Crăciun tradițional la Agropensiunea Jianca cu bloggeri și Secret Santa

Publicat de MarianBuzarnescu pe

De treci codrii de aramă, de departe vezi serele de la Ișalnița Și printre ele vezi și Agropensiunea Jianca, unde am fost weekend-ul trecut cu bloggerii. Că să facem un mic chef, cu ocazia sărbătorilor. Cu chestii tradiționale, cum e frumos. Și despre asta o să facem astăzi analiză pe text. Adică despre asta e articolul ăsta. Deci hai să le luăm pe rând, cu ce e Jianca, ce poți face pe acolo, ce am făcut noi pe acolo. Și desigur, ce am mâncat și ce am băut. Că asta e important.

Agropensiuena Jianca

Cum vă ziceam mai sus, Pensiunea Agroturistica Jianca se află în zona serelor de la Ișalnița, deși practic aparține de comuna Almăj. În caz că nu sunteți din zonă sau nu știți geografie, este pe drumul Craiova – Filiași, pe la kilometrul 12, fix la giratoriul ăla de l-au făcut anul trecut și mă încurcă acum pe mine când merg, cu viteza legală, desigur, pe ruta aia. Acolo, erau pe vremuri, cele mai mari sere din toată Europa. Deci practic noi oltenii eram recunoscuți pentru abilitatea noastră de a creste legume. Nu doar praz. Ci și castraveți, roșii, ardei. Și altele. Fun fact: numele de „Jianca” vine de la femeile muncitoare din zona Jiului (a se citi Oltence) care cultivau legume și erau așa vrednice încât li s-a dus renumele și peste hotare.

Pornind tocmai de la această tradiție legumicolă a zonei a apărut afacerea de familie, anume Jianca, după spusele gazdei noastre Mihai Lută-Dumitrascu. Cum ziceam, mergând dinspre Craiova, agropensiunea este pe dreapta, fix în dreptul sensului giratoriu. Deci e ușor să oprești și dacă vii din sens opus. Pensiunea este apărută recent în peisaj și vine că o completare la afacerea inițială, cea cu serele. De unde și partea de agro, din agropensiune. Că se servesc produse locale, în mod special. Cum ar fi castraveciori murați, zacuscă, nuci și o grămadă de astfel de produse locale și delicioase.

Pensiunea Agroturistică Jianca dispune de 16 locuri de cazare. dintre care o cameră special amenajată pentru persoanele cu dizabilități, pe lângă celelalte 6 camere normale și un apartament spațios, cu terasă proprie.

Ce altceva mai poți face la Jianca?

Dacă nu vrei să stai peste noapte în una din camerele de mai sus, poți găsi alte motive pentru care să oprești la Jianca. Cum ar fi magazinul cu produse agricole locale. Sau restaurantul cu rețete tradiționale. Dar despre asta vă zic mai tărziu.

Există și alte dotări, cum ar fi un foișor spațios, terasă acoperită dar și una neacoperită, un loc de joacă pentru copii, gradină, grătar. Și chiar o cameră de jocuri, cu masă de biliard, masă de ping-pong, darts și alte jocuri de masă. Iar în caz că sunteți mai pe natură, mai pe sănătate, puteți participa la activități gospodărești. Doar dacă vreți, nu vă pune nimeni la muncă forțată. Sau puteți face o drumeție cu una din bicicletele disponibile. Sau, să priviți pasări (Rezervația Natura 2000 Coridorul Jiului).

Ce-am mâncat

Acum, să trecem la lucrurile importante. Vă ziceam că am fost cu bloggerii aici la un mini-chef. Sau party sau cum vreți să îi ziceți. Nu am stat peste noapte, însă am stat vreo juma’ de zi, deci am avut timp să „testăm” zona. După vizita prin pensiune și împrejurimi, am trecut la masă. Ah, am avut și o formație locală care ne-a cântat, dar eu nu prea sunt pe genul popular. Dar colegii mei s-au distrat de minune. M-au corupt și pe mine la o horă, dar din fericire nu cred că a surprins nimeni momentul. În fine, ei au dansat, iar noi ăștia mai gurmanzi am stat mai mult la masă, să mâncam și să degustam băuturi.

