Crama Familia Darabont – degustare de vinuri cu tradiție din Bihor și brânzeturi Delaco
Hai să-ți zic ce vinuri de la Crama Familia Darabont am degustat la mai recentă degustare de vinuri, marca AsBO.ro în parteneriat cu dictionarculinar.ro. Am degustat 6 vinuri din game diferite, și le-am asociat cu brânzeturi de la Delaco. Îți zic mai jos despre împerecheri, dar mai întăi, ceva despre Crama Familia Darabont.
Tradiția viticolă a familiei Darabont își are rădăcinile încă din vremea bunicilor. Via și vinul au jucat întotdeauna un rol important în viața lor, iar astăzi, Erzsébet și Sándor, împreună cu fiicele lor Betty și Vera, își propun să demonstreze că Biharia poate produce vinuri de o calitate deosebită și că această zonă are un potențial viticol și turistic foarte mare.
Ajunsă la a treia generație de viticultori, familia Darabont gestionează acum peste 40 de hectare de vie. Vița de vie, cultivată cu multă pasiune, și strugurii atent selecționați produc vinuri premium, obținute din vii tinere și produse cu mijloace moderne, utilizând cele mai noi tehnologii.
Am băut câteva vinuri de la Familia Darabont când am fost #PrinArad, la Hotel Parc Moneasa.
Să vorbim despre degustare
Ca de obicei, brânzeturile degustate sunt de la Delaco, fie sub marca prorprie, fie din game premium de import. Daniel pregătește mereu niste platouri minunate cu brânzeturi, apoi de spune despre fiecare în parte și de ce le-am asociat cu vinurile aferente.
Ordinea pe care o respectăm la fiecare degustare este: spumante (dacă avem), vinuri albe, vinuri rose, vinuri roșii și vinuri de desert (din nou, dacă avem). Ordinea e importantă și are un sens, acela de a nu-ți omorî papilele gustative bând cele mai „puternice” soiuri la început.
Am zis că am avut 6 perechi, adică 6 vinuri și 6 brânzeturi. Am să le iau pe rând, în ordinea intrării:
1. Mezzin (vin spumos extra dry) + Aperifrais Ile de France
Observă că este vin spumos, nu spumant. Da, este o diferență, mă bucur că ai întrebat. Vinurile spumante sunt de mai multe feluri. Iar acestea se obțin prin procedeuri „naturale”. Adică bulele provin din fermentație, prin diverse metode. În schimb, un vin spumos, cum am avut noi aici, este un vin cu bule „artificiale”. Adică bulele au fost băgate din afară. Cred că este prima dată când beau un vin spumos.
Ce am băut noi a fost un Vin spumos extra dry din 2022. Adică sec, cu 12% alcool/volum. Un vin alb, orinut din Chardonnay, Sauvignon Blanc și Fetească Albă.
Vinul spumos carbonatat este realizat dintr-un vin de bază fermentat în stil reductiv în rezervoare de oțel inoxidabil, folosind drojdie selecționată. Acest vin are un buchet delicat de arome florale, citrice și fructe cu sâmburi, și oferă un gust proaspăt, echilibrat și revigorant. Cu bule fine și o textură ușoară, este ideal atât pentru a fi servit ca aperitiv, cât și în cocktailuri.
L-am asociat cu Aperifrais de la Ile de France. Delaco nu este doar producător, ci și importator de brânzeturi selecte. Aperifrais este o cremă de brânză gata pregătită pentru a fi servită la orice ocazie, cu diverse ierburi aromate presărate peste cele 20 de bucăți de brânză cremoasă din fiecare pachet. Există mai multe sortimente din care poți alege, fiecare inspirată dintr-o zonă a Franței. Este foarte proaspătă și s-a potrivit de minune cu vinul spumos.
2. Familia Darabont Fetească Regală (alb sec) + Camembert Ile de France
A urmat tot un vin alb, dar fara bule. Dar sec, cu 12% alcool/volum.
