Degustare de vinuri basarabene marca Château Vartely de Ziua Basarabiei, la Craiova

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Basarabia e România! Cum ar spune unii. dar azi nu vorbim de geopolitică, vorbim de vinuri. De vinuri basarabene. Nu de alta, dar a fost recent Ziua Basarabiei, pe 27 martie. Și noi, bloggerii olteni din Craiova, am sărbătorit-o(prematur, pe 26) cum știm noi mai bine. Cu o degustare de vin. Și am avut vinuri din plin. Vinuri sub marca Château Vartely. Care sunt probabil cele mai bune vinuri basarabene. Am zis probabil. Nu le-am încercat pe toate. Încă.

Dar despre cele opt vinuri de la Chateau Vartely vă pot povesti în articolul ăsta. Trebuie să aveți doar răbdare să-l citiți. Dar mai întăi…

Despre Château Vartely

Dacă nu știți geografia de peste Prut, vă dau eu o scurtă lecție. Orhei este un oraș situat la 48km nord de Chișinău. Chișinău este capitala Moldovei, măcar asta ar trebui să știți. Revenind la Orhei, acesta se găsește pe malul răului Răut. De ce vă zic astea? Pentru că în Orhei se găsește și Crama Château Vartely. Și chiar de aici îi vine și numele. Adică Orhei în maghiară înseamnă „loc al cetăţii”, (vár + hely sau cetate + loc). Château vine din franțuzește, desigur, și înseamnă o vilă sau chiar un castel din mediul rural, care de obicei dau numele vinurilor din regiunea respectivă. Și de aici, Château Vartely.

Crama a fost fondată în 2004, dar vinuri sub acest brand au apărut chiar din 1996. Și în tot acest timp, vinurile au avut o influență majoră pe piața vinurilor, atât în Moldova dar și peste hotare. Căci da, Château Vartely are un renume internațional.

Și asta nu o zic doar eu, vinurile lor au fost premiate la cele mai renumite concursuri internaționale, cum ar fi: Mondial de BruxellesMundus ViniVinalies InternationalesDecanterInternational Wine & Spirits CompetitionSakuraCitta del VinoInternational Wine Challenge și multe altele.

Crama are în total 550 de hectare de viță de vie. Dintre acestea, 150 de hectare sunt cu soiuri albe și se găsesc în zona viticolă Codru. Restul de 400 de hectare sunt cu soiuri roșii și se găsesc în zona viticolă Valea lui Traian.

Château Vartely popularizareză soiurile autohtone, cum ar fi Fetească Regală, Fetească Neagră și Rară Neagră, atât pe plan național și internațional. Sloganul lor este „Vin cu dragoste pentru tine„, ceea ce este foarte drăguț, dacă mă întrebați pe mine.

Am aflat toate aceste informații de la Svetlana Matvievici, orheiancă originară și someliara oficială a cramei, care a venit de la București pentru noi, și a adus vinurile tocmai de la 700 de kilometri până la noi la Craiova, să ne încânte cu povești, dar mai ales cu vinuri.

Degustare de vinuri basarabene de la Château Vartely

Am avut spre degustare 7 vinuri oficiale și o surpriză la desert. Printre foarte multe detalii despre vinuri, Svetlana ne-a mai zis și câteva tradiții moldovenești. Cum ar fi că, dacă se termină vinul din sticlă atunci când ți se toarnă ție în pahar, poți să-ți pui o dorință. Eu n-am apucat, din nefericire, deci milionul ăla de dolari mai trebuie să aștepte. Ne-a arătat și cum se dă noroc în Moldova. Daniel a surprins momentul, vă las filmarea.

Dar știu că sunteți aici pentru vinuri, așa că hai să trecem la subiect, în ordinea intrării:

Vinuri Basarabene de la Château Vartely
Vinuri Basarabene de la Château Vartely

1. Totem Viorica(sec)

Primul vin a fost din gama Totem. Viorica. Viorica este soiul de vin. Am aflat ca a fost „creat” in 1969, la Institutul de Vinificare Moldovenesc, care atunci se afla in URSS. Iar Viorica era numele soției cercetatorului care l-a facut. Poate intr-o buna zi, o sa pot numi si eu un soi de vin dupa iubirea vietii mele, mai vedem. Anyways, vorbeam de vin.