Am început cu ceva light, salată de vinete, zacuscă și piftie, cu pâinici făcute în casa. Marca Jianca. Că să ne facem poftă am băut niște vișinată, sau țuică, după preferințe. Tradițională, desigur.

Apoi a urmat un platou cu legume. Majoritatea legumelor erau de porc, că doar e sezonul. Mie mi-au plăcut aproape toate, dar în mod special șoriciul și jumările. Apoi ne-am bucurat de tradiționalele sarmale cu mămăligă și smântână. Apogeul serii a fost un grătar cu porc și cârnați, și garnitura de cartofi. Și am avut și un desert.

Cam așa arătau bunătățile mai sus menționate. Trebuie să vă zic că am mâncat ca un proverbial porc? Cum ar veni, mi-am mâncat rudele. Dar a fost extrem de bună mâncarea. Nu m-am putut abține. Aș veni până aici doar să mănânc, doar că trebuie să-mi găsesc șofer. Că la mine intra mai bine cu un vin. Ah, am uitat să menționez, prețurile sunt foarte decente.

Ce-am băut

Și că tot ziceam mai sus că mâncarea merge bine cu un vin, noi am avut trei. Pe lângă curajul pe care ni l-am făcut inițial cu tradițională țuică și/sau vișinată, am băut și vinuri. Că doar asta știm noi să facem cel mai bine, adică să degustăm. Responsabil. Okay?

Am avut vinuri de la Sâmburești, cu care am mai făcut degustări. Deci dacă vreți detalii tehnice, căutați #peblog. În seara respectivă am băut 3 vinuri: un Sauvignon Blanc, un rose și un Merlot. Vinuri Oltenești, deci tradiționale, deci, am mers pe tradiție până la capăt.

Și desigur, ca să fim hidratați, că așa e bine, am băut apă. Pentru hidratare cea mai bună e apa. Vă spun în calitate de profesionist.

Secret Santa la Jianca

Rimează puțin. Și noi bloggerii în asociația noastră avem tradiția asta, cu Secret Santa. Anul trecut ne-a sărit, că nici party n-am făcut. Dar anul ăsta ne-am mobilizat. Și dacă tot am prins ocazia, am zis să ne facem și câte un cadou, că doar e Crăciunul. Și despre asta e Crăciunul. Nu despre nașterea lui Isus sau ceva. Despre cadouri!

Și din câte mi-am dat seama, colegii mi-au citit articolul despre ce cadouri să nu faci de Secret Santa. Că majoritatea cadourilor au constat în cărți. Sau alcool. Ceea ce e bine? Cred? S-ar putea să fie doar o coincidență. Adică suntem bloggeri. Ne place să citim și să „citim”. Dar ce mai contează, toată lumea părea fericită. Uite ce fețe aveam (:

Ce să mai, eu zic că a ieșit bine, ne-am distrat la Penisunea Jianca și probabil o să revenim. Oamenii sunt puși pe treabă, organizează evenimente în mod constant. Deci, vă recomand.


3 comentarii

Sâmburești cu vinuri de toamnă și brânzeturi cum se...cuVin (#45) · 03/10/2022 la 20:16

[…] de la Sâmburești la mai multe evenimente. Cum ar fi la aniversarea a 100 de blogmeet-uri. Sau la petreceri de Secret Santa blogosferice. Și îl luam și când plecăm cu noi în deplasare. Gen #prinHD. Sau când am fost prin pădure […]

Brânză poloneză și vinuri oltenești - degustare interculturală · 18/01/2023 la 21:41

[…] asa mult, incat le luam cu noi peste tot. Cum ar fi la aniversarea a 100 de blogmeet-uri. Sau la petreceri de Secret Santa blogosferice. Și îl luam și când plecăm cu noi în deplasare. Gen #prinHD. Sau când am fost prin pădure […]

11 ani de blogmeet-uri craiovene la Crama 91 · 05/03/2023 la 13:05

[…] mult, încât le luăm cu noi peste tot. Cum ar fi la aniversarea a 100 de blogmeet-uri. Sau la petreceri de Secret Santa blogosferice. Și îl luam și când plecăm cu noi în deplasare. Gen #prinHD. Sau când am fost prin pădure […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.