Artă pe Dealurile Păgâne – Crama Dobra Wine – Pogany la Brânzeturi cum se… cuVin #22

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Poate unora li se pare ciudat, însă pe mine m-a gandilat pe glandă pineală când am aflat de o cramă aflată sub brand-ul „Dealurilor Păgâne”. Mă refer desigur la Crama Dobra Wine și gama lor Pogany, pe care am avut ocazia să o descopăr la o degustare. Degustare de vinuri și brânzeturi, cum facem noi ăștia din Asociația Bloggerilor Olteni în parteneriat cu DictionarCulinar.ro. Cam în fiecare lună. Suntem boemi.

La fel că și luna trecută, degustarea din Mai 2018 a fost la Craft. Am zis deja că e un local foarte modern amenajat și cu o atmosferă plăcută. Și cu o priveliște foarte drăguță, mai ales de la etaj. Nu știu ce mai vreți de la mine.

Înainte să continui, trebuie să mă trag singur de urechi, căci am venit nepregătit. Fără glonț în pușcă, cum s-ar zice. Adică fără card de memorie în aparatul foto. Așa că, pozele din acest articol sunt furate de la Daniel Botea și fratele Adrian Sora.

Despre Crama Dobra Wine și Pogany

Crama Dobra Wine se află in Dobra, Satu Mare. De unde și numele de Dobra Wine, bănuiesc. Ei zic că fac „Vinuri extreme din extrema nordică” și nu vreau să îi contrazic. Recunosc, eu nu auzisem de ei până la degustarea asta. Dar am fost impresionat profund, atât de vinuri dar și de eticheta gamei Pogany. Design-ul în stil celtic mi-a gâdilat retina, chiar înainte ca conținutul să părăsească sticla și să mă încânte o a două oară cu culorile strălucitoare ale vinurilor. Luați de vă minunați cu design-ul vinurilor păgâne (poză luată de pe google)

Gama Pogany

Gama Pogany

Din gamă asta, noi am avut plăcerea să facem cunoștință cu 6 vinuri. Fiecare, desigur, acompaniat de nelipsitele brânzeturi din gama Delaco. Alese cu grijă pentru a se completa reciproc. Cele șase perechi au fost după cum urmează:

  1. Sauvignon Blanc demisec – Mozzarella Delaco
  2. Traminer Roz Sec – Havarti Delaco D’Exceptie
  3. Cadarca Rose Sec – Cascaval Sofia Delaco
  4. Merlot Rose Demidulce – Brie au bleu – Ile de France
  5. Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie
  6. Feteasca Neagra Sec – Irish Cheddar Delaco D’Exceptie

Acum eu mi-aș dori să iau și să povestesc fiecare pereche în parte. Dar asta ar putea dura zile. Adică pagini. Adică sute de cuvinte. Înțelegeți voi. Așa că mai bine va zic doar de perechea preferată:

Fetească Neagră Sec și Irish Cheddar Delaco D’Exceptie – cei din urmă au fost cei dintâi

Fetească Neagră Sec și Irish Cheddar Delaco D'Exceptie

Fetească Neagră Sec și Irish Cheddar Delaco D’Exceptie

Și nu am ales combinația asta doar pentru că nimfa de pe sticlă mi-a arătat posteriorul. Nu sunt chiar așa de superficial. Am ales-o pentru că a fost cea mai memorabilă. Cea mai armonioasă combinație între brânza fină și vinul aromat. Din punctul meu de vedere, desigur.

Pogany – Fetească Neagră de la Crama Dobra Wine este un vin sec, cu 13% alcool pe volum. Și oricât de păgân ar fi, nu poartă deloc ghinion. Și cum degustarea asta m-a impresionat vizual foarte mult, am să mă leg de culoarea vinului, un roșu aprins, aproape sureal. Dacă nu ar fi apus deja soarele, sunt sigur ar fi ieșit ceva foarte artistic cu paharul și razele apusului. Și dacă aveam aparatul foto funcitonal.

Anyways, tot prin culoare s-a distins si Irish Cheddar de la Delaco D’Exceptie. Prin culoare și prin textură fină de brânză din lapte de vacă pasteurizat. O brânză tare și cu un gust puternic, care se diferențiază de celelalte. Am mai ales o combinație cu Irish Cheddar și înainte. irlandezii ăștia nu mă dezamăgesc.

Per total, cele două elemente s-au completat perfect și au fost sfârșitul perfect a unei seri minunate. Vinul a fost ambasadorul frumuseții, brânza a adus în peisaj o explozie de culoare. S-au contopit și au făcut ceea ce pot descrie cu un singur cuvânt: artă.

Și desigur, nu puteam să plecăm fără să facem o poză de grup. Noroc!

Poza de grup

Poza de grup


1 comentariu

Adrian Sora · 30/05/2018 la 21:24

Tot ce se fură iese la soare. (͠≖ ͜ʖ͠≖)👌

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.