Totem Viorica este un vin proaspat, gama Totem a fost lansata anul trecut, deci avem vinuri tinere. Alb si sec, cu 13% alcool/volum. Vinul are o culoare foarte deschisa, aproape transparenta. Aromele sunt intense, de pere, flori de salcam. Este un vin numa’ bun sa te racoreasca intr-o zi de vara.

Ce mi s-a părut foarte tare este eticheta. Vinurile din gama Totem au pe etichetă un cod QR. Pe care, dacă îl scanați (și țineți telefonul îndreptat spre acesta) se va transforma într-o adevărată poveste. Mai exact, vor apărea pe ecranul vostru, în timp real, animații și o voce ce narează povestea vinurilor. Realitate augumentata se cheamă tehnologia. E foarte mișto și e prima data când am văzut asta live, pe o sticlă de vin. Deci, puncte în plus departamentului de marketing pentru tehnologia modernă folosită!

Eticheta de la Totem - Château Vartely are un QR code pe care dacă îl scanezi, vezi magie
Eticheta de la Totem – Château Vartely are un QR code pe care dacă îl scanezi, vezi magie

2. Totem Rose Fetească Neagră (sec)

Tot din gama Totem a fost și al doilea vin, un Rose din Fetească Neagră. Tot sec și tot cu 13% alcool/volum. Cu o culoare cuminte, și arome florale, este de asemenea numai bun să-l bei vara să te răcorești. Și nu numai. Am aflat că rose-ul este din ce în ce mai popular. Și nu doar în rândul femeilor, cum s-ar crede. A ajuns să fie și printre vinurile preferate de bărbați. Și trebuie să recunosc, și mie a început să îmi placă de când merg la degustări.

3. Château Vartely Inspiro Rose (demisec)

Al treilea vin a fost tot un rose. De data asta, din gama Inspiro. Château Vartely Inspiro Muscat. Rose demisec, de data aceasta, cu puțin mai puțin alcool, adică 12.5% alcool/volum. Un rose proaspăt, cu o aciditate medie, vinificat din struguri de Muscat Roșu, cu arome florale dulci, cu note de trandafiri. La gust regăsim fructe roșii. Legenda spune că silueta de pe etichetă este chiar Svetlana. Nu pot să confirm sau nu acest zvon.

4. Totem Rară Neagră (sec)

După care am revenit la gama Totem. De data asta am avut Rară Neagră. Noi îi zicem Băbească Neagră, dar este practic același lucru. Un vin roșu sec, cu 14% alcool/volum. Un vin cu o aciditate mai ridicată, cu note de fructe de pădure, rodie și chiar piper alb. Cică era soiul preferat al lui Ștefan cel Mare. Zic că avea gusturi bune.

Turnând Totem roșu cu un aerator foarte mișto
Turnând Totem roșu cu un aerator foarte mișto

5. Individo Rară Neagră + Fetească Neagră (sec)

Am trecut la o altă gamă, și anume Individo. Gama Individo a fost creată special pentru România. Din gama aceasta, Individo din Rară Neagră, Malbec și Syrah este al doilea cel mai premiat vin al cramei. Noi am băut Individo Fetească Neagră și Rara Neagră (50%/50%). Un vin roșu sec, cu 14% alcool/volum. Și da, are și acesta câteva premii la activ. E un vin elegant, rafinat, cu note de rodie, vișine negre. Foarte bun, recomand 10/10.

6. Château Vartely Cameo Saperavi (sec)

Al 6-lea vin, și a 4-a gamă. Gama Cameo. Cameo este o gamă limitată, inspirată de gama Individo. Noi am băut Cameo Saperavi, un vin roșu și sec cu 13% alcool/volum. Saperavi este un soi georgian, dar care a prins foarte bine în Republica Moldova. Atât de bine, încât la unele concursuri le fură premiile chiar georgienilor. Un vin roșu proaspăt, cu arome fructate, și arome echilibrate de coacăze roșii și pere.

7. Taraboste Cabernet Sauvignon + Merlot (sec)

Ultimul vin roșu al serii, dar cu siguranță nu cel din urmă. Din gama Taraboste. Despre el vă zic mai multe că mi-a plăcut cel mai mult. În primul rând, urmează și o lecție de istorie. Tarabostes erau numiții nobilii dacilor. Bine, așa le ziceau romanii, că dacii le ziceau pileați. Deci nu-i de mirare că gama Taraboste de la Château Vartely este una exclusivă, premium. Adică se face un număr limitat de sticle anual, din struguri foarte bine copți, apoi este maturat în baricuri. În gama Taraboste găsim un vin ce este inclus în top 10 vinuri baricate din lume, deci știți că e ce trebuie.

