Am dat colocviu prin Europa, la Brânzeturi cum se…cuVin #18 cu Domeniile Cotnari

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Până acum, dacă auzeam ceva de colocviu, mă gândeam la liceu, la perioada aia dubioasă din viața mea, când eram tânăr și naiv. La orele de română de la care chiuleam, de unde și pasiunea mea pentru scris articole semi-amuzante pe blog. Dar acum, când aud colocviu, o să mă gândesc la vin!

Asta datorită ultimei degustări de vin la care am participat, a 18-a ediție din Brânzeturi cum se…cuVin, degustările marca Asociației Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro, la care particip aproape lunar. Sfârșitul lui octombrie ne-a adus împreună la Restaurant Excelsior, unde ne-am bucurat de vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari și nelipsitele brânzeturi de la Delaco. Iar acum o să vă zic cum a fost:

Locația

Un eveniment jmeker că ăsta are nevoie de o locație pe măsură. Nu’s eu foarte pretențios când vine vorba de localuri, dar cred cu tărie că o degustare de vinuri iese mult mai bine într-un loc elegant, liniștit și cu un decor inedit. Da o notă mai profesională întregii experiențe. Restaurantul Excelsior a fost exact asta. Puteți vedea din pozele de mai jos cât de bine s-a îmbinat decorul classy cu evenimentul nostru semi-formal.

 Combinațiile serii

De data asta am putut să ne gâdilam papilele gustative cu 6 combinații de vin, brânzeturi și fructe, după cum urmează:

  • Colocviu la Viena-spumant alb brut natur – Francusa de Cotnari – Camembert
  • Colocviu la Moscova-alb sec – Grasa de Cotnari – Brie au Bleu, covrigei
  • Colocviu la Romă-alb sec – Tamaioasa Românească – Cașcaval Sofia, covrigei
  • Colocviu la Paris – rose sec – Busuioacă de Bohotin – Maasdam, mere
  • Domenii Cotnari-rose demisec – Busuioacă de Bohotin – Irish Cheddar, struguri
  • Domenii Cotnari-roșu sec – Feteasca Neagră – Gouda, nuci

O gamă variată, după cum se vede. Dar pentru un connoisseur (am zis bine? nu prea le am cu portugheza) ca mine a fost ușor de urmărit, mai ales că ne-au fost alături oenologul George Malutan care ne-a povestit atât despre istoria Casei de Vinuri Cotnari dar și despre vinuri în sine, și desigur Alin Sintimbrean care ne-a vorbit despre brânzeturi și de ce a ales combinațiile respective.

Am avut parte de câteva premiere la degustarea asta. Una dintre ele ar fi ca am degustat strict vinuri din soiuri românești: Tamaioasa Românească, Fetească Neagră, Frâncușă de Cotnari, Grasă de Cotnari și Busuiacă de Bohotin-ultimele trei fiind soiuri specifice zonei. Am avut premiere și la brânzeturi, am degustat în premiera Maasdam, Irish Cheddar și Gouda.

Și cu toate astea, combinația câștigatoare pentru mine nu a fost un Colocviu

Oricât de mult mi-au plăcut toate combinațiile, trebuie să aleg un câștigător. Și după lungi dezbateri interne, am decis ca Domenii Cotnari – rose demisec din Busuoiaca de Bohotin să urce pe podium. Am luat decizia asta mai mult pentru Irish Cheddar, că vinurile au fost toate foarte apreciate de papilele mele gustative. Dar m-am îndrăgostit de Irish Cheddar. Culoarea, textura, aroma… se topea în gură. Cred că am o nouă brânză preferată. Combinat cu rose-ul și struguri, m-am simțit pentru o clipă aristocrat.

Dacă ar fi să descriu vinul cu un singur cuvânt (și sunt obligat contractual să o fac…), acesta ar fi mireasmă. Buchetul bogat al rose-ului m-a dus cu gândul la o pajiște proaspăt înflorită de primăvară, primăvară pe care deja o aștept cu nerăbdare deși suntem abia la începutul lui noiembrie. Irish Cheddar, m-a impresionat foarte mult după cum v-am zis. Cuvântul potrivit ar fi bogăție, nu doar pentru culoarea aurie ci și pentru explozia de gust și arome. Adăugăm niște struguri proaspeți în ecuație și voila, asta îmi imaginez că se consumă la petrecerile private ale nobilimii. Cred că opulență este cuvântul potrivit pentru combinația în sine.

La final, așa cum v-am obișnuit, luaț’ poze de la degustare :).Sau dacă vreți să citiți despre o altă degustare mai recentă, sugerez articolul ăsta despre Crama Delta Dunării.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10209671794262641.1073741885.1563115505&type=1&l=a307c0eb2a

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.