Colectare separată a deșeurilor: ce trebuie să știi și de când se implementează în Craiova

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Am mai scris despre colectarea selectivă a deșeurilor și într-un articol precedent, în care vorbeam de o insulă uriașă de deșeuri ce plutește undeva prin oceanul Pacific. Ei bine, insula aia nu se micșorează, ba din contră. Problema cu deșeurile prodese de noi, oamenii, este încă una foarte mare și care are un impact pe termen lung, nu doar pentru noi oamenii ci și pentru planetă în sine, și a tuturor celorlalte vietăți cu care o împărțim. Din nefericire mi se pare că mulți dintre noi nu conștientizează impactul (negativ) pe care îl au acțiunile noastre asupra mediului înconjurător. Cu toate astea, au început să apară inițiative și la noi, la nivel național și chiar local pentru a îmbunătăți procesul de colectare și procesare a deșeurilor și mai ales, pentru educarea populației în acest domeniu. Azi voi scrie câte ceva despre colectare separată, reciclare și un proiect la nivel local din Craiova care este deja în fază de implementare.

Ce trebuie să știi despre colectarea separată a deșeurilor

De ce este importantă colectarea separată a deșeurilor? Pentru că acest lucru face mai ușoară reciclarea acestora. Practic, cu cât ne sortăm mai bine deșeurile, cu atât va fi mai ușor apoi să fie colectate și reciclate. Deci, colectarea separată (sau selectivă, dacă vreți) începe cu individul, cu oricare dintre noi. Cel mai eficient este să avem 4 saci separați în care să sortăm deșeurile, după cum urmează:

  • deșeuri menajere;
  • plastic și metal;
  • hârtie și carton;
  • sticle reciclabile.

Mai multe detalii în secțiunea de mai jos. Este important de asemenea ca deșeurile colectate selevtiv să fie eligibile pentru a fi reciclate, iar aici, din nou, intervine responsabilitatea noastră, deoarece pentru a putea fi reciclate, deșeurile trebuie să fie „pregătite” astfel:

  • hârtia/cartonul trebuie să fie curate, adică să nu fie contaminate de alte substanțe. Spre exemplu, ambalajele din carton pentru alimente nu trebuie să aibă urme de alimente pe ele (cum ar fi spre exemplu o cutie de pizza îmbibată în ulei sau cu resturi de pizza/sos pe ea);
  • ambalajele din plastic trebuiesc de asemenea scurse de orice urmă de lichid înainte de a fi selectate, iar dacă în ele au fost depozitate alte lichide (ulei, bere etc.) acestea trebuiesc clătite cu apă mai întâi, apoi scurse;
  • acest lucru este valabil și pentru recipientele din metal, dozele din aluminiu de suc/bere trebuiesc clătite și scurse, la fel și conservele ce trebuiesc curățate de orice rămășițe de mâncare;
  • recipientele din sticlă nu trebuie să aibă dopuri și trebuie să fie întregi (adică nu sparte, cioburile nu se pot recicla în felul acesta);
  • pentru eficientizarea procesului, dozele din aluminiu și PET-urile pot fi compresate (după ce au fost scurse de orice urmă de lichid) pentru a ocupă cât mai puțin spațiu.

Acestea ar fi lucrurile de bază pe care le putem face pentru a asigura o colectare separată a deșeurilor cât mai eficientă.

Colectare separată în Craiova

În Craiova lucrurile urmează să se schimbe la capitolul acesta, colectarea separată a deșeurilor urmând să între într-o nouă etapă, odată cu preluarea responsabilităților pe această zonă de către Iridex Group.

Pubele pentru colectare separată a deșeurilor reciclabile în Craiova
Pubele pentru colectare separată a deșeurilor reciclabile în Craiova

Începând cu luna martie și până la sfârșitul lunii iunie, craiovenii care stau la case vor primi pubele de colectare de culori diferite, pentru materiale diferite. Deci proiectul este în implementare chiar în timp ce eu scriu acest articol. Însă colectarea acestora nu va începe până în iulie când vor fi primit toți locuitorii din cartierele de case containerele respetive. Până atunci, craiovenii vor folosi în continuare pubelele vechi, fără inscripții.

Craiovenii ce stau la casă vor primi câte 3 pubele pentru deșeuri reciclabile colectate separat, colorate adecvat după cum urmează:

  • negru-deșeuri menajere(resturi de mâncare, gătită sau proaspătă, resturi de produse lactate, ouă, mucuri de țigări, conținutul sacului de aspirator, scutece, absorbante, veselă din ceramică sau sticlă spartă);
  • galben-plastic și metal(recipiente de plastic pentru băuturi și produse lactate, pungi de plastic și folie, doze de aluminiu, dopuri metalice, conserve de metal);
  • albastru-hârtie și carton(pungi de hârtie, cutii de carton, cărți, caiete, ziare, hârtii, flyere, cărți poștale, plicuri, maculatură, ambalaje Tetra Pack).

Nu există și a 4-a pubelă pentru ambalajele reciclabile din sticlă. Însă vor exista în Craiova puncte fixe în care vor fi montate containere verzi de tip igloo, unde se pot colecta: borcane fără capac, damigene de sticlă, sticlă fără capac, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice, pahare sticlă.

După ce toți craiovenii care stau la case vor primi noile pubele, firma Iridex se va ocupa de colectarea acestora și transportul către centrele de reciclare aferente. Colectarea se va face cu mașini separate pentru fiecare tip de deșeuri.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.