Community Day la Școala Informală de IT Craiova

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Am fost recent la Community Day, eveniment organizat de Școala Informală de IT, filiala Craiova. Și am aflat niște chestii mișto despre domeniul asta. Și insight-uri de la companiile de IT de la mine din sat. Și mai jos o să vă zic mai multe despre asta, dar mai întâi o să fac o introducere lungă despre viața mea pentru că sunt narcisist și blogul ăsta e numit după mine, deci e relevant.

Nu știu dacă știați asta despre mine, dar eu sunt pe IT, pe calculatoare, pe din astea. Mi-a plăcut domeniul ăsta încă de mic, am fost uimit de ce poți face punând niște caractere într-o anumită ordine. Iar când am avut într-un final primul meu calculator, evident că l-am folosit pentru jocuri, ca orice copil din generația mea. Însă nu m-am rezumat la asta. În primu’ rând, că veneam dintr-o familie modestă, care nu își permitea să dea bani pe entertaiment. Așa că, la fel că mulți alții din generația mea, am apelat la piratat pentru a avea jocuri și filme. Și nu era chiar așa simplu pe vremea aceea. Însă am învățat repede. Și asta m-a ajutat să știu mai bine cum să folosesc această resursă care este calculatorul.

Ca o nota, acum că sunt un adult responsabil, nu mai piratez. Am abonament la Netflix și mi-am cumpărat o mare parte din jocurile pe care le piratam în copilărie. Ca să nu am mustrări de conștiință că dă vreo companie faliment din cauza mea. Dar divagăm, nu despre asta era vorba.

Voiam să vă zic altceva, și anume că am învățat de la o vârstă fragedă cum să folosesc un calculator. Și internetul. Știți voi, Google? Acolo unde poți cauți răspunsuri la întrebările stupide pe care le ai despre orice. Nu să deranjezi bărboși ocupați cu trivialități. Și prinzând drag de domeniul ăsta, al IT-ului, deși pe atunci nu se numea așa, am ajuns să urmez un liceu cu profil pe domeniu, și, mai tărziu, chiar o facultate. Și tre’ să recunosc, nu am urmat chiar calea standard a unei cariere în domeniu, însă, cumva, lucrez în domeniu. Deci pot să-mi dau cu părerea în mod semi-profesionist în articolu ăsta.

Community Day – Școala Informală de IT

Școala Informală de IT, după cum poate v-ați dat seama din nume, este o scoală, informală, axată pe IT. Eu sunt fan al educației non-formale, sau informale, cum s-o zice corect. Am mai zis asta de nenumărate ori și am și dovedit-o prin toate ONG-urile prin care am activat, unde se practică tipul ăsta de educație. Dacă totuși nu știți, este vorba de o educație diferită de cea primită în școli. La modul că se pune mai mult accent pe lucru practic, se folosesc modalități de predat interactive (nu tocit robotic după manuale sau cursuri) iar, trainerii, facilitatorii, mentorii, sau cum vreți să îi numiți, se implică mult mai mult și își tratează studenții că pe egalii lor, nu că pe niște oi proaste cărora tre’ să le citească din manual același curs teoretic pe care îl predau de 20 de ani.

Acum că mi-am vărsat câteva din frustrările față de sistemul nostru de învățământ, haide totuși să vă zic de Școala Informală de IT și despre evenimentul la care am participat. Am mai participat la un eveniment organizat de ei acum ceva timp, înainte de pandemie, când erau la modă evenimentele fizice.

Practic, ce fac oamenii ăștia foarte mișto? Organizează cursuri, în domeniul IT. Cursuri profesioniste, ținute de oameni care au lucrat și au experiență în domeniul pe care îl predau. Cursuri care sunt gândite și structurate în așa fel încât chiar să te ajute dacă vrei să începi o carieră în domeniul ăsta. Sau să iți aprofundezi cunoștințele după ce ți-ai dat seama că ce ai învățat tu în facultate este învechit și nu se mai caută pe piața muncii. Ah, și sunt cursuri acreditate, în caz că vă întrebați. Deci pot înlocui chiar o facultate.

