Colectiv ne privește pe toți – filmul de Alexander Nanau care ne reamintește tragedia de acum 4 ani
Au trecut mai bine de 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv. O tragedie națională care ne-a afectat pe toți, nu în egală măsură, dar pe toți. Incendiul de la Colectiv a pornit un lanț de evenimente prin care ne-am dat seama cât de rău o ducem defapt. A scos la iveală sistemul corupt, de care știam cu toții, însă nu ne imaginam că ne poate afecta în mod direct. Sau dacă o făceam, ne complăceam cu ideea.
Eu am urmărit „de la distanță” cele întâmplate atunci. S-au întâmplat multe. S-a ajuns la proteste masive. S-au făcut promisiuni. Și acum, la mai bine de 4 ani de atunci, stau și mă gândesc dacă s-a produs vreo schimbare.
Am avut ocazia să merg la avanpremieră filmului „Colectiv, ne privește pe toți” regizat de Alexander Nanau. Cu această ocazie mi-am amintit de cele întâmplate, am retrăit momente și mi-au fost dezgropate amintiri.
Colectiv ne privește pe toți
Filmul este realizat în mare parte în jurul anchetei jurnalistice ce a urmat după incendiul de la Colectiv, de către jurnalistul Cătălin Tolontan și echipa acestuia. Un alt protagonist este și Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Acesta arată problemele din interiorul sistemului, mai exact cum totul se rezumă la un interes financiar și nu se ține cont de viețile oamenilor.
Este urmărită și viața de după tragedie a lui Narcis Hogea, tatăl unui băiat care a murit în Spitalul Universitar din București. I-a fost refuzat transferul la Viena pe motiv că „avem tot ce ne trebuie”, declarație care a răsunat din partea autorităților și din cauza căreia mulți și-au pierdut viața. În contrast este urmărită și viața lui Tedy Ursuleanu, o supraviețuitoare a incendiului.
Filmul Colectiv poate fi șocant. Poate prea șocant pentru unii. Pe lângă acțiunea personajelor, în film apar scene de la incendiul din Colectiv și cadre din spitale care pot fi traumatizante. Cu toate astea, e un exercițiu bun. E important să nu uităm ce s-a întâmplat. După vizionare sigur vor apărea din nou inttrebari la care nu știm încă răspunsul.
Avanpremieră filmului și detalii tehnice
Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția. A fost primul film documentar românesc selectat în cadrul festivalului italian. Premiera nord-americană s-a petrecut la TIFF (Toronto International Film Festival). Pe lângă asta, la Festivalul de Film din Zurich a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. În prezent, „Colectiv” este în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 (SUA), unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume.
Filmul Colectiv este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel.
După ce am vizionat filmul, am luat parte la o discuție deschisă cu oamenii din spatele acestuia:
- Alexandru Nanau, regizor,
- Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac – protagonisti de la Gazeta Sporturilor,
- Tedy Ursulean, arhitect, protagonistă si supraviețuitoare Colectiv,
- Mihai Grecea, sunet/cameră, supraviețuitor al incendiului din Colectiv.
Mi-am dat seama că printre cei 300 de spectatori din sala cinematografului Patria, erau oameni mult mai afectați ca mine. Discuțiile cu protagoniștii au fost aprinse. Filmul nu vrea să aibă tentă politică chiar dacă este lansat într-un an electoral. Deși poate ar trebui.
Filmul „Colectiv”, regizat de către Alexander Nanau, va rula în cinematografele din România începând cu data de 28 februarie. „Colectiv” se va vedea în avanpremieră la Craiova, de Marți, 25 Februarie până Joi, 27 Februarie, la Inspire Cinema Mercur și Inspire Cinema VIP Electroputere. Bilete aici.
Dacă vrei să citești o altă recenzie de film, am scris una despre Miami Bici. Sau uită-te pe pagina principală despre ce alte subiecte am mai scris recent. Lasă un comentariu mai jos cu părerea ta și, de ce nu, dacă ți-a plăcut, un like/share m-ar ajuta mult. Mulțam!
0 comentarii