5 vinuri de la Rădăcini Wines la Casa Universitarilor și 10 ani de Craiova Blogmeet

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Se-ntâmplă multe și se-ntâmplă dintr-o dată. Asta pentru că peste iarna iar am avut restricții și a fost greu să mai facem chestii organizate cum trebuie. Dar, concomitent cu venirea primăverii, s-au mai ridicat din restricții, chiar dacă trăim încă într-o perioadă incertă. Dar nu vreau să vă-ntristez cu pandemie și geo-politică. Încerc să fiu mai optimist. Și sper că ușor, ușor, anul acesta revenim la normalitate. Orice o mai însemnă asta. Optimism, ziceam. Noi, bloggerii cei din Craiova, ne-am reluat activitățile uzuale. Și anume întâlniri lunare, degustări de vinuri, plimbări și alte proiecte aferente. Și ca să „recuperăm”, am zis să fim eficienți și să facem în același timp câteva din activitățile ramase restante. Așa că am avut un tur ghidat, o degustare cu Crama Rădăcini Wines și un blogmeet aniversar, în aceiași zi. Știu, suntem harnici. Și am să vă zic mai jos despre asta, că poate sunteți curioși.

Tur ghidat la Casa Universitarilor, sau Casa Romanescu

Toată magia s-a-ntâmplat într-o frumoasă zi de duminica. Zic frumoasă pentru că a fost și soare. Cumva, Universul a zis să fie de partea noastră, și după un început de martie cu peripeții, adică temperaturi cu minus, zăpadă și vânturi crâncene, să ne ofere ceva zile mai frumoase. Măcar să ne bucurăm de ridicarea restricțiilor, și să bem și noi o apă plată cu lămâie la terasă.

Duminica mea a început cu putina leneveală și relaxare. Dar nu a durat mult, că eu sunt un om ocupat și am treabă și duminica, nu că alți Bărboși. Pe după prânz, am plecat spre studio, să fiu productiv și să filmez împreună cu colegul meu Mircea un nou episod din podcast. Că da, ne-am apucat de podcast în caz că nu știați, dar despre asta vă povestesc mai multe cu alta ocazie. Voiam să subliniez faptul că nu e vorba numa’ de distracție și voie bună în viețile noastre. La 17:30 începea prima parte a tri-evenimentului nostru. Turul Ghidat. Pentru că era frumos afară am zis să facem și puțină mișcare și am mers pe jos până la locație. Eu eram deja obosit, deci nu mai contau câteva mii de pași, chiar dacă îmi atinsesem target-ul pe ziua aia.

Casa Universitarilor a.k.a. Casa Romanescu, din spate
Casa Universitarilor a.k.a. Casa Romanescu, din spate

Ajunși la Casa Universitarilor, am fost întâmpinați de colegii noștri bloggeri mai punctuali ca noi, în frunte cu Dana Ilie. Dana e o tipa super mișto care face multe chestii faine. Cum ar fi tururi ghidate, printre altele. În caz că nu o știți pe Dana, e momentul oportun să vă zic că a fost invitată la noi în podcast, în care am vorbit fix despre aspectul acesta, cu ghizi de turism, tururi și alte activități aferente. Deci puteți să o cunoașteți acolo.

Dana Ilie, a.k.a. ghidul nostru preferat
Dana Ilie, a.k.a. ghidul nostru preferat

Casa Romanescu, sau Casa Universitarilor cum mai este cunoscută, are o istorie foarte bogată. Nu știu cum, dar eu nu mai fusesem până acum aici, deci totul a fost o noutate pentru mine. Din punct de vedere arhitectural, Casa Romanescu este o bijuterie a orașului nostru. Sunt multe elemente care m-au impresionat, dar trebuie să recunosc că cel mai șocat am fost de obsesia lor cu sobele. Adică în fiecare camera găsești câte o sobă, care mai de care mai complicată și mai împodobită cu decorațiunile aferente. Nu m-aș fi gândit niciodată că aș fi fascinat de sobe. Mi-am făcut și poze, evident.

