Crama Catleya – vin Freamăt și Perfect Simplu + Delaco la Brânzeturi cum se…cuVin #49

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Când zici „Perfect Simplu” te gândești la olteni, nu-i așa? Că așa vorbim noi, cu perfectul simplu. Că io’s oltean originar. Așa că am să fac un exercițiu de limba română: Fusei la o degustare de vinuri! Bine, nu e corect, că nu „fusei” azi, am fost acum câteva zile. Și nu „băui”, am băut acum câteva zile câteva vinuri oltenești. De ce vă dau lecții de gramatică? Pentru că așa poartă numele o colecție de la Crama Catleya, cu care am avut degustarea mai sus menționată. Perfect Simplu de la Catleya. Tot de la ei este și o altă gama de vinuri, poate mai populară: Freamăt.

Asta am degustat noi, puțin Freamăt, puțin Perfect Simplu, vinuri de la Catleya, o cramă oltenească. Degustare de vinuri și brânzeturi. Știți voi, proiectul meu preferat organizat de Asociația Bloggerilor Olteni în parteneriat cu dictionarculinar.ro. Brânzeturi cum se…cuVin. În care asociem brânzeturi de la Delaco și diverse vinuri? Am tot scris de astfel de degustări. Că-mi plac degustările. Orice fel de degustări ar fi. Anyways, proiectul nostru a ajuns deja la ediția cu numărul 49. Și eu am participat la cel puțin jumate dintre acestea. Deci mă pot considera, cât de cât, un cunoscător. Al degustărilor de vin, adică.

Crama Catleya – vinuri oltenești cu influențe franțuzești

Să începem cu câteva informații despre cramă, iar apoi trecem la vinuri. Okay? Okay…

Vinuri de la Crama Catleya și brânzeturi Delaco
Vinuri de la Crama Catleya și brânzeturi Delaco

Catleya este o cramă relativ mică, având doar 14.5 hectare. Dintre acestea doar 2 hectare sunt destinate viului alb(Fetească Albă și Fetească Regală), iar restul reprezintă diverse soiuri roșii(Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Fetească Neagră). Asta pentru că zona este mai predispusă vinurilor roșii. Știți voi, terroair-ul și toate cele.

Mai exact, Catleya este situată în Corcova, în județul Mehedinți. Adică în Oltenia. La poalele Carpaților, străbătută de paralela 45. Avem deci un climat continental. Când vine vorba de soluri, acestea sunt argiloase și bogate în fier. Cu un pH ușor acid. Iar viile cresc pe coline orientate spre est sau spre sud. Toate aceste aspecte formează terroair-ul, despre care am mai zis. Și toate aceste detalii sunt atent urmărite, pentru a fi asigurat un vin de înalta calitate. Care este dus la potențialul maxim.

Noi am aflat toate aceste detalii pe parcursul degustării, chiar de la Anne Cecile Roussel, managing director la Domeniul Catleya. Iar vinurile sunt creația soțului ei, Laurent Pfeffer. Care este inginer viticol și oenolog școlit la Bordeaux. Aceștia, dacă nu v-ați prins, sunt francezi veritabili. Din Franța. Dar s-au stabilit în România din 2007. Căci le-a plăcut.

Freamăt și Perfect Simplu – vin Catleya și brânzeturi Delaco

Noi am degustat două vinuri din gama Freamăt și două vinuri din gama Perfect Simplu. Toate asociate cu brânzeturile Delaco. Vă las și o poză mai de aproape cu combinațiile, că poate nu le-ați văzut bine. Apoi am să vă zic de fiecare în parte, mai pe larg.

Vin Catleya și Brânză Delaco
Vin Catleya și Brânză Delaco

Catleya Freamăt Alb 2021 (Fetească Albă și Fetească Regală) + Aperifrais Ile de France

Primul vin al serii a fost Freamăt Alb din 2021. Este un cupaj din Fetească Albă(60%) și Fetească Regală(40%). Un vin alb, sec, cu 12.5% alcool. În pahar are o culoare cuminte, galben pai. Olfactiv avem arome fructate, cum ar fi piersică sau citrice foarte coapte, dar și ușoare tente de salcâm. La gust dăm de aceleași arome fructate: nectarine, flori de salcâm și miere. Aciditatea este echilibrată iar corpul este rotund. Un vin fresh. cum zic francezii.

Ca asociere am avut Aperifrais – Ile de France. Este o brânză proaspătă cu textură cremoasă, ce vine deja pregătită pentru servit, aranjată în vreo 20 de bucățele care au topping de mirodenii sau ierburi aromate. Practic, tu tre’ doar să le pui pe farfurie și ești gata să-ți impresionezi oaspeții. Vine în mai multe sortimente. Noi am avut Aperifrais Saveur de Cote D’Azur, ca să se împerecheze bine cu tendințele franțuzești ale vinului. Este o cremă de brânză și smântână cu topping de ardei, ceapă, oregano, busuioc, roșii, pătrunjel, piper și măsline verzi.

S-au înțeles bine, s-au completat cum trebuie. Că asta e și ideea generală a asocierilor. Să fie în armonie, nu să acapareze atenția ori vinul, ori brânză.

