Crama Gramofon – O pată de vinuri albe în Dealu Mare

Publicat de MarianBuzarnescu pe

La ce vă gândiți când auziți „gramofon”? Daca ați zis „la muzică”, bravo. Dacă ați zis „la vin”, felicitări, înseamnă că putem fi prieteni. Căci Gramofon este și o cramă. Crama Gramofon. O cramă mică, ce-i drept, dar asta nu îi împiedică pe oamenii aia să facă niște vinuri minunate. Despre care o să vă povestesc mai jos, evident. Că doar de asta suntem aici. Și o să vă zic și cu ce brânzeturi Delaco am asociat cele 8 (bine, 7 oficial și 1 bonus) vinuri de la Gramofon, că asta facem noi la degustări.

Degustare de vinuri de la Crama Gramofon cu Brânzeturi Delaco
Degustare de vinuri de la Crama Gramofon cu Brânzeturi Delaco

Crama Gramofon, aprofundată

În caz că nu ați auzit încă de Crama Gramofon, nu-i problemă. De asta suntem aici. Pe lângă faptul că este o cramă mică, de familie, este și relativ nou apărută în peisaj.

Geografic vorbind, ne aflăm în zona Dealu Mare. Mai exact, în Mocești. Acolo găsim Gramofon Wines. Zona Dealu Mare este recunoscută ca fiind printre cele mai importante zone viticole din Romania. Anul trecut am vizitat chiar câteva crame din Dealu Mare la Marea Evadare. Este o zonă ce favorizează preponderent soiurile roșii, însă cu puțină dedicare, poți face și niste vinuri albe foarte bune. Cum este și cazul celor de la Gramofon.

Gramofon deține 25ha de viță de vie, dintre care 9ha sunt de Chardonnay, care este soiul preferat al proprietarului Marcel Pașcu. Per total, cultivă o suprafață mai mare de soiuri albe, decât de roșii. Și că tot l-am menționat pe proprietar, el este profesor de muzică (și saxofonist), de unde și denumirea cramei și a gamelor (pe care le vom descoperi puțin mai tărziu). Ulterior a apărut în peisaj (și în afacere) Marcel Vulpoi, un contabil căruia i-a plăcut așa de mult vinul încât a decis să cumpere jumătate de cramă. True story.

Să vă zic și-un banc pe tema asta: Știți care e asemănarea dintre un vin și un contabil? Dacă iți iei unul prost, te doare capul a doua zi.

Am aflat toate detaliile astea(inclusiv bancul) dar și informații despre vinuri de la Sabina Stroe-Bibescu, somelierul și reprezentant al Cramei Gramofon Wines.

Sabina Stroe-Bibescu, reprezentanta cramei, vorbindu-ne despre vinuri
Sabina Stroe-Bibescu, reprezentanta cramei, vorbindu-ne despre vinuri

Foarte frumos ne-a vorbit, iar noi am stat foarte atenți. Și am și pus întrebări. Uitați ce atenți suntem:

Oameni ascultând cu atenție informația despre vinuri
Oameni ascultând cu atenție informația despre vinuri

Dar destul despre noi. Hai să vorbim despre…

Game și vinuri de la Crama Gramofon Wines

Gamele de vinuri de la Gramofon sunt următoarele:

  • Gramofon – vinuri premium nebaricate;
  • Meatology – gama gastronomică, vinuri ce se pot asocia cu mai multe tipuri de carne, după cum sugerează și eticheta;
  • Virtuoz – vinuri preponderent pentru retail;
  • Sonorum – vinuri în ediție limitată;
  • Opus Fabula – vinuri de colecție.

După cum puteți observa, se menține cumva direcția spre muzică, sau artă în general. „Scopul” celor de la Gramofon Wines era să aibă cate un vin pentru orice masă. Adică să aibă în gamele lor vinuri pentru orice ocazie. Și cred că le-a reușit, mai ales acum, că au adus în catalog și Prosecco. Deci hai să vă zic de asocierile de vinuri cu brânzeturi pe care le-am degustat noi în acea seara toridă de iulie:

1. Gramofon Wine Prosecco + Aperifrais Ile de France

Observați cum nu am zis „vin spumant” cum fac de obicei, ci am zis Prosecco? Asta pentru că este un Prosecco veritabil. Adică respectă criteriile pentru a purta pe etichetă denumirea de origine controlată. Asta înseamnă că, nu e făcut la Dealu Mare și nici din strugurii de acolo. Vinul este făcut în regiunea Valdobiaddene din Italia. Așadar și prin urmare, producătorul este Foss Marai, cu care Gramofon s-a asociat, și au scos acest Prosecco, care vine că un Private Label. Deci chiar dacă nu e făcut la noi, are eticheta Gramofon Wines. A fost ales din 50 de tancuri (degustate pe parcursul mai multor zile, nu vă faceți griji), după cerințele pieței. Adică a clienților fideli deja existenți.

Și noi am fost printre primii care l-au degustat, el fiind lansat cu doar o săptămână înaintea degustării noastre. Bine, el trebuia lansat cu câteva luni în urmă, dar din cauza temperaturilor, a fost mai greu cu transportul.