Pe lângă asta mai sunt și alte elemente de decor inedite. Cum ar fi oglinzi. Dar toată experiența a fost mult mai interesantă prin simplul fapt că am avut-o pe Dana că ghid, care ne-a plimbat prin toate încăperile din impresionanta Casă Romanescu, povestindu-ne și istoria acesteia și a familiei Romanescu, de-a lungul anilor. Deci am și învățat chestii, nu ne-am holbat doar. Ceea ce voiam să vă zic, este că dacă nu ați vizitat Casa Romanescu până acum, pentru tururi ghidate Craiova, o găsiți pe Dana la Craiova Guided Tours, și vă duce ea să o vedeți. E mult mai mișto cu ghid după tine. Mai ales unul drăguț ca Dana.

Degustare cu vinuri moldovenești de la Rădăcini Wines

Am ales în special ziua de 27 martie, pentru că atunci este Ziua Basarabiei. Voiam de mult să facem degustare cu vinuri moldovenești, însă în 2020 și 2021 Ziua Basarabiei a picat în plin sezon de restricții și nu ne-am putut strânge. Din fericire, anul acesta restricțiile s-au ridicat prematur. Așa că am sărbătorit Ziua Basarabiei cu vinuri moldovenești de la Rădăcini Wines, adecvat.

Rădăcini Wines este o cramă tânără dar care se remarcă pe piață. Sunt de 11 ani pe piața din Republica Moldova, dar au și un renume international. Și câteva medalii la activ. La degustarea noastră am avut-o invitat pe Crina Scortanu, director național Rădăcini Wines, care ne-a oferit mai multe informații, atât despre vinărie cât și despre vinuri.

Crina Scortanu - Rădăcini Wines
Crina Scortanu – Rădăcini Wines

Spre exemplu, ne-a spus că vinăria este dotată cu echipamente de ultimă generație și au o capacitate de îmbuteliere de 6000 de sticle pe oră. Ceea ce mie mi se pare wow. Tot la capitolul cifre, am aflat că Rădăcini Wines 800 de hectare de vie proprie și alte 3000 de hectare în arendă, în toate cele 3 regiuni viticole. La noi, vinurile sunt aduse prin importatorul Wit Romania.

Am avut și noutăți pe meniu, cel puțin pentru mine. Spre exemplu, soiul Saperavi, pe care nu-l mai încercasem până acum. Saperavi este un soi originar din Georgia(aia din Europa, nu aia din SUA) dar care s-a aclimatizat și în Basarabia. În Romania însă nu se găsește. Am avut și Rară Neagra, care este varianta moldovenească de la Babeasca Neagra pe care o avem și noi, însă nu este foarte răspândită. În rest, am avut soiuri populare cum ar fi Cabernet, Riesling, Chardonnay, Merlot, Syrah.

Vinuri Crama Rădăcini Wines
Vinuri Crama Rădăcini Wines

5 vinuri de la Rădăcini Wines

Am asociat vinurile cu câteva platouri reci și calde, pregătite de locație. Acu’, cred că mi-am ieșit puțin din mână de la ultima degustare până acum, dar n-am prea stat să asociez ce aveam prin farfurie cu vinul. În mare principal că îmi era foame, și nu aveam răbdare să aștept să se umple paharul. Dar și așa, am putut să mă bucur pe deplin și de minunatele vinuri de la Rădăcini Wines. Și o doamne, bune au fost!

Tot puțin ruginit sunt și la capitolul descrierii vinurilor, așa că vă zic pe scurt ce am băut:

Spumant Brut Blanc de Cabernet

Cabernet-ul este printre cel mai popular soi roșu, deci să-l vinifici în alb este o alegere destul de îndrăzneață. Să-l mai faci și spumant? EI bine, uite că Rădăcini Wines au făcut chiar asta. A ieșit un vin interesant, nu foarte puternic pe nici un plan, însă care-ți rămâne pe papilele gustative, și mai apoi în minte. Îmi imaginez că ar fi mers de minune într-o seară de vară, undeva în gradina cochetă a Casei Romanescu, alături de acea persoană importantă din viața ta. În timp ce mâncați căpșune și vă șoptiți ce o să urmeze după. Stai, asta era un articol despre vinuri…

Ampre Viorica + Riesling + Chardonnay

Orice asociere cu persoane reale este pur întâmplătoare. În cazul de față, numele de Vioarica este doar o coincidență și nu o strategie de marketing, deși din spusele Crinei, coincidența asta a stârnit curiozitatea oamenilor. În orice caz, este un cupaj foarte reușit, de o culoare galben spre verzui foarte fresh. Iar când vine vorba de arome, avem o explozie florală, de trandafiri sau flori de tei, apoi mergând spre ceva mai fructat, măr? Citrice? Nu știu exact, știu doar că mi-a plăcut.

