Cum poți crea ambianța petfecta cu uleiuri parfumate și nu numai

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Vă povesteam într-un articol precedent despre aromoterapie cum poți să te folosești de stimuli externi pentru a crea o ambianță mai drăguță. Adică cum (virgulă) pentru a crea scenariul perfect trebuie să apelezi la toți stimulii pentru toate simțurile. Acolo vă ziceam eu despre cum aromoterapia cu uleiuri parfumate poate crea o stare mult mai potrivită (a se citi relaxantă, romantică, de sărbători et cetera, în funcție de ocazie)și mi-am dat seama că stimulul asta, olfactiv, este cel mai ușor trecut cu vederea.

Să luăm sărbătorile spre exemplu. Ne stimulăm vizual, decorând brazi și geamuri, cu tot felul de luminițe și ornamente colorate. Ne stimulăm gusturile cu tot felul de mâncăruri tradiționale și fel de fel de dulciuri și băuturi și mai știu eu ce. Ne delectăm urechile cu colinde sau rock sau manele sau mai știu eu ce genuri de muzică ne pun pe fiecare în starea potrivită de sărbători. Punem pe noi hainele alea pufoase și călduroase, facem un foc în șemineu sau sub grătar ca să ne încălzim, îi luăm în brațe pe cei dragi și îi pupăm sub vâsc. Dar câți dintre noi se gândesc efectiv că și simțul nostru olfactiv merită delectat. Desigur, asociem sărbătorile cu mirosul de portocale decojite, cu aroma scorțișoarei din vinul fiert sau cu mirosul de brad proaspăt împodobit. Dar toate miasmele astea le luăm la pachet cu restul. Nu ne gândim că doar mirosurile ne pot duce cu gândul la sărbători sau familie sau tradiție sau orice altceva. Pentru că după ce mirosim portocală decojită, o și mâncăm. La fel și cu scorțișoara din vin, sau ciocolata de sub brad. După ce le mirosim, le și gustăm. Și bradul ne rămâne întipărit mai mult prin formă, culori și licărul luminițelor. Dar și nasul are un rol foarte important.

Cum să îți faci viața mai frumoasă cu uleiuri parfumate

Este puțin trist că a trebuit să ajung la vârsta asta fără să-mi dau seama cât de mult influențează starea pe care o ai și factorul olfactiv. Adică, v-am zis că îmi luasem câteva uleiuri volatile din astea pentru aromoterapie. Inițial le foloseam doar în circumstanțe intime, să fac atmosfera mai „romantică”. Aveam unul cu aromă de levănțică pentru asta. Tipelor le place levănțica. Apoi îmi luasem pe acela cu aromă de brad, că să reproduc oarecum atmosfera aia de sărbători de iarnă, fără să ucid un brad nevinovat. Și mi-am dat seama că e foarte mișto. Așa că mi-am mai luat încă câteva, cu arome specifice de sărbători: măr, scorțișoară, portocală. Probabil o să-mi mai iau și altele, pe parcrurs, ca există arome din plin. Ce e mișto la aceste uleiuri aromoterapie e că sunt foarte concentrate. Sau potente, cred că e cuvântu potrivit. E nevoie doar de 2 picături și ești asigurat pentru cel puțin o oră. Momentan am doar un vas ceramic pe care îl folosesc pentru difuzie, dar am văzut că există unele difuzoare(?) special concepute. Mă gandema să-mi iau și unul din ăla la un moment dat. Dar până atunci…

Mi-am mai luat un vas ceramic. Din ăla pe bază de lumânare, și pentru birou. Și mi-am împărțit sistematic uleiurile parfumate. Am primit complimente de la colegii care au trecut pe la mine prin birou. Și am lucrat mult mai relaxat. Și acasă sunt mai relaxat, când mă uit la un serial, pac și niște aromoterapie. Nu știu cum am trăit până acum fără uleiuri parfumate.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.