Freamăt Roșu 2019 (Merlot, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc) + Emmentaler Delaco

Cum vă ziceam, majoritatea cramei Catleya este alcătuită din vinuri roșii, așa că am trecut la vinurile roșii foarte rapid. Adică al doilea vin deja era un roșu. Tot un cupaj, de data asta din Merlot(50%), Cabernet Sauvignon(27%) și Cabernet Franc(23%). Anul 2019, gama Freamăt. Vin roșu sec, cu 13.5% alcool. Un vin foarte plăcut vizual, cu o culoare rubinie. Nasul resimte arome fructate, de fructe de pădure, cum ar fi zmeură sau coacăze. Iar la gust descoperim și cireșe amare sau prune uscate. Un vin bogat și complex, cu o textură fină și catifelată și taninuri echilibrate.

Perechea lui a fost Emmentaller Delaco, o brânză tare din lapte de vacă pasteurizat. Originară din valea Emmental din elveția. Este acea brânză cu găuri pe care o recunoaște ușor lumea. Găurile acelea sunt destul de greu de obținut și se datorează unor bacterii speciale. Că da, brânză se face cu ajutorul bacteriilor, în caz că nu știați. Are un gust dulceag, ușor acid, cu arome fructate ce duc spre nucă.

S-au înțeles destul de bine și acestea. Aproape că a fost perechea mea preferată.

Catleya Perfect Simplu Cabernet Franc 2019 + Havarti Castello

Am trecut apoi la gama Perfect Simplu. Nume care nu vrea doar să se asocieze cu zona originară acestuia, adică Oltenia, ci și are ca scop să păstreze simplicitatea soiurilor. Cabernet Franc este un soi mai puțin întâlnit în Romania. Originar fiind din Valea Loarei. L-am degustat pe cel din 2019, care este un vin roșu, sec, cu 13.5% alcool. Și la vin este nevoie de microorganisme pentru fermentare, de data asta vorbim de drojdii. Pentru Perfect Simplu Cabernet Franc s-au folosit drojdii autohtone, sălbatice, facandu-l unic și original. Vinul are o culoare foarte frumoasă, roșu spre violet. Aromele sunt destul de complexe, de la cireșe și coacăze, până la arome picante de piper mentolat. Un vin cu un corp rotund și taninuri echilibrate, specifice soiului. Vinul este maturat, însă doar 15% este baricat.

La unison cu acesta a venit și brânza Havarti Castello. O brânză daneză aromată și cremoasă, obținută din lapte de vacă pasteurizat. Havarti este și maturată cel puțin 2-3 luni. Are un gust untos, dulceag și puțin acid, și aromă de unt proaspăt. Textura este moale și suplă iar duritatea semi-moale. Este o brânză foarte bună, daca mă întrebați pe mine.

Și s-a înțeles foarte bine și cu Perfectul Simplu, cel din pahare. Căci asta „fu” combinația mea preferată.

Perfect Simplu Syrah 2018 + Grand Blue Delaco

Tot din gama Perfect Simplu a fost și ultimul vin al serii. De data aceasta un Syrah din 2018, tot roșu, tot sec. Dar cu 14% alcool. O culoare mai intensă, tot spre violet. Olfactiv găsim arome de fructe roșii sau cimbru proaspăt, iar mai tărziu, spre final, ciocolată și condimente dulci, arome datorate maturării în butoaie de stejar. Un vin cu un corp rotund și taninuri echilibrate, de asemenea. Dar parcă nu la fel de memorabil ca precedentul.

Iar ca brânză am avut ceva nou, cel puțin pentru mine: Grand Blue Delaco. O brânză moale, din lapte de vacă pasteurizat, cu un gust intens și o textură cremoasă. Brânză înnobilată cu mucegai albastru ce îi dă nuanțe picante. Dar cred că așteptările mele erau în altă direcție, căci am fost puțin dezamăgit, deși îmi plac brânzeturile cu mucegai albastru.

Din nou la C House Milano

Dar, per total, am avut parte de o seară interesantă. Chiar dacă am fost puțin răcit și nu m-am putut desfășura la capacitate maximă. Degustarea a fost la C House Milano. Aproape de centrul Craiovei, un local la care am tot făcut degustări în ultima vreme.

Și nu am fost dezamăgit de meniu până acum. De data aceasta am ales să împart un platou cu diverse cărnuri, cu unul din co-mesenii mei. Vă las mai jos niște poze, poate vi se face poftă.

Platoul avea piept de pui, ceafă de porc, cârnați, cartofi prăjiți murături și mujdei. Și presupun că patul de rucolă era pentru plating, că eu nu am mâncat-o. În schimb, restul preparatelor de pe platou mi-au adus aminte de un veritabil grătar. Îmi lipsesc grătarele. Unde e vara?

În orice caz, mâncarea a fost bună.

Bărbos mâncând platou cu cărnuri la C House Milano
Bărbos mâncând platou cu cărnuri la C House Milano

Poza este dinainte de a mânca. Dar după eram și mai fericit. Că a fost bun.

Anyways, așa îmi mai petrec eu serile de iarna. Cu vinuri bune. Și brânzeturi rafinate. Și mâncare gustoasă. Și companie selectă. Facem amintiri frumoase. Că viața e scurtă, dar merită trăita! Cum ar zice un filozof contemporan.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.