Cum să îți alegi un hosting potrivit-14 chestii de care să ții cont când îți alegi găzduire web și domeniu

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Te-ai hotărât să îți faci un blog sau un site de prezentare? Era și timpul, e 2018. Dacă nu ești pe internet, nu exiști. Fie că ai o afacere mică pe care vrei să o promovezi, un magazin fizic pe care vrei să îl extinzi în mediul online, un hobby pe care vrei să îl împărtășești cu restul lumii sau pur și simplu ai ceva de spus, îți trebuie o prezentă puternică în mediul online. Sigur, mai mult ca sigur ești deja prezent măcar pe una din rețelele sociale. Dar astea sunt imprevizibile. Dacă de mâine Facebook o să coste bani și o să se piardă 90% din useriii activi pe care tu te bazai? Sau poate nu o să mai ai voie să promovezi diverse produse sau servicii pentru că sunt ofensatoare anumitor categorii de persoane. Trăim într-o lume ciudată, știu. Pe rețelele sociale poți fi cenzurat foarte ușor. Cel mai bine e să îți rezervi propriul colțisor de internet, pe care să ți-l aranjezi după chipul și asemănarea ta. Pe care poți posta ce vrei tu și care o să rămână acolo pentru tot restul internetului. Cât timp îți plătești factura la hosting, desigur.

Deci ești hotărât să cucerești internetul. Primul pas e gata, dar ce urmează?

Pentru a avea propriul tău site, ai nevoie de două lucruri foarte importante: hosting și domeniu. Bine, ai nevoie și de site și de conținut, dar de asta ne ocupăm mai târziu. De obicei cele două vin la pachet și le puteți lua din același loc.

Domeniul este cel mai ușor de explicat. Este practic adresa pe care lumea te va găsi pe internet. Este chestia aia de începe cu www. și se termină cu .ro sau .com sau ce vrei tu. Ar trebui să aveți deja un domeniu pregătit, de obicei ar trebui să fie numele companiei, sau chiar al vostru. Poate fi și ceva relevant cu nișa pe care doriți să mergeți. Desigur, poate fi și ceva total irelevant sau ieșit din comun, dar eu nu aș recomanda. E important de reținut că mai multe domenii pot duce la același site. Foarte multe companii folosesc treaba asta, deci puteți lua în considerare să rezervați mai multe domenii relevante.

Hosting-ul este locația fizică a site-ului vostru. Practic este un server care găzduiește fișierele site-ului vostru, apoi le afișează de fiecare dată când cineva accesează adresa voastră (numele de domeniu). Și aici lucrurile devin complicate, deoarece sunt foarte multe aspecte de care să țineți cont atunci când vă alegeți găzduirea. În caz că nu aveți deloc cunostiinte în domeniul ăsta(sau nu vreți să vă bateți capul cu așa ceva) vă recomand să apelați la un expert consultant. Cum sunt eu.

În cazul în care vreți să vă ocupați personal de asta, documentat-vă cu atenție înainte de a lua decizia. O să vă dau eu mai jos o lista cu chestiile de care ar trebui să țineți cont când vă alegeți găzduirea. Să vă dau un exemplu de AȘA NU, când mi-am făcut eu primul blog, pe la începutul lui 2015, nu aveam deloc habar despre partea asta tehnică, din spate. Știam doar partea de webdesign. Și normal că mi-am zis că nu are cum să fie așa de complicat, așa că am căutat pe net hosting și domeniu. Ne știind la ce să mă raportez, am luat cea mai ieftină opțiune care promitea cel mai mult spațiu și subdomenii, pentru că îmi imaginam că de asta o să am nevoie. Din nefericire, providerul pe care l-am ales atunci (unul chinezesc, în caz că vă întrebați) nu avea o securitate foarte bună. Și nici back-up. Așa că după vro 6 luni, blogul meu a fost spart, conținutul șters și am pierdut astfel vreo ~120 de articole la care lucrasem câteva zeci de ore bune în cele 6 luni. Nici suportul nu era foarte bun, după ce am vorbit cu vreo 4 reprezentanți diferiți, nu a reușit nimeni să mă ajute să-mi recuperez contentul. În acel moment mi-am dat seama că mă aruncasem aiurea, fără să fac research-ul necesar. Așa că m-am pus pe citit și am apelat la oameni care știau mai multe ca mine. Iar acum voi împărtăși aceste informații și cu voi!

