• cristal Bohemia, • pahare cristal Bohemia, • cristal de Bohemia

Cristal de Bohemia? Ce este cristalul de Bohemia și cu ce se deosebește de sticla obișnuită

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Daca sunteti ca mine si v-ati nascut in mileniul trecut, probabil ati prins moda cu pahare de cristal (Bohemia sau nu) care stateau in mare parte a vietii lor prin vitrinele din „camera buna”, sufragerie, living sau cum ii ziceti voi. Bine, living e mai recent. In orice caz, erau seturile alea „fancy” care, impreuna cu seturile de ceai din portelan, nu erau scoase decat la ocazii speciale sau cand voiai sa-ti impresionezi oaspetii. Asta pentru ca in vremurile trecute astfel de obiecte erau destul de greu de obtinut, mai ales prin vremea comunismului. Eu nu prea intelegeam cu ce se mananca chestia asta fiind copil mic si fara de barba si nu am acordat o atentie prea mare la ce aveau bunicii mei prin vitrine, mai ales ca mobila era destul de inalta si nu ajungeam la ele cu usurinta.

Si o mare parte a vietii mele nu prea mi-a pasat din ce-mi consum licorile. Mai ales pe la petrecerile studentesti in care se bea ori din pahare din plastic (da, stiu, groaznic pentru mediu) sau prin ce se mai gasea prin locatiile pe unde aterizam. Apoi am crescut si eu putin, am inteles ca daca bei ceva care nu este bere la pet, a se citi un vin sau un whisky mai de doamne ajuta, conteaza si din ce il bei. Prima data cand m-am lovit de acest concept a fost cand am fost whisky expert si am vizitat cateva distilerii prin Scotia. Apoi, cand am intrat prin blogosfera si am inceput sa merg la degustari de vin.

Deci, daca nu ma credeti, puneti-va acelasi vin intr-un pahar special de vin, din ala cu picior, si intr-un pahar de carton. Si faceti o analiza comparativa. Daca nu aveti rabdarea necesara sa faceti asta, va trebui sa ma credeti pe cuvant. Revenind…

Ce este Cristalul de Bohemia si de ce e mai jmeker ca cristalul obisnuit?

Scuzati cristalofona. Ei bine cristalul este un fel de sticla mai speciala. Asta pentru ca are in compozitie plumb, spre deosebire de sticla normala, care are in principal calciu. Cristalul contine de obicei intre 18 si 40% oxid de plumb (sau PbO cum il mai puteti identifica) in procente de masa. Asta face cristalul sa fie foarte apreciat datorita proprietatilor decorative deoarece este inncolor si transparent si in acelasi timp are o putere mare de reflectie a luminii. La noi in Europa, pentru a fi considerate din cristal, produsele din sticla trebuie sa aiba cel putin 24% plumb in compozitie, in timp ce prin America, normele sunt putin mai permisive si procentul este de doar 1%.

Cristalul de Bohemia provine dintr-o traditie indelungata, dupa cum ii spune si numele, din zona Bohemia si Silezia care sunt regiuni ale Cehiei. Mesterii din aceste zone au descoperit ca folosirea carbonatului de potasiu duce la obtinerea unei sticle mai stabila decat ce era la moda pe atuncu. Cristalul de Bohemia a aparut prin secolul XIV, odata cu regele Carol al IV-lea, cel nascut la Praga ce a ajuns imparat al „Holy Roman Empire” ca mie nu-mi vine sa ii zic pe romaneste. Acesta a infiintat in 1348 Universitatea din Praga unde a adus si mesteri sticlari din Murano, care au imbinat traditiile italiene cu experienta artizanilor din Bohemia, nascandu-se astfel Cristalul de Bohemia, ce putea fi taiat si prelucrat cu usurinta.

Astfel, in urmatoarele decenii, arta aceasta a prelucrarii sticlei „Cristal Bohemia” a cucerit usor-usor, intreaga Europa, ajungand sa fie folosita de catre casele regale europene, si nu numai, reusind sa ajunga chiar si la Curtea Imperiala a Japoniei. Printre obiectivele majore in care se regaseste Cristal Bohemia putem aminti: Muzeul Hermitage din St. Peterspurg, Teatro Dell’Opera din Roma, Palatul Versailles, Scala din Milano si multe altele. Deci va dati seama ca e ceva misto, de place asa mult la lume.

Unde putem gasi Cristal de Bohemia?

In anul domnului 2021 este mult mai usor sa procuri Cristal de Bohemia decat era acum cateva decenii, inaintea aparitiei internetului. Spre exemplu, eu am decoperit ca cei de la Charisma au o selectie decenta de pahare de Cristal Bohemia si nu numai. Pe langa gama de pahare de vin, whisky, cocktailuri si shot-uri mai au si scrumiere, boluri, bomboniere si decantoare? Decantere? Chestii din alea in care respira vinul.

Uite, eu am pus ochii pe decanter-ul asta:

Nu-i asa ca e dragut? Ziua mea e in vreo 3 luni, daca nu stiti ce sa-mi luati ca cadou (scuzati, din nou, cacofonia) acum stiti. Sau setul de pahare Cristal Bohemia de whisky e din nou dragut. Dar pahare de whisky am deja, poate de vin?
Si astea arata dragut, nu e asa? Da, pe 6 decembrie e ziua mea. In orice caz, arata super dragut. Daca nu pentru mine, puteti sa luati si pentru alti oameni cadouri din astea fancy. Eu spre exemplu am inceput sa-mi judec prietenii care nu au pahare potrivite pentru diferitele tipuri de alcool pe care le consuma. Si le mai fac cate un set cadou. Nu din astea de Bohemia ca nu ii plac asa mult. Dar poate, cine stie.

Va las la sfarsit filmuletul asta de prezentare ca mi-a placut cum e realizat. Voua ce produse din catalogul de Cristal Bohemia v-ar placea sa primiti cadou? Lasati un comentariu si, na, daca ne cunaostem si va plac, cine stie…


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.