Feteasca Regală este un vin de culoare galben pai cu reflexii verzui pe margini. Buchetul său parfumat îmbină note florale cu arome de piersici și caise. Gustul este revigorant, cu accente citrice, iar postgustul este proaspăt și plăcut.
Am asociat vinul cu Camembert Ile de France de la Delaco, o brânză din lapte de vacă cu mucegai alb. Aceasta este moale și catifelată, având o culoare ușor gălbuie și o coajă albă, tare, care se poate consuma. Gustul său vag dulceag are o notă subtilă de ciuperci, iar postgustul este lung și plăcut.
3. URME Cuvee Alb (alb sec, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă) + Havarti Castello
Tot un vin alb a fost și al 3-lea: URME Cuvee din 2021. De data aceasta un cupaj din Chardonnay, Fetească Albă și Sauvignon Blanc. Un vin sec, cu 14.5% alcool/volum.
Colecția URME de la Crama Familia Darabont este un omagiu adus înaintașilor noștri și este dedicată speciilor de animale care trăiesc în plantațiile noastre sau care se găsesc în mod tradițional în gospodăriile din Biharia. Vinul este fermentat în stil reductiv în tancuri de inox cu drojdii selecționate și maturat timp de 6 luni în butoaie de stejar franțuzesc și românesc de 500 l de primă folosință. Este un vin elegant, în stil de lume veche, având un nas dominat de note de fructe albe, piersici, caise, vanilie și baric. Gustul este cremos, cu arome de flori de vară, piersici, caise și vanilie, și un postgust lung.
Acest vin din Colecția URMEa fost asociat cu Havarti, o brânză daneză delicioasă, aromată și cremoasă, obținută cu grijă din lapte de vacă. Havarti a primit acest nume în anul 1852, când Hanne Nielsen a deschis o fabrică modernă de brânzeturi. Pentru a atinge maturitatea perfectă, brânza este lăsată să se matureze timp de minimum 2-3 luni. Apreciată pentru gustul său distinctiv, Havarti este o adăugare inconfundabilă la orice masă. Caracteristicile sale unice includ textura moale și suplă, gustul untos, dulceag și ușor acidulat, și aroma proaspătă de unt.
4. Familia Darabont Fleurt (rose sec, Burgund Mare, Fetească Neagră) + British Cheddar Delaco D’Excepție
Am schimbat puțin culoarea, trecând la rose. Mai exact Fleurt, un rose sec din 2022, obținut din Burgund Mare și Fetească Neagră. Cu 12.5% alcool/volum.
Vinificat în stil reductiv și fermentat în tancuri de inox cu drojdii selecționate, acest rosé este păstrat pe drojdii fine timp de patru luni înainte de îmbuteliere. Rezultatul este un vin proaspăt, cu un nas de fructe roșii de vară, o aciditate bine echilibrată și un gust tipic, fructat și revigorant. Perfect pentru a fi savurat într-o zi călduroasă de vară, acest rosé oferă o experiență plăcută și răcoritoare, evidențiind arome delicate și un profil aromatic vibrant.
British Cheddar este considerată cea mai emblematică brânză din Marea Britanie, cu o istorie ce se întinde încă din secolul al XVI-lea. Joseph Harding, cunoscut ca „tatăl” Cheddarului. În portofoliul Delaco, această brânză se remarcă prin caracteristici distincte: este tare, obținută din lapte de vacă pasteurizat, cu un gust specific și untos, și o aromă subtilă de alune, cu o ușoară înțepătură. Textura sa este fermă, dar fărâmicioasă, iar duritatea este evidentă. Aceste elemente îi conferă un loc special în gastronomia britanică și în bucătăriile din întreaga lume.
5. URME Cuvee Roșu (roșu sec, Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon) + Cașcaval Sofia Delaco
Trecem și la vinuri roșii, dar revenim la gama URME – un Cuvee Roșu sec, obținut din Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, cu 15% alcool/volum.