Iată cele mai importante lucruri de care trebuie să ții când când îți alegi un hosting

  1. Gândește-te la nevoile tale

Înainte de toate, gândește-te la ce nevoi și așteptări ai. Nu poți alege un host potrivit fără să știi de ce ai nevoie, deci răspunde la câteva întrebări simple înainte să continui:

  • Ce fel de site o să fie? O să fie ceva simplu, cum e un blog pe WordPress? Sau un site de prezentare? Sau ceva mai complex
  • Îți trebuie aplicații speciale?
  • O să ai nevoie de suport pentru scripturi speciale? Sau o să îți trebuiască software special?
  • Ce volum de trafic aștepți?

Astea sunt câteva întrebări simple la care ar trebui să îți răspunzi înainte de a merge mai departe. Din nou, în caz că nu cunoști foarte bine domeniul, cel mai indicat ar fi să apelezi la un expert.

  1. Fiabilitatea serverlui (uptime)

Evident că o să vrei ca site-ul tău să fie accesibil 24/7. Deci vă trebuie un hosting cu uptime cât mai mare. Oice sub 99% este inacceptabil. Deși serviciile premium vor promite 99.99%. Pentru a verifica asta există câteva tool-uri pe net, sau puteți citi recenzii de la utilizatori. În orice caz, Google este prietenul vostru.

  1. Responsivitatea(?) serverului

Mă bate puțin romgleza. Mă refer aici la cât de repede îți răspunde serverul, din momentul când utilizatorul a apăsat enter sau a dat click pe link-ul tău până când îi apare conținutul. Este important să aveți un timp de încărcare cât mai rapid, deoarece cu cât timpul de încărcare al site-ului este mai mare, utilizatorii au tendința să părăsească site-ul înainte să ajungă la conținut. Suntem în era vitezei, ce vrei. Acești factori sunt luați în calcul și de motoarele de căutare și un site care se încărca greu poate fi taxat de Google și coborât în josul rezultatelor, chiar dacă informația de pe el ar fi mai relevantă. Viteza de încărcare depinde și de cât de bine este optimizat conținutul(mai multe despre asta altă dată) dar și de serverul pe care este găzduit.

  1. Back-up

Este important să aveți opțiunea asta, că nu știi ce se întâmplă. Luați exemplul meu de la început. Ideea este că un hosting bun oferă opțiunea de back-up, atât manual cât și automat. Ar trebui să aveți access ușor la opțiunile astea. În același timp, interesați-vă și dacă se poate face un restore de către voi direct, sau trebuie să apelați la ei pentru a face asta. Ideal ar fi să aveți cât mai mult control asupra acestor aspecte.

  1. Perioada de abonament

De cele mai multe ori, dacă alegi o perioadă de subscripție mai mare vei primi un discount. Din nou, o tactică foarte des folosită. Totuși nu ar trebui să vă lăsați influențați de asta. Cine știe ce se întâmplă în câțiva ani. Poate se scimba tehnologia, poate vă hotărâți că nu mai aveți nevoie de site. Poate dispare internetul. Oricum, nu recomand o subscripție mai lungă de 2 ani.

  1. Pretul de sign-up / reinnoire

Evident că trebuie să vă gândiți și la bani. Dar e foarte important să fiți atenți la ce anume cumpărați. Este o practică des întâlnită să primești un discount mare prima dată când cumperi hosting-ul, apoi să ai costruri foarte mari la reînnoire. Pentru că da, găzduirea, la fel că și domeniul, trebuiesc reînnoite o dată la câțiva ani(de la 1 la 10, în funcție de planul ales de voi). Deci Uitați-vă cu atenție la prețuri când faceți alegerea, găsiți cel mai avantajos raport între prețul de sign-up și reînnoire.

