bavaria Blu
- Domenii Tămâioasa Românească demisec – Maasdam Delaco D’Exceptie
- Domenii – rosu sec – Fetească Neagră – British Cheddar Delaco D’Exceptie + nuci
- Domenii Busuioacă de Bohotin rose demidulce – Gouda Delaco D’Exceptie
- Domenii Desert Grasă de Cotnari – Danish Blue Extra Creamy Castello
10 pentru cele 6 de la Casa de Vinuri Cotnari
Nu știu de ce, dar chiar a fost greu să fac o alegere de data asta. În primul rând, nu este prima degustare cu Casa de Vinuri Cotnari. Am mai dat un colocviu prin Europa acum un an și ceva. Tămâioasa și Busuioaca m-au amețit cu aromele lor îmbietoare. Mi se par soiuri așa tradiționale. Din fericire am plecat cu o sticlă de Busuioacă acasă, pe care urmează să o mai degust puțin. Nici cu Grasa de Cotnari nu mi-a fost rușine. Mai ales în combinație cu Danish Blue, a fost minunată. Dar e un vin desert, iar eu nu prea le am cu desertu’.
Deci prin eliminare, că altfel nu aveam cum altfel să aleg o pereche preferată, am rămas cu Fetească Neagră și British/Irish Cheddar. A fost singurul vin roșu din seara aia. Nu că ar fi asta motivul definitor. Dar îmi place vinul roșu. Are așa, un potențial de învechire foarte ridicat.
De ce am ales combinația asta?
Pe lângă cele superficiale mai sus menționate, perechea cu numărul patru (în ordinea intrării) mi-a gâdilat mie papilele gustative cel mai bine. Feteasca Neagră de la Domenii este un vin roșu sec, cu 13.5% alcool pe volum. Are o culoare fenomenală, un rubin sângeriu, o culoare demnă de nobilime. Asta ar fi primul lucru pe care îl observi atunci când îl torni în pahar. Am învățat l-a degustarea asta (bine, știam de mult, doar că nu-mi trecuse prin minte că așa e) că vinul se degustă cu toate cele 5 simțuri. Nu mă gândisem la auz ca la un mijloc de a recunoaște vinul. Până acum. Dar cică poți să îți dai seama de calitatea vinului după sunetul pe care îl face atunci când este turnat în pahar. Eu nu am ajuns încă la performanța asta. Mi se pare o muzică pentru urechile mele, orice vin aș auzi că se toarnă în pahar, cât timp e paharul meu.
Cât despre arome, ca orice vin roșu prima dată când îl duci la nas îți inundă simțurile olfactive cu arome de fructe de pădure(coacăze, mure, afine) și cireșe negre. Pentru nasurile mai experimentate, aromele pot duce mai departe: la prune uscate, frunză de tutun, chiar ciocolată. Are un gust plăcut, nu te plesnește așa, direct. E delicat, dar se face simțit. Caracterul fructat și taninii delicați, îi oferă o aromă uluitoare, care pe mine m-a sedus.
Despre British/Irish Ceddar v-am mai zis…
După cum am zis, toate cele 6 vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari au fost mai mult decât minunate. Cam la fel se întâmplă și cu brânzeturile de la Delaco, de obicei. Deși aici am câteva preferate. Cum ar fi Danish Blue. Sau… British/Irish Cheddar. Pe care le ador. De data asta am mers pentru Irish Cheddar pentru ca asocierea cu Fetească Neagră a fost foarte bună. Ce-mi place la brânza asta minunată, în primul rând, este culoarea. Portocaliul ăla intens… Apoi este și textura, deși este o brânză tare, este foarte catifelată și explodează cu arome cum ajunge în gură. Este făcută din lapte de vacă pasteurizat, după o rețetă britanică care a apărut prin secolul al XVI-lea. Este cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie. Pe bună dreptate.
Ce mai, a fost o degustare reușită. Încheiem 2018 în forță! Toate asocierile au fost bune, dar am reușit să-mi aleg preferata. Fetească Neagră de la Casa de Vinuri Cotnari cu culoarea ei rubinie și aroma puternică, asociată cu Irish Cheddar de la Delaco, brânza catifelată cu arome de basm, m-au făcut să mă simț ca un nobil.
Mulțumesc Casa de Vinuri Cotnari, Delaco și desigur Il Forno Pub&Grill pentru minunatul eveniment.
La final, vă las cu mai multe poze făcute de mine:
Dacă vrei să citești despre o altă degustare la care am participat mai recent, îți recomand articolul ăsta despre Sâmburești.
0 comentarii