Și din poveștile auzite la eveniment, au fost oameni din domenii foarte contra-intuitive care au absolvit Școala Informală de IT și și-au schimbat complet domeniul de activitate. De la farmaciști și kinetoterapeuți, la ingineri constructori și absolvenți de litere. Până în prezent, din Craiova au fost peste 300 de absolvenți ai Școlii Informale de IT, dintre care cel puțin 75% și-au găsit un job în domeniu. Un job bine plătit. Că e IT.

Și deși oricine face aceste cursuri se poate reprofila, nu chiar oricine e potrivit pentru ele. Că da, există un proces de selecție a cursanților. Și asta pentru că ei și-au propus nu doar să livreze persoane bine pregătite pentru piața muncii, dar nu vor nici să irosească timpul și banii atât a cursanților cât și a trainerilor. Că deh, nu e chiar de oricine.

Ce s-a întâmplat la Community Day?

A fost un eveniment de mult așteptat. Că nu au mai făcut evenimente fizice de când cu pandemia asta. Până și cursurile le-au ținut pe zoom. Și să recunoaștem, it’s not the same. Deci m-am bucurat enorm când am auzit că se face un eveniment live, cu oameni reali într-o locație reală. Deci logic că am participat la el.

La eveniment au fost prezenți, pe lângă reprezentanți ai Școlii Informale de IT, oameni de specialitate de la cele mai importante companii de IT din Craiova. După cum urmează:

  • Marian Văduva, Delivery Manager – Nagarro;
  • Cătălin Mircu, Head of Testing – Endava;
  • Teodora Socoteanu, HUB Manager – eMAG;
  • Ana Maria Vasilescu, Center Manager – Quest Global;
  • Ana Maria Petrovie, IT Reqruitment Specialist  – Cohnizant Softvision Romania;
  • Dan Luta, HR Manager – Operative;
  • Mădălina Toader, HR Specialist – HELLA.

Aceștia ne-au vorbit despre activitățile companiilor pe care le reprezintă dar și despre nevoile cu care se confruntă la nivel de oameni cu pregătire în domeniu. Pentru că da, este o cerere mare de IT-iști. Tocmai din acest motiv au ales să colaboreze cu Școala Informală de IT, pentru că știu că absolvenții cursurilor de IT sunt pregătiți să intre în domeniu.

Pe lângă asta, oamenii ăștia mișto au răspuns și la curiozitățile celor din public. Și se vede că s-a dus lipsa evenimentelor fizice, căci au fost multe întrebări. Multe. S-a vorbit despre procesul de recrutare, despre grile de salarizare, reconversie profesională, cum să-ți faci un CV relevant, cum să abordezi interviuri. Ce mai, am plecat de acolo cu un vast bagaj de cunoștințe. Care m-au motivat să devin și eu mai profi și să depun eforturi pentru a-mi consolida cariera în domeniu. Că am și eu o vârstă.

Au fost „vorbitori” și reprezentanți ai Școlii Informale de IT, traineri și chiar absolvenți ai acesteia. Și fiecare și-a împărtășit din experiențele proprii. Și a fost frumos să aflu povesti de succes și întâmplări amuzante din trăirile altora. Pe scurt, m-am simțit bine. Și am aflat chestii noi și interesante și mișto. Și mă bate gândul să mă înscriu și eu la cursurile lor, că sunt ce trebuie.

Ah, nu am fost singur, evident, am fost cu colegii mei bloggeri. Vă las poza mai jos.

Poză de grup cu bloggeri implicați și pasionați
Poză de grup cu bloggeri implicați și pasionați

Ceea ce voiam eu să vă zic, în mod concret, este că dacă cumva vă gândiți să faceți o reconversie profesională, și vă bate gându să vă schimbați domeniul de activitate în IT, în câteva luni puteți atinge acest lucru cu ajutorul celor de la Școala Informală de IT. Și o zic pe bune. Poate o să fim colegi.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.