Colectarea selectivă a deșeurilor menajere: Azi pentru mâine în comunitate

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Iată că am reînceput activitățile offline, și de ce nu, și online (pentru că nu am fost activ nici pe online în ultima perioadă). Am reluat-o în forță, participând deja la câteva proiecte și evenimente. Despre unul dintre acestea vă scriu azi, în acest articol post-pandemic. Este vorba de un proiect marca CSR Nest, despre colectarea selectivă a deșeurilor menajere. La proiectele CSR Nest organizate alături de Fundația Coca-Cola am mai fost și v-am mai scris, spre exemplu proiectul Helping 2 Obtain Water de la Mischii. Acum vorbim despre proiectul „Azi pentru Mâine în comunitate„, un proiect ce își propune să aducă informații cetățenilor cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor menajere și reciclare.

De ce este importantă colectarea selectivă a deșeurilor?

Pentru că mediu. Adică, pentru că ar trebui să le lăsăm și urmașilor noștri o planetă pe care să trăiască. Pentru că nu știu dacă reușește Elon să teraformeze Marte în timp util, să se mute acolo generațiile următoare. Nu știu dacă știți, dar pe măsură ce populația planetei crește, cresc și cantitățile de deșeuri pe care le producem. Și multe din acestea nu sunt biodegradabile. Spre exemplu, pe Oceanul Pacific, plutește o insulă de deșeuri de aproape 1.6 milioane de kilometri pătrați. Asta insemana gen… 5 Românii? Not cool, oameni.

Anyways, dacă e să ne gândim la statistici autohtone, România nu stă deloc bine la capitolul reciclare. Momentan, reciclăm undeva la 13% din deșeuri. Ceea ce e mai bine ca în 2017, când România era trimisă în fața Curții de Justiție a UE pentru neîndeplinirea Directiva 2008/98/CE privind deșeurile, gradul de reciclare atunci fiind sub 5%. Asta e cu mult sub standardele europene, deci suntem în pericol de a intra în infringement. Target-ul nostru ar fi să atingem 50% până la finalul anului (nu prea avem șanse, din păcate), și la 60% până în 2030. Altfel, vom suporta sancțiuni. Momentan suntem undeva pe fundul listei când vine vorba de reciclare. Din nou, not cool, România.

Și știu, ne place să dăm vina pe autorități. Nu avem infrastructura necesară pentru mai mult. Așa fac și eu, așa fac mai mulți. Dar trebuie să renunțăm la mentalitatea asta. Schimbarea vine de la noi. Cred că Ghandi zicea „fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. Exact asta își propune să facă și proiectul „Azi pentru Mâine în comunitate”. Să facă oamenii să conștientizeze importanța colectării selective a deșeurilor, să educe populația și în același timp să primească feedback de la comunități despre situația actuală și, de ce nu, să vină cu soluții pentru a o îmbunătăți.

"Azi pentru mâine în comunitate" la Craiova
„Azi pentru mâine în comunitate” la Craiova

Azi pentru mâine în comunitate, un proiect CSR Nest în parteneriat cu Coca-Cola

Proiectul va fi implementat în peste 20 de comunități din cadrul județelor din partea de sud a României și din București:

  • Arges: Pitesti, Curtea de Arges,
  • Bucuresti: cele 6 sectoare,
  • Calarasi: Calarasi, Lehliu Gara,
  • Dambovita: Targoviste, Gaesti,
  • Dolj: Craiova, Filiasi,
  • Ilfov: Buftea, Voluntari,
  • Prahova: Ploiesti, Câmpina,
  • Teleorman: Alexandria, Rosiorii de Vede.

Proiectul este finanțat de Fundația Coca-Cola, prin The New World Program, în parteneriat cu Global Water Challenge.

Azi pentru mâine în comunitate este derulat împreună cu alte 2 inițiative asemănătoare, „pe plajă” și „in școală”.

Scopul proiectului este acela de a implica comunitățile în colectarea selectivă a deșeurilor. Implicarea comunității va fi mai eficientă după ce această va înțelege importanța colectării selective a deșeurilor din mai multe puncte de vedere:

  • sănătate,
  • mediu,
  • economie,
  • finanțe, taxe și impozite.
 Organizatorii proiectului "Azi pentru mâine în comunitate"
Organizatorii proiectului „Azi pentru mâine în comunitate”

Targetul organizatorilor este ca această informație să ajungă la peste 25000 de persoane din județele din sudul României și din București. Pentru a-l atinge vor fi organizate întâlniri și dezbateri cu autorități locale, ONG-uri și firme implicate, pentru a armoniza colaborarea cu comunitățile.

Rezultatele acestor întâlniri se vor vedea într-un ghid destinat cetățenilor din comunitate, care va cuprinde:

  • legislația națională în domeniul colectării selective,
  • exemple de bună practică în colectare selectivă și reciclare.

Cel mai practic rezultat va fi selectarea a 50 de cetățeni/organizații (ONG-uri, companii etc.) care să dezvolte un sistem de colectare selectivă. Aceștia vor fi susținuți atât financiar cât și prin consiliere pentru a pune în practică sistemul de colectare selectivă.

 Comunitatea craioveană discutând despre colectarea selectivă a deșeurilor
Comunitatea craioveană discutând despre colectarea selectivă a deșeurilor

Ce am făcut noi la focus-grup-ul de la Craiova?

Am început prin a ne prezenta și a spune câteva lucruri despre activitatea noastră. Apoi, am dezbătut situația actuală cu privire la colectarea selectivă din orașul nostru, adică din Craiova. Am făcut o comparație cu alte țări, mai responsabile, fiecare dând exemple de prin orașele/țările pe care le-a vizitat. Am discutat apoi despre cum am putea îmbunătăți lucrurile, ce anume ar trebui să facă cetatetii dar mai ales autoritățile locale pentru a facilita procesul de colectare selectivă și a îndemna comunitatea să fie mai responsabilă în acest scop.

Am aflat că sunt deja câteva inițiative pornite în direcția aceasta, deci suntem oarecum pe calea cea dreaptă. Însă, mai este de muncă. Însă, Roma nu a fost construită într-o zi, deci cu păși mici, ne îndreptăm spre un viitor mai verde. Mă bucură faptul că există astfel de proiecte care vin în ajutorul comunității și luptă pentru a îmbunătăți lucrurile.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.