Am vorbit deja despre colecția URME. De data aceasta avem un falnic cerb pe etichetă, care mie îmi place mult mai mult ca cocoșul de la vinul alb. Însă procedeul este același: fermentat în stil reductiv în tancuri de inox, folosind drojdii selecționate, și maturat timp de 6 luni în butoaie de stejar franțuzesc și românesc de 500 de litri, de prima folosință. Rezultatul este un vin complex și corpolent, cu un nas elegant de fructe de pădure și fructe negre coapte. Gustul este catifelat, ușor gemos, iar postgustul este lung și persistent.
L-am asociat cu Cașcaval Sofia. Cașcavalul, la fel ca multe alte produse alimentare, este larg răspândit în întreaga peninsulă balcanică. Există diverse păreri cu privire la originea sa. Unii susțin că provine din sudul Italiei, având legături strânse cu mozzarella și caciocavalo. O altă variantă sugerează că rădăcina cuvântului este „caș”, iar originile sale ar putea fi aromâne. Textura cașcavalului este fermă și semitare, iar gustul său este ușor sărat, cu o aromă fină de lapte. Este ideal pentru utilizare în salate și paste, fiind un ingredient de bază în bucătăria italiană. Cascavalul adaugă o notă distinctivă și savuroasă preparatelor culinare, contribuind la crearea unor experiențe gastronomice de neuitat.
6. Familia Darabont Projekt M (roșu sec, Merlot) + Grana Padano Delaco D’Excepție
Ultimul, dar nu cel din urmă, a fost un vin roșu, sec, cu 13% alcool/volum. Un Merlot. Dar nu simplu, ci combinație între 2 Merlot-uri din ani diferiți.
Acest vin se remarcă prin complexitatea sa și corpul său amplu, având un buchet elegant dominat de arome de fructe de pădure și fructe negre coapte. Gustul său este catifelat și ușor gemos, cu un postgust lung și persistent.
70% din acest vin provine din recolta anului 2021, care a fost supus unui proces de macerare la rece timp de 2 zile înainte de fermentația alcoolică, ce a avut loc în tancuri de oțel inoxidabil, cu utilizarea drojdiilor selecționate. De asemenea, fermentația malolactică a fost realizată prin coinoculare cu bacterii malolactice.
Celelalte 30% din vin provin din recolta anului 2020 și au fost învechite în butoaie de stejar franțuzesc și românesc cu o capacitate de 228 de litri, timp de 12 luni.
S-a asociat cu cu Grana Padano Delaco D’Excepție, una dintre brânzeturile mele preferate. Această brânză, obținută din lapte de vacă nepasteurizat, se distinge prin textura sa granulată și ușor fărâmițabilă, fiind considerată o rudă a celebrului Parmigiano. Aromele sale intense de alune și nuci, însoțite de un gust dulceag și ușor sărat, conferă acestei brânzeturi o notă rafinată.
Ce-am mâncat, ce-am băut, și cu cine-am stat la masă
Parcă era o melodia așa, nu? Anyways, eu am mâncat un burger de pui, de la C House Milano unde am tot făcut degustări în ultima vreme. Atât de multe încât cred că o să ajung să fac recenzie la tot meniul. Am zis să iau ceva mai light așa că am încercat un burger de pui. Am fost cam dezamăgit, nu m-a impresionat cu nimic. Cel de vită e mai okay. Cartofii cu sos în schimb, excelenți.
Și în paharele noastre nu a fost doar vin. Ci a fost și apă. De la Dolce Vita. Pentru că hidratarea este importantă. Noi suntem profesioniști, bem alcool cu măsură. Îl degustăm. Și intre cele 6 vinuri, am băut și câte un pahar cu apă. Așa ne-am putut bucura de aroma fiecărui vin. Și nici nu ne-a durut capul a doua zi. Bea responsabil!
Și cel mai important, bea în compania potrivită. Până data viitoare, hai noroc și la mai mare!
P.S. Mersi Xaara pentru poze 🙂
0 comentarii