Constantin Brâncuși – Expoziție la Muzeul Național de Artă din Timișoara 2023

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Știați că Timișoara e Capitală Culturală Europeană în 2023? Da, știu, 2023 e pe sfârșite, dar abia acum am reușit și eu să ajung pe la Timișoara ca să pot scrie despre asta. Bine, puteam scrie oricum, să-mi dau cu părerea în gol, cum fac mulți, dar mie îmi place să-mi dau cu părerea decât despre lucrurile pe care le-am experimentat direct, pe proverbială mea piele. Vă întrebați ce legătură are introducerea asta despre Timișoara cu Constantin Brâncuși? Și eu, dar nu am alta mai bună.

Ceea ce voiam să zic, defapt, este că la Timișoara se întâmplă tot felul de evenimente culturale și nu numai, în general, dar mai ales anul acesta când e Capitală Culturală. Un astfel de eveniment este expoziția Brâncuși de la Muzeul Național de Artă din Timișoara. La care am ajuns și eu. Și despre care vom vorbi azi.

Constantin Brâncuși la Timișoara

De mult voiam să ajung pe la Timișoara. Noroc cu colegii mei bloggeri, că am putut organzia ceva frumos. O vizită cu scopuri culturale, dar și gastronomice. Adică am avut parte și de o degustare de vinuri direct la o cramă de lângă Timișoara, pe lângă turul ghidat prin Timișoara și vizita la muzeu.

Azi vă zic doar de expoziția Brâncuși de la Muzeul de Artă din Timișoara. Voi pune la final mai multe informații despre ce puteți vizita cu prilejul acestei expoziții. Includ chiar și o galerie foto, deci citiți până la final daca vreți să o vedeți. Dar până atunci, să vă dau niște detalii tehnice.

Bloggeri așteptând în fața Muzeului Național de Artă din Timișoara
Bloggeri așteptând în fața Muzeului Național de Artă din Timișoara

Cum ziceam, noi am fost în gașca. Am fost vreo 20 de bloggeri, deci a trebuit să intrăm în două ture. Uite-ne mai sus, așteptând.

Asta pentru că expoziția Brâncuși de la Muzeul de Artă din Timișoara nu este permanentă. Este disponibilă deci, pentru un timp limitat. Mai exact, va fi disponibilă până pe 28 ianuarie 2024.

Dar nu se poate vizita în fiecare zi. În zilele de luni și marți muzeul este închis. La fel vă fi și în perioada 24-26 Decembrie 2023 și 31 Decembrie 2023 – 2 Ianuarie 2024, închis.

Programul de vizitare este deci de miercuri până duminică (cu excepțiile prezentate mai sus), intre orele 10:00 și 20:00. Intrarea se face la intervale de 30 de minute (cât durează o vizită) și pot intra doar un număr limitat de persoane.

Iar cererea este mare, mii de oameni vin zilnic să vadă operele lui Constantin Brâncuși la Timișoara. Noi am reușit să intrăm cu ajutorul celor de la Art Encounters, cărora le mulțumim. Dacă doriți și voi să-l experimentați pe Brâncuși, vă recomand să planificați din timp și să vă grăbiți să luați biletele cât mai puteți.

Cronologia vieții lui Brâncuși
Cronologia vieții lui Brâncuși

Dacă vă faceți griji că vă veți plictisi până intrați, vă zic că aveți la intrare cronologia vieții lui Constantin Brâncuși(vedeți mai sus). Deci aveți ce lectura cât așteptați.

În caz că nu știți cine a fost Constantin Brâncuși… nu stiu ce să vă zic, probabil nu ar trebui să citiți articolul ăsta. Nu mă apuc eu să vă zic de el, nu sunt în măsură. Dar pot să vă las poza asta cu el:

Fotografie Veche cu Brâncuși
Fotografie Veche cu Brâncuși

He’s the original hipster. Anyways, hai că vă las poze din interior, mai jos, deși nu se compară cu experiența live.

