Purcari și Delaco – vinuri de peste Prut și brânzeturi internaționale de ziua Basarabiei

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Nu știu dacă știi, deși ar trebui, dar pe 27 martie este Ziua Basarabiei. Ziua în care cândva, de mult, Basarabia s-a unit cu România. Cine știe dacă se va repeta acest eveniment în viitor, cert este că este bine să nu uitam de frații noștri de peste Prut. Și să ne amintim de ei, din când în când. Noi aici la Craiova suntem cam departe de Basarabia, însă asta nu ne-a împiedicat să facem o tradiție din a sărbători Ziua Basarabiei. Cum știm noi mai bine, adică cu degustări de vinuri basarabene, cum altfel. Și anul acesta nu a fost o excepție, chiar dacă am sărbătorit cu o zi întârziere, adică pe 28. Dar am sărbătorit cu una dintre cele mai mari crame din Republica Moldova: Purcari.

Bine, sincer să fiu, eu am făcut deja un pas în plus spre unire: M-am încurcat cu o moldoveancă. Una veritabilă, de peste Prut.

Dar nu despre viața mea amoroasă scriu astăzi, ci despre cea mai recentă degustare de vinuri marca ASbO.ro în parteneriat cu dictionarculinar.ro: Brânzeturi cum se…cuVin, care este deja la ediția cu numărul 57.

Moldoveanca din dotare

Degustarea tematică a avut doi protagoniști. Pe Rebeca Didu, reprezentat de la Cramele Purcari. Ea ne-a vorbit despre fiecare vin în parte, dar și despre crama și istoria acesteia. Și pe Daniel Botea, pe care ar trebui să îl știi deja dacă nu e prima dată când ajungi pe blogul asta. El ne-a vorbit, ca de fiecare dată, despre vinuri. Și informațiile pe care le-am primit de la ei, le împărtășesc și eu acum cu tine, dragă cititorule.

Despre istoria Cramei Purcari

Crama Purcari este o cramă cu o istorie foarte bogată. Încă de prin secolul XVIII când niște coloniști francezi au luat în arendă pământurile de la Mănăstirea Afon-Zograf cu ideea de a menține podgoriile de aici. Plata arendei urma și aceasta să fie făcută cu vinurile rezultate. Francezii, fiind mai coinasseuri, sau cum se zice, și-au dat seama că zona are un terroir aparte. Câteva decenii mai tarzizu s-a demonstrat că într-adevăr, zona este pe aceiași latitudine cu Bordeaux din Franța, deci și terroir-ul este asemănător. Un alt aspect important îl reprezintă solul, bogat în rubidiu, ce dă vinurilor o culoare strălucitoare, rubinie, fix ca a celor de Bordeaux.

Printre cele mai populare game de vinuri de la Purcari se numără 1827, și dacă te-ai întrebat vreodată ce reprezintă acest număr, ei bine este anul în care crama a fost înființată. Oficial. În 1827, Țarul Nicolae I al Rusiei declara printr-un Decret Special Purcari ca fiind prima gospodărie vinicolă specializată din Basarabia.

Peste 20 de ani de la înființarea oficială, vinul de la Purcari primește prima medalie de aur la Iarmarocul Agricol Basarabean. Iar în 1878, ajunge internațională faima vinurilor basarabene, când Negru de Purcari obține o medalie de aur la Expoziția Mondială de la Paris.

Vinurile de la Purcari s-au regăsit la mesele a mari personalități, precum țarul Nicolai al II-lea, regele George al V-lea, Regina Măria și probabil mulți alții. Erau vândute încă de pe atunci în toate colțurile lumii.

Să curgă vinul!
Să curgă vinul!

Purcari, în prezent

În 2003 s-au replantat cele 250 de hectae de viță de vie cu soiuri nobile și crama a fost dotată cu echipamente moderne. Practic a trecut la nivelul următor. Acum sunt cel mai mare exportator de vinuri din Republica Moldova. Vinurile de la Purcari sunt exportate în peste 40 de țări, de la SUA și Canada, la China, Japonia și Coreea de Sud. Și în Europa, evident.