Cum ziceam, este ediție limitată. Noi am băut sticla cu numărul 1283 din 3131 de sticle. Da, am băut doar o sticlă. Partea buna? Că era o sticla de 3 litri. Care apropos, vine ambalată într-o cutie de lemn. Nu știu, cum să zic, dar asta ar fi cadoul perfect pentru pasionați, ca mine. Ziua mea e pe 6 decembrie.

Să vă zic și cum a fost vinul? Ei bine, este făcut din 70% Cabernet Sauvignon și 30% Merlot. Ce-am băut noi a fost baricat din roada anului 2018. Este deci, un vin roșu. Și roșu, și sec. Exact ce-mi place mie. Și să nu mai zic că are și 15% alcool/volum. Desigur, noi l-am ținut la decantor, să mai respire puțin și el, că destul a stat în baric.

Turnând Taraboste în decantor, să ia puțin aer înainte de a-l degusta
Turnând Taraboste în decantor, să ia puțin aer înainte de a-l degusta

Când vine vorba de arome, avem un buchet accentuat de rodii coapte, cu nuanțe de coacăze negre și condimente orientale. Gustul este și el intens dar în același timp catifelat, cu tanini foarte cuminți, și gust de prune uscate și cireșe amare.

Este un vin cu potențial de maturare și dezvoltare chiar și în sticlă. Deci, puteți să vă bucurați de el acum sau la pachet. Cum scrie și pe sticlă, este un vin „Pur aristocratic„.

Mie mi-a plăcut și descrierea Svetlanei de la începutul degustării: Vinuri de calitate superioară, cu preț democratic. Dar nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, încercați-le și voi.

8. Château Vartely Cameo Sauvignon Blanc Late Harvest (desert)

La sfârșit, vă ziceam că am avut o surpriză. Un vin desert. Château Vartely Cameo Late Harvest din Sauvignon Blanc. Late Harvest adică este cules tărziu. Că să rămână mai mult zahar în struguri, de unde și dulceața. Căci da, este un vin alb dulce. De asta i se mai zice de desert, că e dulce și merge cu deserturi. Are doar 12% alcool/volum, în schimb este un vin elegant și complex. Cu un buchet bogat, în care găsim arome de coacăză neagră, fructe tropicale cum ar fi papaya, sau pepene galben necopt, iar gustul este și el cu note exotice, amărui-picante, de grapefruit.

Poză blurata când dădeam noroc la rose, cred că băuse fotograful prea mult
Poză blurata când dădeam noroc la rose, cred că băuse fotograful prea mult

Ziua Basarbiei la Crama 91 Craiova

Am sărbătorit Ziua Basarabiei la Craiova, la Crama 91. Poate vă amintiți Ceama 91, acolo am făcut și petrecerea aniversară a bloggerilor olteni, nu cu mult timp în urmă. Crama 91 se află în „beciul” Bacolux Hotel & Events Craiovița, și este printre cele mai interesante locații pe care le-am descoperit în ultima perioadă. V-am zis mai multe despre locație în articolul despre aniversarea blogosferică, deci citiți-l pe acela.

Am și mâncat, desigur, că doar nu era să degustăm atâtea vinuri bune fară să mâncăm ceva. Că noi consumăm responsabil, v-am mai zis. În meniul de la Crama 91 se găsesc o multitudine de preparate tradiționale, și nu numai. Foarte multe dintre acestea îmi făceau cu ochiul, dar nu eram decis. Așa e când ai prea multe opțiuni. Așa că am mers pe o tigaie picantă de porc, cu cartofi. Nu ai cum să dai greși cu asta. Din fericire (pentru mine), moldoveanca mea din dotare nu și-a putut termina porția de pui cu legume sotate, pentru că sunt mari porțiile. Așa că am ajutat-o eu să îl termine. Deci am reușit să degust două produse din meniu. Și au fost bune amândouă. Recomand.

La sfârșit, am făcut o poză de grup, tradițională. Așa am încheiat oficial seara, că neoficial am mai stat, am mai vorbit, am mai fraternizat. Ceea ce vă recomand și vouă!

Poză de grup la final de degustare
Poză de grup la final de degustare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.