Prosecco de la Gramofon este obținut din soiul Glera, după metoda Charmat. Și după cum ziceam, vine tocmai din Italia deci e un Prosecco veritabil. Prosecco este vinul ăla spumant care se poate bea și la micul dejun, fară să te judece lumea. Căci e fancy. Are bule și toate cele. Și este un Prosecco foarte reușit. Ne-a revigorat pe toți! Are o culoare pală, aparoape transparentă și bule foarte jucăușe. De arome, vă zic sincer că nu prea am simțit. Dar asta pentru că a fost primul vin, iar noi veneam de afară din caniculă, și l-am băut fară să îl analizăm foarte mult. Căci era foarte refreshing.

L-am asociat cu Aperifrais. O cremă de brânză cu diverse ierburi aromate, care vine gata de servit. E perfectă pentru petreceri. Și a mers foarte bine cu Prosecco.

2. Meatology Alb Fetească Regală + Brie Ile de France

Al doilea vin a fost un alb. Din Fetească Regală, sub eticheta Meatology. Etichetă foarte frumoasă, de altfel, o puteți vedea mai jos. Cum ziceam, gama asta e pentru gurmanzi. E gândită pentru a se asocia cu mai multe tipuri de carne. Ceea ce reiese și din arta de pe etichete. Fiind un alb, ar fi asociat cu cărnuri albe, cum ar fi puiul. Însă este un vin foarte complex, deci cică ar merge bine și cu ceva mai gras. Este un vin cu o acididate mai ridicată și arome puternice.

Noi l-am asociat cu Brie Ile de France, o brânză cu o textură moale de origine franceză. Este o brânză cu mucegai alb, cu un gust ușor sărat și aromă fructată, ce duce înspre nuci și ciuperci. Fiind o brânză grasă, s-a potrivit cu aciditatea vinului, deci a fost o asociere reușită.

Crama Gramofon Prosecco & Meatology Alb
Crama Gramofon Prosecco & Meatology Alb

3. Crama Gramofon Wine Chardonnay + Havarti Castello

Al treilea vin al serii a fost tot un alb. De data asta, Chardonnay. Care, vă ziceam, este preferatul proprietarului. Chardonnay este, până la urma, cel mai popular vin alb, este foarte versatil deci nu ai cum să dai greș cu el. Este un vin cu o aciditate echilibrată, cu 12.9% alcool/volum. Are o culoare galben pai, și aromele specifice de Chardonnay, desi parcă puțin mai intense.

Noi l-am combinat cu Havarti, o brânză din lapre de vacă pasteurizat, originară din Danemarca. Are un gust dulceag, untor și ușor acid, și o textură moale și suplă. S-a împerecheat foarte bine cu Chardonnay-ul.

4. Meatology Rose Merlot + British Cheddar Delaco D’Exceptie

Revenim la gama Meatology dar trecem la rose-uri. Rose-urile sunt tot vinuri fresh, de vară, servite reci. Deci ne-am bucurat pe deplin și de acestea. Un rose obținut din Merlot, de o culoare arămie, cu arome de cireșe amare. Cică ar merge asociat cu miel sau berbecuț, dar noi nu am avut asta pe mese.

L-am asociat în schimb cu British Cheddar, cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie. Este brânză aia de un portocaliu intens (se asortează cu rose-ul), o brânză tare dar cu o textură fărâmicioasă care se topește în gură. O brânză din lapte de vacă pasteurizat cu un gust untos, și arome de alune. Din nou, o asociere reușită. Părerea mea.

Crama Gramofon Chardonnay & Meatology Rose
Crama Gramofon Chardonnay & Meatology Rose

5. Crama Gramofon Wine Rose Merlot & Fetească Neagră + Cașcaval Sofia

Al doilea rose al serii a fost un cupaj, 60% Merlot și 40% Fetească Neagră. De data asta, din gama Gramofon, este un vin obținut din struguri culeși la stafidirea boabelor. Avem deci un Rose sec, cu 14.2% alcool/volum. Are o culaore foarte plăcută și arome fructate, proaspete.

Noi l-am asociat cu Cașcaval Sofia, cașcavalul clasic cu care suntem noi obișnuiți. Are o textură fermă, semitare și un gust sărat, cu arome fine de lapte. Deci s-a potrivit bine cu Rose-ul ăsta, care e puțin mai cuminte decât fratele lui, Meatology.

6. Virtuoz Rosu Merlot + Emmentaler Delaco

Trecem acum la vinurile roșii. Dacă Chardonnay e cel mai popular soi alb, Merlot e cel mai popular soi roșu. Mie îmi plac vinurile roșii, ia Merlot-ul este printre preferatele mele. Și cum ziceam, zona Dealu Mare e recunoscută pentru vinurile roșii. Deci planetele s-au aliniat în așa fel încât preferatul meu din acea seară să fie acesta, Merlot din gama Virtuoz. Un vin roșu sec, cu un generos 14.5% alcool. Care probabil ar fi fost și mai bun în condiții meteo mai favorabile. Adică vara, pe căldurile astea, merg mai degrabă rose-urile sau albele, dar iată că, eu sunt mai special, și-mi place un vin roșu.