În prezent Purcari s-a extins și au acaparat sub umbrela lor alte 4 crame. Două dintre acestea sunt Bostavan și Domeniile Cuza în Republica Moldova. O alta este Ceptura, care se află la noi în România, în zona Dealu Mare din Prahova, mai exact. Și în Bulgaria avem Angels Estate. În total dețin peste 1500 de hectare de viță de vie.

Dar noi la degustarea despre care scriu acum, am savurat doar vinuri de peste Prut.

Degustare Purcari și brânzeturi Delaco
Degustare Purcari și brânzeturi Delaco

Ce vinuri am degustat și cu ce brânzeturi le-am asociat?

M-a luat puțin valul cu istoria, dar așa e când ai despre ce scrie. Pe lângă infroamtiile interesante despre crama pe care le-am primit de la Rebeca, ne-a vorbit și despre vinurile din pahare. Și Daniel despre brânză, dar despre brânză deja știam informațiile. Dar o să împărtășesc aceste informații cu tine, cititorule, cu speranța că poate iți vor fi de folos, cândva.

1. Cuvee de Purcari Alb Brut + Aperifrais Ile de France

Cuvee de Purcari + Aperifrais Delaco

Am început degustarea cu un vin spumant. Nu, nu șampanie și nici prosecco, am scris un articol despre diferența dintre diversele tipuri de vinuri spumante. La noi, și la frații noștri de peste Prut, se cheamă simplu, vinuri spumante.

Noi am avut un spumant alb, brut. Cu 12.5% alcool/volum. Este un Cuvee, care nu este un soi de vin, ci înseamnă că este un amestec de mai multe vinuri. În acest Cuvee de la Purcari, spre exemplu, avem 60% Chardonnay, 30% Pinot Blanc și 10% Pinot Noir.

Este vinificat după metoda tradițională „charmant”. Vinul „liniștit” este maturat în butoaie de stejar timp de 6 luni. Apoi urmează a doua fermentație care are loc direct în sticlă, timp de 9 luni. În tot acest timp, sticla este rotită manual, puțîn câte puțîn, până ajunge cu dopul în jos. Acolo se formează un dop de drojdie. După cele 9 luni, se îngheață gâtul sticlei, se scoate acel dop și se pune un dop de plută special pentru spumante. Apoi este gata de servire.

Rezultatul, în cazul de față, este un vin foarte reușit. Are o culoare frumoasă, galben deschis, dar desigur privirea iți este atrasă mai degrabă de bule. Ca arome avem pe cele clasice, de citrice, iar mai apoi la gust putem găsi și niste nuanțe de piersică. Procesul ăla de maturare îi oferă un perlaj persistent și fin, ce se joacă cu papilele tale gustative.

Fiind un vin vinificat în stil franțuzesc, l-am asociat cu o brânză „în stil franțuzesc”. Adică Aperifrais – Ile de France, căci Delaco nu este doar producător ci și importator de brânzeturi selecte. Aperifrais este o cremă de brânză gata pregătită pentru a fi servită la orice ocazie, cu diverse ierburi aromate presărate peste cele 20 de bucăți de brânză cremoasă din fiecare pachet. Sunt mai multe sortimente din care poți alege, fiecare inspirată dintr-o zona a Franței. Este foarte fresh și a mers foarte bine cu vinul spumant.

2. Purcari Nocturne Viorica + Camembert Ile de France

Al doilea vin degustat a fost Purcari Nocturne Viorica. Gama Nocturne se numește așa deoarece strugurii sunt culeși noaptea. Se începe foarte devreme, pe la 3-4 dimineața, când este răcoare. Este mai eficient să fie culeși strugurii în aceste condiții, astfel se păstrează mai bine până ajung la cramă. Datorită căldurii, strugurii pot începe procesul de fermentație încă din lădițe. De asemenea strugurii sunt culeși și selecționați manual.

Soiul Viorica este un soi autohton din Republica Moldova, nu se mai găsește în alte zone. Nu este prima dată când degust acest soi, și mă bucur, căci îmi place mult.

