Destinații prietenoase pentru seniori în Dolj, Vidin și Montana, proiect transfrontalier Ro-Bg

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Destinații prietenoase pentru seniori 55+ poartă numele un proiect transfrontalier România-Bulgaria care are ca scop, după cum intuiți, promovarea și dezvoltarea unor destinații turistice din Dolj, Vidin și Montana pentru categoria de vârstă 55+. Proiectul a avut mai mutle etape la care eu nu am reușit să particip. Nu pentru că eu mai am ceva până să ajung la vârstă respectivă. Ci pentru că treburi de adult responsabil. Am participat însă la un seminar din cadrul acestui proiect, una din etapele finale. Am aflat acolo câteva informații, statistici și propuneri.

O statistică interesantă mi s-a părut următoarea: în momentul de față seniorii de peste 55 de ani reprezintă 18% din populație, dar se preconizează că până în 2050 procentul va ajunge la 33%, aproape dublu. Da, în 2050 mă voi încadra și eu în această categorie de vârstă.

Seminar despre destinaţii prietenoase pentru seniori 55+
Seminar despre destinaţii prietenoase pentru seniori 55+

Scopul proiectului a fost crearea unui produs turistic destinat seniorilor de peste 55 de ani. Vă puteți imagina că această categorie de vârstă are niște nevoi speciale. Acestea s-au descoperit în urmă unor întâlniri în ambele țări partenere ale proiectului. Spre exemplu, seniorii 55+ sunt atrași de turismul din extrasezon, datorită în principal prețurilor mai scăzute. Acest lucru ajută afacerile locale, acestea având activitate și în afara sezonului. Ideile produsului turistic dezvoltat în urmă acestor cercetări au fost apoi prezentate și testate cu 20 de seniori din România și 20 de seniori din Bulgaria.

Nevoile seniorilor și propuneri de destinații prietenoase pentru seniori

Cum vă spuneam, seniorii au anumite nevoi speciale când vine vorba de călătorii. Spre exemplu au nevoie de asigurări de sănătate dar și de locuri în care pot apela la servicii medicale în caz de nevoie. Aceștia preferă de altfel deplasări mai scurte, de 4-5 ore maxim. Pe lângă asta își doresc activități de relaxare, agrement, călătorii și chestii de genul ăsta. Când vine vorba de excursii transfrontaliere, una din cele mai întâmpinate probleme este legată de schimbul valutar, seniorii ne fiind mereu în pas cu tehnologia.

Multe destinații turistice nu țin cont de aceste nevoi. În tocmai din acest motiv proiectul „destinații prietenoase pentru seniori 55+” își propune să schimbe acest lucru. Puteți descoperi mai multe informații pe site-ul oficial al proiectului. Și mai jos aveți un filmuleț realizat cu prilejul acestui proiect care prezintă destinații turistice în Vidin, Montana și Dolj. E în bulgară dar are subtitrare în română.

Ce am mai făcut pe la evenimentul ăsta

Întâlnirea s-a desfășurat la Carul din Stele din Beharca, o locație mișto nu foarte departe de Craiova. După prezentările de rigoare am rămas la o cină festivă cu ceilalți participanți. Noi bloggerii ne-am pus la o masă și am discutat d’ale noastre. Am savurat niște mâncare tradițională românească și am băut câteva pahare de vin. Ne place vinul.

S-a lăsat și cu dansuri. Eu nu prea le am cu astea, dar am fost plăcut surprins să-i văd pe cei din Veteranmont cum se distrează. Pe lângă faptul că se plimbă și fac o grămadă de activități interesante. Sper și eu să fiu la fel de activ când oi avea peste 55 de ani.

Bloggeri și vin la cina festivă de după proiect
Bloggeri și vin la cina festivă de după proiect

Dacă vrei să citești despre un alt proiect la care am participat, ți-l recomand pe ăsta despre apă potabilă în Mischii. Sau uită-te pe pagina principală despre ce alte subiecte am mai scris recent. Lasă un comentariu mai jos cu părerea ta și, de ce nu, dacă ți-a plăcut, un like/share m-ar ajuta mult. Mulțam!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.