Culoarea e de un roșu rubiniu. Are arome complexe de fructe roșii, de pădure, cum ar fi zmeură. La fel și gustul, intens fructat, și cu o ușoară tenta picantă. Ar fi mers împerecheat cu o carne la fel de roșie, dar nici de asta n-am avut. Dar îl trec pe wishlist.

L-am asociat cu Emmentaller de la Delaco. Este „cașcavalul” ăla clasic, din desenele animate, cu gauri. Găurile, apropos, sunt greu de obținut, e nevoie de niste bacterii (din alea bune) care nu se găsesc așa ușor. Doar prin Elveția, aparent. Este o brânză tare, din lapte de vacă pasteurizat. Are un gust dulceag, ușor acid și arome fructate cu nuanțe de nuci.

S-a asociat de minue cu Merlot-ul, fiind, din nou, combinația câștigătoare. Pentru mine, cel puțin.

Gramofon Wine Cupaj Rose & Virtuoz Mertlot
Gramofon Wine Cupaj Rose & Virtuoz Mertlot

7. Sonorum Fetească Neagră + Grana Padano Delaco D’Excepție

Sonorum Fetească Neagră este un vin ediție limitată din 2020. Este printre puținele vinuri baricate de la Crama Gramofon. Un vin sec și roșu, cu 15.2% alcool/volum. Cum ziceam, ediție limitată, au fost produse doar 5000 de sticle. Un vin cu potențial de învechire, cu o culoare foarte intensă. La fel și aromele, intense, fructate, de cireșe amar sau prune chiar. Se simte baricul acela.

L-am asociat cu Grana Padano, una dintre brânzeturile mele preferate. Obținută din lapte de vacă nepasteurizat, cu o textură granulată, ușor fărămițabilă. Este rudă cu Parmegianno, nu de alta. Are arome de alune și nuci, și gust dulceag, ușor sărat. Din nefericire, ceva nu a făcut click acolo, și nu mi s-a părut asocierea perfectă.

8. Opus Fabula Fetească Neagră + Grand Blue Delaco

AL 8-lea vin al serii, a venit că bonus. Un vin gastronomic, cu 16.5% alcool/volum. O ediție și mai limitată. Și uitați ce etichetă drăguță are! Pe lângă asta, a fost un vin absolut minunat, ar merge și asociat cu carne roșie dar și cu deserturi pe bază de ciocolată. Fetească Neagră cu gust intens de prune, cu tanini perfect integrați și un postgust îndelungat. Mi-a plăcut maxim, păcat că nu a fost pe lista oficială, deci nu îl pot desemna ca și câștigător.

Și asocierea a fost cu ceva ce nu am mai degustat până acum: Grand Blue Delaco, o brânză cu mucegai albastru, cu o textură cremoasă și un gust intens, cremos și smântânos, cu nuanțe picante. S-au potrivit bine împreună.

Fetească Neagră Sonorium și Opus Fabula
Fetească Neagră Sonorium și Opus Fabula

Eu aș cataloga seara ca una reușită. Am descoperit vinuri noi, foarte bune, pe care vi le recomand. Și am aflat informații noi, interesante. Am socializat, am mâncat, ne-am simțit bine. Păcat că trebuia să mergem la muncă a doua zi, că probabil aș mai fi stat la after party.

Degustare de vin și brânzeturi la C House Milano

Locația este cea cu care ne-am obișnuit în ultima perioadă la degustări: C House Milano. În sala unde facem noi degustările a fost bine, cu aer condiționat și toate cele. Că altfel, la cele 40 de grade de afară, nu știu dacă ne puteam bucura pe deplin de vinuri. Oricât de răcoritoare ar fi fost ele.

Au un meniu foarte variat, dar pentru că am tot fost pe aici, încercasem cam toate preparatele „obișnuite” pe care mi le-aș lua eu. Și tocmai pentru că toate celelalte au fost bune, am zis să risc puțin și să-mi comand ceva ce nu manac foarte des. Și anume pește. Mai exact un file de biban cu sos și ceva legume. Peștele a fost foarte bun, dar sosul de sub el avea și măsline. Și nu știam asta. Și nu-mi plac măslinele. Așa că nu am terminat tot din farfurie cum obișnuiesc să fac. Aia e, data viitoare o să citesc mai cu atenție lista de ingrediente. Foarte bună a fost în schimb focaccia cu care a venit. Căci avea parmezan și usturoi. Merge și goală.

Branzino sau File de Biban marca C House Milano
Branzino sau File de Biban marca C House Milano

Și până la urmă, contează cel mai mult compania. Și noi ne-am simțit bine, deci ne-am bucurat pe deplin și de atmosferă dar și de vinuri și brânzeturi. Ceea ce vă doresc și vouă! Noroc!

Noroc la rose cu domnu' Daniel
Noroc la rose cu domnu’ Daniel

Mulțumim Ion Mihaescu pentru poze.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.