Crama Gramma – Despre Aligote, brânzeturi Delaco și Oxygen
Publicat de MarianBuzarnescu pe
„E vinul de-azi mai rău ca cel de ieri, amicii mei?
Mai bun ca orice vin băut e cel pe care-l bei!”Mihai Eminescu
M-am gândit să fiu puțin poetic și să încep cu un citat articolul ăsta, care, surpriză(!) este despre vin. Mai exact despre patru vinuri din portofoliul cramei Gramma, pe care le-am degustat(cum mai fac eu) în cadrul ediției cu numărul #30 al proiectului “Brânzeturi cum se…cuVin” organizat de Asociația Bloggerilor Olteni în parteneriat cu dictionarculinar.ro. La care mai particip, din când în când.
Fiind o ediție aniversară-bine, nu chiar, dar 30 e un număr așa frumos, rotund-nu puteam să o rătez. Degustarea s-a ținut la Oxygen Bistro, pe unde am mai fost noi și cu alte ocazii. Pe lângă gașca uzuală de bloggeri olteni, s-au alăturat și câțiva bloggeri din capitală. Și câțiva invitați, unii internaționali. Deci se poate spune că ne lărgim orizonturile. Se poate spune. Singurul inconvenient a fost că degustarea s-a ținut în același timp cu meciul România-Germania, iar unii dintre noi au trebuit să-și împartă atenția în două părți. Nu și eu, nu-s microbist. Și chiar dacă rezultatul meciului nu a fost unul favorabil pentru echipa României, degustarea noastră a fost un succes, toți participanții plecând cu zâmbetul pe buze. Dovada, în poza de grup.
Gama de la Crama Gramma
Ce-mi plac aliterațiile. Nici nu zici că am fost pe profil real. Gramma este o cramă din Iași. Este prima dată pentru mine când iau parte la o degustare cu vinuri din acea zonă, deși câțiva dintre blogolteni au mai avut parte de astfel de experiențe. Și cu toate că Gramma e o cramă moldovenească, proprietarii sunt familia Olteanu. Coincidență? Nu cred. Ne-a fost sortit să facem degustarea asta.
Crama Gramma este construită după modelul podgoriilor de familie din regiunea franceză Provence. Aici se produc vinuri din trei sortimente: Aligote, Fetească Regală și Fetească Albă, pe o suprafață de 34 ha. Noi am avut la degustare, după cum vă ziceam, patru vinuri. În combinație cu brânzeturile aferente, acestea au fost:
- Brie – Ile de France + Aligoté Gramma
- Camembert – Ile de France + Feteasca Alba Gramma
- Maasdam Delaco D’Exceptie + Cuvee Visan Alb
- Havarti Castello + Cuvee Visan Rosé
Am avut câteva premiere. A fost prima dată când am avut Aligote la o degustare. Este un vin alb, fresh, cu o aciditate destul de mare, care a mers de minune brânza Brie de la Delaco. Cea mai bine primită combinație a fost numărul 4, Cuvee Vișan Rose în combinație cu Havarti Castello. S-a văzut asta după numărul mare de voturi primite la concurs.
Însă pentru mine, combinația preferată a fost #2: Camembert – Ile de France + Fetească Albă
Din trei vinuri albe, eu l-am ales pe-al doilea: Fetească Albă Gramma. Această Fetească albă este „gustul Moldovei” după cum a fost prezentat. Și pot zice că, dintre cele pe care le-am degustat, a fost preferatul meu. Deci descrierea i se potrivește. Ca majoritatea gamei Gramma, este un vin destinat pentru HoReCa. Se produc anual 2900 de sticle. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost aroma puternică, florală.
Ca de obicei Alin, expertul nostru culinar, a reușit să găsească o brânză pe măsură pentru minunăția asta de vin: Camembert – gama Ile de France. Scopul unei împerecheri este ca atât brânza, cât și vinul, să fie evidențiate în mod egal, completându-se reciproc. Așadar, Camembert-ul, o brânză din lapte de vacă, moale, cremoasă și catifelată, cu un gust vag dulceag de ciuperci, a reușit foarte bine să pună în evidență aciditatea și aromele puternice ale vinului. Așadar, creându-se o aromie
În concluzie, vinul cu gust proaspăt Fetească Albă de la Gramma și brânza catifelată Camembert au fost pentru mine câștigătoarele seri. Împreună au reușit să-mi mângâie papilele gustative. Ce să mai, au atins Nirvana.
0 comentarii