Purcari Nocturne Viorica este un vin alb, sec, cu 13.5% alcool/volum. Are o culoare galbenă aurie foarte interesantă. Este un vin foarte aromat, putem regăsi nuanțe de soc, tei, mușețel, trandafir, busuioc sau chiar miere. Un vin cu un gust echilibrat și rafinat, nu este de mirare că a câștigat 13 medalii de aur la diverse competiții.

Purcari Nocturne Viorica + Camembert Ile de France

Am combinat vinul cu Camembert Ile de France de la Delaco, o brânză din lapte de vacă cu mucegai alb. Este moale și catifelată, cu o culoare ușor gălbuie și o coajă albă, tare. Se poate consuma și coaja, în caz că te întrebi. Are un gust vag dulceag, cu o ușoară notă de ciuperci. Postgustul este lung și plăcut. O combinație reușită.

3. Domeniile Cuza Rose (Merlot și Saperavi) + British Cheddar Delaco D’Excepție

Domeniile Cuza Rose + British Cheddar

A urmat spre degustare un Rose, de data aceasta de la Domeniile Cuza. Din 2022. Și acesta a câștigat câteva medaii. Rose-ul este obținut din struguri roșii care nu sunt ținuți forte mult timp pe boască. Adică în contact cu pielița boabelor de strugure, de unde își iau vinurile de obicei culoarea.

Acest Rose este a fost obținut din Merlot, unul dintre cele mai populare soiuri, și Saperavi, un soi de origine georgiană, mai puțin cunoscut la noi. Însă cultivat și în Republica Molodva, deoarece condițiile sunt similare cu țara lui natală.

Un vin sec, cu 12.5% alcool/volum. Vizual foarte frumos, de un roz intens. Și cu un buchet bogat de arome, de fructe de pădure, căpșune sau chiar rodie. Gustul și el plăcut, cu nuanțe de ierburi și mai sus menționatele căpșuni. Un vin foarte fresh, numai bun de băut la terase, că tot avem 30 de grade în martie.


Am optat pentru asocierea cu British Cheddar, cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie. Este recunoscută prin culoarea intensă portocalie (potrivindu-se cu rose-ul), având o textură tare, dar fărâmicioasă care se topește în gură. Este produsă din lapte de vacă pasteurizat, oferind un gust untos, cu arome subtile de alune. În opinia mea, această asociere a fost una reușită.

4. Domeniile Cuza (Saperavi și Fetească Neagră) + Gouda DeSenvis Delaco

Am trecut la vinuri roșii, dar am rămas la Domeniile Cuza. Am degustat un cupaj de Fetească Neagră și Saperavi. Feteasca Neagră, soi românesc, a făcut o pereche reușită cu Saperavi, care ziceam că este un soi adus tocmai din Georgia.

Un vin roșu, sec, cu 12.5% alcool/volum. O culoare foarte intensă, roșu-rubiniu. Probabil de la acel rubidiu de care vorbeam la început. Aromele specifice celor două vinuri s-au îmbinat perfect: fructe de pădure, coacăze nerge, prune uscate și note de piper negru și vanilie.


Gouda este o brânză de origine olandeză, fiind printre cele mai populare din întreaga lume. Textura sa este moale și elastică, iar gustul său este ușor dulceag, caracteristici dobândite în urma procesului specific de „spălare a cașului”. Tradițional, este fabricată din lapte de vacă, însă deoarece numele nu este protejat, unii producători adaugă și lapte de oaie sau capră în procesul de fabricație.

Domeniile Cuza Saperavi și Fetească Neagră + Delaco Gouda

N-am avut ca de obicei Gouda Delaco D’excepție, că nu era pe stoc, am avut Gouda DeSenvis. Tot de la Delaco. A fost okay asocierea.

5. Purcari Maluri de Prut (Fetească Neagră și Rară Neagră) + Grana Padano Delaco D’Excepție

Maluri de Prut + Grana Padano Delaco

Ultimul vin al serii, dar nu cel din urmă: Maluri de Prut. Se numește așa căci este făcut din doua soiuri: Fetească Neagră și Rară Neagră, unul tradițional românesc(Fetească Neagră) iar celălalt tradițional Moldovenesc (Rară Neagră). Este o metaforă, a colaborării și înfrățirii celor două teritorii. Însă metafora se oprește aici, căci cele două soiuri sunt disproporționate. Avem doar 10% Rară Neagră, restul de 90% fiind Fetească Neagră. Este un vin baricat în tradiționalele butoaie franțuzești de stejar timp de 6 luni. La vinuri, acele butoaie se folosesc de maxim 2-3 ori, după care le preiau băieții cu whisky și le refolosesc.

