Crama Rotenberg & Delaco – Brânzeturi cum se…cuVin #21 – Degustare de vin & more

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Primăvară, soare, floricele, căldură, stradă. Aveți și voi ferestre, nu? Vinuri, brânză, degustare? Ca în fiecare lună! De data asta, degustarea marca Asociația Bloggerilor Olteni și dictionarculinar.ro a avut ca protagoniști vinurile de la Crama Rotenberg, în asociere cu nelipsitele brânzeturi de la Delaco cu care suntem deja obișnuiți. Și chiar dacă afară e cald și bine, noi nu am vrut să ne riscăm așa că ne-am strâns în crama de la Restaurant Marmara, cea primitoare și elegantă, unde am mai avut și în trecut evenimente.

Am avut pe mese 6 vinuri frumoase, acompaniate de 6 brânzeturi gustoase:

  • Blanc de Merlot, Menestrel 2017, Havarti Delaco D’Exceptie, covrigei
  • Rosé Rapsod 2017, Brie au Bleu Ile de France
  • Merlot Menestrel 2015, Emmentaler Delaco, măr, merișor, sare afumată
  • Merlot Notorius 2014, Cascaval Delaco, covrigei
  • Merlot Emeritus 2013, Grana Padano Delaco D’Exceptie
  • Merlot Primus 2013, Danish Blue Extra Creamy Castello

Probabil ați observat că sunt în preponderență merlot-uri. Asta pentru că în cele 23 de hectare pe care le deține Crama Rotenberg între Ceptura și Fântânele asta se găsește preponderent. Merlot! Vii cu o vechime de peste 50 de ani cu care se mândresc. Pe bună dreptate. Se mândresc de asemenea cu faptul că aproape întreg procesul de producție (mai puțin îmbutelierea) se face manual. Asta face vinurile lor cu atât mai speciale. Am aflat mai multe despre procesul de producție, cel mai interesant mi s-a părut faptul că strugurii nu sunt trecuți prin prese, sunt presați de propria greutate cu puțin ajutor din partea gravitației.

Toate aceste informații despre Vinurile Cramei Rotenberg ne-au fost prezentate desomelierul Florentin Picu și Alina Bahnar, Marketing Manager la Crama Rotenberg. Brânza, că de obicei, a fost prezentată de Alin Sintimbrean, care a fost și responsabil cu asocierile, astfel încât fiecare vin să se potrivească și să completeze brânza aferentă.

 Deci din cele 6 vinuri de la Crama Rotenberg și brânzeturile Delaco aferente, trebuie să aleg o combinație

Ca de obicei, a fost o alegere grea. Mai ales că am degustat 4 vinuri roșii, care sunt preferatele mele. Așa că de data aceasta, diferența a făcut-o Alin cu asocierile alese, deoarece asocierea numărul 6 mi-a rămas întipărită în cele 6 simțuri. Mă refer desigur la Merlot Primus 2013 asociat cu Danish Blue Extra Creamy Castello. Toate vinurile au fost minunate, cum am zis, dar ultimul mi s-a părut cel mai puternic, cel mai masculin. Atât prin aromă, cât și prin postgust. Până și culoarea foarte închisă, îmi inspira putere. Dintr-un oarecare motiv m-a făcut să mă gândesc la străbunicul meu, Burebista. Mă gândesc că ceva similar servea și el în serile călduroase de vară, după o oină cu băieții.

Crama Rotemberg - Merlot Primus 2013, Danish Blue Extra Creamy Castello
Crama Rotenberg – Merlot Primus 2013, Danish Blue Extra Creamy Castello

V-am zis data trecută despre istoria brânzei, deci nu mă mai repet. De data asta m-am reîntâlnit cu una din preferatele mele alltime: Danish Blue. O brânză cu mucegai nobil albastru, puțin sărată, puțin picantă. Foarte mult bună. Probabil de asta a și ales-o Alin, pentru că era singura care nu ar fi fost acoperită de taninurile merlot-ului. Brânza asta e pur și simplu genială!

În concluzie, ce pot să mai zic? A fost o seară memorabilă, cu vinuri puternice și brânzeturi nobile. Aproape că m-am simțit că un aristocrat. Nu am plecat până nu mi-am făcut poză cu toate fanele mele prezente.

#darnumalasafanele
#darnumalasafanele

Nu-i așa că-s niște drăguțe? Okay, poate exagerez, sper să nu se supere că le zic fane. Bine că nu am zis harem, cum voiam inițial. Oricum, vă las cu mai multe poze de la eveniment. Asta în caz că nu credeți ce am scris până acum.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10210718833157959.1073741894.1563115505&type=1&l=2c3f1fdb79

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.