Vinuri din gama Corcova la Brânzeturi cum se…cuVin #40

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Este toamnă dar încă este cald afară, ceea ce e bine. Încă suntem în pandemie, ceea ce nu e așa bine. Pentru că cea mai recentă degustare de vinuri marca AsBO și dictionarculinar.ro a fost puțin cu peripeții. Pentru că fixxx cu o zi înainte, la noi la sat s-a depășit incidența de 3%, deci restricții noi. Cred că sunt noi. Nici nu mai știu. În orice caz, cei fără de vaccin nu mai aveau voie la evenimente deci câțiva din colegii noștri blogosferici au fost nevoiți să sară peste eveniment. Abia aștept să citesc articolul ăsta peste ceva timp și să-mi zic „vai, ce vremuri ciudate erau alea”. Aaaaanyways, da, degustarea cu numărul #40, cifra rotundă, frumoasă. Cu câteva vinuri de la Crama Corcova. A fost puțin diferită, nu doar din cauza restricțiilor.

Am ținut-o la Oxygen Bistro, o locație drăguță din centrul Craiovei. Singura problema este că am făcut-o pe terasă și nu eram singuri. Mai erau și alți clienți iar eu și gașca mea veselă ne-am pus fix la periferie, deci a fost puțin mai greu să auzim lumea vorbind. Dar am reușit până la urmă. În afară de acest mic impediment, locația a fost okay, merge de o ieșeală cu băieții în oraș. Sau fetele, de ce nu.

Masa veselă
Masa veselă

Despre Crama Corcova

Somelierul serii, și reprezentantul Cramei Corcova, Eduard, ne-a povestit mai multe, inclusiv despre istoria acesteia. Istorie care începe cu peste 100 de ani în urmă, podgoria fiind achiziționată inițial în secolul al XIX-lea. A fost reconstruită în 1910, după ce a ars. Povestea cea mai recentă începe în 2005, când este achiziționată de către Michel Roy și Șerban Dâmboviceanu, atunci mai rămăseseră doar 18 hectare dintre cele 470 de hectare de viță de vie pe care le-a deținut IAS-ul Corcova, iar cramele, construite de prințul Anton Bibescu, erau în ruină.

În prezent domeniul cramei cuprinde 55 hectare iar vinul pe care îl produc vine doar din aceste vii, ne fiind cumpărați struguri din alte surse. Ceea ce mi s-a părut interesant este că vinul este vinificat în tancuri de ciment, procedeu care aparent nu este foarte des întâlnit, cel puțin pe la noi. Apoi vinul este învechit în butoaie de stejar.

Ah, că nu v-am zis, crama este în Mehedinți.

Vinuri Corcova și brânzeturi Delaco

Am avut un număr rotund de vinuri și anume 5. La ele s-au asociat 5 brânzeturi, iar pe lângă asta diverse. Am mers pe niște asocieri diferite față de cele cu care eram noi obișnuiți, și asta datorita lui Eduard. Acesta a făcut studiile de somelier prin America și a venit cu o perspectivă nouă(pentru noi) asupra gusturilor și combinațiilor acestora. Au fost în mare parte combinații reușite, ceea ce mă face să cred că mie îmi place să beau vin și să mănânc brânză mai presus de orice.

Combinațiile serii au fost după cum urmează:

Vinuri de la Corcova și Brânzeturi Delaco
Vinuri de la Corcova și Brânzeturi Delaco

• Chardonnay + Maasdam + struguri albi
• Rose + Cheddar portocaliu + smochine proaspete
• Fetească Neagră + Brie Ile de France + prune uscate
• Syrah + Camembert Ile de France + piper roz
• Dessert + Roquefort Ile de France + nucă

Azi am să vă vorbesc doar despre combinația mea preferată, și anume numărul 3 că intrare. Feteasca Neagra și Brie – Ile de France. Mie îmi plac vinurile roșii, ce pot face. Deși pe la degustări am găsit și rose-uri și chiar și vinuri albe care mi-au plăcut foarte mult. Dar tot la roșu mă întorc. Feteasca Neagră este un vin autohton de pe meleagurile noastre. Se mai cultiva și la frații noștri de peste Prut. Este un soi destul de cunoscut pe la noi. Cel din gama Corcova este un vin roșu sec, cu 14% alcool pe volum. Cel băut de noi este din 2018. Are o culoare foarte frumoasă, rubinie. Ca arome pot să zic că mi-a plăcut, având arome fructate, de cireșe, coacăze sau pe undeva pe acolo. Este un vin fresh cu tanini moi și un aftertaste (că cică post-gust suna urât) lung. Prunele uscate de pe farfuriile noastre au completat foarte bine aromele vinului.

Și în mod surprinzător, a fost o combinație bună cu Brie – Ile de France. Brie este o brânză grasă. Este făcută din lapte de vacă pasteurizat și are o textură moale. Ca culoare este alb gălbuie. Este o brânză cu mucegai alb, din care rezulta niște gusturi interesante, arome blânde fructate dar și sărate. Acestea se intensifică pe măsură ce se maturează brânza, mergând înspre arome de nuci și ciuperci. De obicei am fi asociat-o cu un vin alb, dar iată că a mers foarte bine și cu Fetească Neagră. Și cu prunele uscate.

Per total a fost o experiență plăcuta. Vinul a fost revigorant, brânză catifelată iar asocierea diferită.
Stați pe aproape pentru mai multe chestii (:


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.