Ampre Rară Neagră + Saperavi + Merlot

O altă combinație interesantă, de data asta pe roșu. Un roșu destul de închis la culoare, poate chiar spre violet. Dacă nu mă înșală memoria, procentul de Saperavi este de 20%, iar Rara Neagră și Merlot-ul reprezintă 40% fiecare. Rezultă niște arome puternice, fructate, mai ales fructe de pădure, prune, poate și o urmă de piper, pe undeva pe acolo, pentru gust.

Fiori Fetească Neagră + Syrah

Altă combinație din două roșii, ceva mai catifelată. Culoarea este tot un roșu închis, iar aromele tot fructate, dar mai mult spre cireșe negre, prune? Foarte bun și foarte lin. Am cerut și porția a doua. Bine, la toate am cerut. Sunt amator al gusturilor fine, ce vreți.

Spumant Rose Vero di Moscato

Ultimul pe listă, că intrare, a fost un alt spumant, de data aceasta rose, dulce. Și pe bună dreptate rose, că avea o culoare chiar trandafirie, foarte plăcut ochiului. Acu nu prea sunt eu cu rose-urile și nici cu spumantele, dar în seara aceia târzie de primăvară, m-am îndrăgostit. O multitudine de arome care se completează una pe alta, de căpșuni, zmeură, și ceva nuanțe florale pe acolo. Iar m-am dus cu gândul la o seară romantică în gradina cu ceva frișcă și… dar să nu disimulăm.

Cum ziceam, m-a cucerit. Și deși îmi este greu să aleg un favorit, trebuie. Deci cei din urma vor fi cei dintăi. Spumant Rose Vero di Moscato este vinul serii, Rădăcini Wines au închis seara cum se cu…Vine.

Noroc cu vinuri Rădăcini Wines, la masa VIP
Noroc cu vinuri Rădăcini Wines, la masa VIP

Dar seara nu s-a terminat aici.

Chiar dacă eram obosit, după ce am făcut plinul cu ceva mâncare, și mai ales ceva vin, am continuat petrecerea. Că doar era și blogmeet aniversar. Care trebuia teoretic să fie în februarie, dar știți voi, restricții. Tre’ să recunosc, a fost puțin ciudat să stam până „a doua zi”. Nu mai făcusem asta de ceva vreme. Dar cineva trebuia să o facă. Și am cunoscut și oameni noi. Nici asta nu mai făcusem de ceva vreme.

Așa că după ce am mâncat o felie din tradiționalul tort făcut de mama lu’ Geordan, care, apropos, foarte bun, mai ales imperechat cu rose-ul spumant, am dat-o pe dansuri. Unii mai mult decât alții. M-am băgat și eu, mai puțîn, că nu prea le am. Vă scutesc de detalii la aspectul asta, dacă m-ați fi urmărit e Instagram, vedeați ceva story-uri. Iar 10 ani de întâlniri lunare blogosferice în Craiova, e o ocazie specială, merită sărbătorită adecvat.

Dar cam așa am început noi primăvara. Să speram că așa vom continua și restul anului, cu evenimente interesante, numeroase și oameni mișto. Și la fel vă doresc și vouă. Dacă și voi vă doriți asta, bine înțeles!

Selfie-uri în oglindă
Selfie-uri în oglindă

Toate imaginile din acest articol sunt împrumutate de la colegii mei Daniel, Gabi, Xaara și Kinga.


2 comentarii

Xaara Novack · 01/04/2022 la 19:11

Să știi că sunt în urmă cu podcasturile. L-am văzut pe cel cu David și urmează cel cu Dana. În rest, bune vinuri! Eu le-am preferat pe cele spumante. Also, mișto declarație de dragoste către tort. Sentimente reciproce, presupun.

    MarianBuzarnescu · 03/04/2022 la 10:45

    Of, glumite cu tort. Nici măcar nu am primit poza pe care încercam să o fac. Cât despre podcasturi, săptămână asta nu am postat, ca să ai timp să ne prinzi din urmă 😀

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.