Ce poți vedea la expoziția Brâncuși de la Muzeul de Artă Timișoara?

Expoziția Brâncuși de la Timișoara este cea mai bogată pe care am văzut-o eu. Și cea mai bine organizată, dacă mă întrebați.

Dintre operele lui Constantin Brâncuși mai văzusem. Și la Muzeul de Artă din Craiova, unde sunt găzduite permanent o parte dintre ele(aproape permanent, acum au fost împrumutate Timisoarei), dar și în Târgu Jiu. Acolo, probabil știți, se află Coloana Infinitului cea în mărime naturală, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii, printre cele mai cunoscute opere ale lui Brâncuși. Acolo am fost de mai multe ori, fiind aproape de satul meu de baștină, Craiova.

@marianbuzarnescu Hai cu mine la expoziția BRÂNCUȘI la Muzeul Național de Artă din Timișoara unde am văzut 100 de lucrări importante ale acestuia. Cum vi se pare? #brancusi #arta #muzeu #timisoara #expozitie #discoverromania #fyp #fypシ ♬ Aesthetic – Gaspar

Însă Brâncuși a făcut multe la viața lui, nu doar sculpturi. Constantin Brâncuși s-a „jucat” cu mai multe arte cum ar fi fotografia sau desenul. Iar la expoziția de la Muzeul de Artă din Timișoara, am putut vedea mai multe din creațiile lui:

  • 100 lucrări importante;
  • 22 sculpturi;
  • 55 fotografii;
  • 11 desene.

Toate acestea au fost aduntate(împrumutate), din mai multe surse:

  • Centre Pompidou (Paris);
  • Tate (Londra);
  • Fundatia Guggenheim (New York);
  • Muzeul Național de Artă al României;
  • Muzeul de Artă Craiova;
  • colecții particulare.

Deci acum este ocazia perfectă să vedeți de la cele mai celebre dintre operele lui Brâncuși, până la schițe, desene și texte realizate de acesta.

Cum ar fi acest desen:

Desen de-al lui Brâncuși
Desen de-al lui Brâncuși

Sau acest desen semnat tot de Constantin Brâncuși:

Desen de-al lui Brâncuși
Desen de-al lui Brâncuși

Pe lângă desene, Brâncuși făcea și fotografii, iar o parte dintre acestea se găsesc la expoziția de la Timișoara. Ba chiar și câteva filmări realizate tot de Brâncuși, dar pe alea nu le-am surprins.

Fotografii și desene făcute de Brâncuși
Fotografii și desene făcute de Brâncuși

La expoziția Brâncuși de la Timișoara mai puteți găsi și articole despre Constantin Brâncuși. Critici la adresa operelor sale, făcute de bloggeri contemporani cu el. Jurnaliști cred că le zicea. Și da, erau hateri și pe atunci.

Ziar vechi american care îl critica pe Brâncuși
Ziar vechi american care îl critica pe Brâncuși

Toate exponatele vin la pachet și cu informații despre acestea. Mai mult, sunt organizate în mai multe camere, după criterii precum perioada realizării sau stil. Iar în fiecare cameră găsim și o poveste despre perioada/stilul respectiv. În romană și engleză.

Mi-a plăcut organizarea. Pereții negri sunt un fundal bine gândit. Iar textele și operele sunt iluminate perfect, să fie scoase în evidență exact cum trebuie.

Galerie cu exponate Constantin Brâncuși la Muzeul de Artă Timișoara
Galerie cu exponate Constantin Brâncuși la Muzeul de Artă Timișoara

Fară hate la Muzeul de Artă din Craiova, dar experiență Brâncuși de la Timișoara a fost mult mai intensă, pentru mine cel puțin.

Vă recomand deci și vouă, dacă sunteți în zonă și reușiți să ajungeți.

La final, vă las câteva din cele mai impresionante opere pe care le-a fotografiat colegul meu Gabi Radoi.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.