  1. Opțiunile de upgradare la servere mai bune

Există mai multe tipuri de servere la care puteți apela. 4 să fiu mai exact:

  • Shared hosting-site-ul vostru este găzduit pe același server cu alte site-uri. Este cea mai ieftină versiune și cea mai ușor de folosit.
  • Cloud hosting-flexibil și relativ ieftin, poate fi mai dificil de utilizat
  • VPS hosting-mai mult control asupra serverului și desigur mai multă putere, dar și costuri mai mari
  • Dedicated hosting-cel mai mare control, adică site-ul tău e singur pe server. Deci beneficiezi de puterea maximă. Desigur, costurile sunt mari și la fel și nivelul de cunostiinte necesare administrării

La început, e okay să mergi pe prima opțiune. Găzduirea shared este destul de puternică acum, poate suportă lejer până la 30.000 de accesări lunare. Dar pe măsură ce site-ul vostru va crește veți avea nevoie de mai multă putere, deci e bine să știți că aveți opțiuni pentru planuri mai bune la care puteți face upgrade, în caz de nevoie.

  1. Opțiuni pentru email

Din câte am observat până acum, e deja o chestie incorporată la majoritatea serviciilor. Dar, nu strică să vă asigurați că aveți și serviciu de email. Adică să vă puteți face adrese gen nume@domeniulvostru.ceva. E profi, mai ales dacă site-ul este al unui business. Serviciile de email ar trebui să fie ușor de încorporat și administrat. Contează și numărul de astfel de conturi pe care le puteți face.

  1. Domenii add-on

Va ziceam mai sus că puteți avea mai multe domenii care duc la site-ul vostru. Acelea sunt domenii parcate (parked domains). Ei bine, există și domenii add-on. Practic puteți avea mai multe site-uri pe acelast hosting, fie cu domenii separate diferite sau cu sub-domenii. În orice caz, majoritatea serviciilor de pe net permit deja domenii add-on, dar e bine să fiți sigur că cel ales de voi are opțiunea asta, just in case.

  1. Un panou de control ușor de folosit

Multe din chestiile de le-am menționat mai sus se pot gestiona undeva în „backend”, în panoul de control. E bine să optați pentru ceva cu un panou de control intuitiv și modern. Cel mai popular este cPanel. Există și alternative, dar eu merg pe cPanel. În orice caz, asigurați-vă că aveți acces la toate tool-urile necesare din panoul de control și posibilitatea de a le gestiona după nevoie.

  1. Opțiuni pentru e-commerce

În cazul în care vreți să vă deschideți un magazin online, este bine să vă asigurați că hosting-ul ales de voi are toate tool-urile necesare pentru asta. Gândiți-vă la ce software veți folosi pentru coșul de cumpărături. dacă veți procesa plățile direct pe site, dacă veți avea nevoie de vreun fel de suport tehnic special. De asemenea, veți avea nevoie de IP dedicat și un certificat SSL.

  1. Chestii esențiale care ar trebui să le ai

Sunt câteva aspecte care nu ar trebui să lipsească de la o găzduire web:

  • Installere „one-click”-dacă site-ul vostru va funcționa pe o anumită platformă gen WordPress, PrestaShop, Joomla, Drupal etc. Sigur, se pot instala și manual, însă e mai multă bătaie de cap. De obicei, o să aveți opțiunea de instalare cu un singur click direct din panoul de control;
  • Acces FTP/SFTP-în caz că veți avea neovoie să transferați fișiere mari, simplul file manager nu este eficient
  • Acces la .htaccess-e un fișier de administrare foarte important care gestionează parole, redirecturi și alte chestii importante la nivel de site. Trebuie neapărat să aveți acces la fișierul ăsta.
  1. Suport tehnic

Dacă e ultimul în lista nu înseamnă că este mai puțin important. Defapt, lista numerata este doar decorativă, toate aspectele sunt la fel de importante (cu mici excepții, în funcțiile de nevoile fiecăruia). În orice caz, asigurați-va că aveți parte de un suport tehnic bun. În caz că ceva nu merge bine, nu vă descurcați, stricați ceva sau nu vă puteți da seama care e problema (da, se mai întâmplă, e okay) trebuie să aveți la cine apela. Puteți testa asta înainte de a cumpăra hosing-ul, punând întrebări despre serviciul pe care vreți să îl alegeri, legate de aspectele care poate nu sunt prezentate în totalitate în ofertă. Luați în considerare cât de repede vi s-a răspuns și cât de complete au fost răspunsurile. Am să fac iar referință la povestea de mai sus, cu primul meu blog 🙂

Cam asta ar fi esențialul. În caz că vă întrebați, ăsta al meu e un blog proaspăt ieșit din cuptorul virtual. Este găzduit de gazduirecloud.ro în caz că vă întrebați. Luați-o ca pe o recomandare. Merge super bine!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.