Un vin roșu, sec, cu 13.5% alcool/volum. Avem de asemenea o culoare foarte frumoasă, un roșu intens, cu aceleași nuanțe rubinii. Avem arome bogate de fructe roșii, fructe de pădure și nuanțe de vanilie. La gust mai găsim și vișine și prune uscate ca să întregească buchetul. Și avem un postgust relativ lung, dar echilibrat.

Noi am decis să facem asocierea cu Grana Padano Delaco D’Excepție, una dintre brânzeturile mele preferate. Obținută din lapte de vacă nepasteurizat, cu o textură granulată și ușor fărâmițabilă, această brânză este considerată o rudă a celebrei brânze Parmigiano. Cu arome pronunțate de alune și nuci și un gust dulceag, ușor sărat, Grana Padano Delaco D’Excepție este o alegere rafinată. Totuși, din nefericire, această asociere nu a fost pe placul meu și nu s-a potrivit perfect. S-a potrivit de minune cu vinul, ambele fiind puternice, rezultând combinația perfectă a serii. Am terminat „on a high note„, cum ar zice francezii.

Și astea au fost combinațiile serii. Las mai jos o poza de grup, de la tradiționalul noroc cu rose. Și alte detalii legate de seară, daca tot m-am apucat de povestit.

Tradiționala poză cu noroc la rose
Tradiționala poză cu noroc la rose

Nu doar vinurile și brânza contează la o degustare…

Și pentru că noi suntem profesioniști, degustăm responsabil, nu bem ca proverbialii porci. Este important să consumi cu măsură, nu doar alcool, orice în general. Și când vine vorba de alcool, este de asemenea important să fii bine hidratat. Adică să bei și apă, pe lângă alcoolul pe care îl deguști. Raportul este de 1:1, adică un pahar cu apă la fiecare unitate de alcool consumată. Și asta poate inseman o bere, un pahar de vin, o măsură de tărie sau un shot. Căci la alcool contează nu doar cantitatea.

Și noi am avut o surpriză în acest sens: am fost sponsorizați cu apă. Și da, este o surpriză. Tu ai văzut cât costa apa la restaurant? Anyways, am avut apă de la un producător local: Dolce Vita. Adică viața dulce, cred că se traduce. Această afacere a început că un business de familie în 2008, iar fabrica are sediul în Ișalnița. Apa provine dintr-un puț cu adâncime medie, cca. 100 metri.

Apa de izvor, cu un pH de 7.5, este produsă folosind cea mai recentă tehnologie de filtrare și tratare. În procesul de producție se utilizează tratamentul cu ozon, o metodă naturală de sterilizare și curățare a apei. De asemenea, apa este purificată folosind o barieră de filtre în cascada de până la 0.1 microni, asigurând o puritate microbiologică a apei prin eliminarea nitraților, nitriților, metalelor grele, etc.

Și mâncarea

Chiar daca brânză e o pereche bună pentru vinuri, câteodată nu te saturi doar din atât. Mai trebuie și un fel principal acolo. Degustarea a fost la C House Milano, Craiova, pe unde am mai făcut deja cred că vreo alte 10. Și mereu încerc ceva nou din meniu. De data asta am avut Filetto al Vinsanto, adică un cotlet de porc cu sos de vin și stafide cu niște cartofi prăjiți cu parmezan pe lângă. Parmezan, nu Parmegianno. E o diferență. Anyways, am zis să merg pe ceva clasic. Și a mers, a fost absolut decentă.

Filetto al Vinsanto de la C House Milano
Filetto al Vinsanto de la C House Milano

Asta e tot, asta a fost articolul. Dacă ai ajuns până aici, lasă-mi un comentariu în care să-mi zici dacă tu ai degustat vreun vin din portofoliul Cramelor Purcari, și daca da, ce părere ai avut despre el?


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.