Domeniile Averești + Delaco la Brânzeturi cum se…cuVin #46

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Încerc să nu ratez nici o ediție a proiectului Brânzeturi cum se…cuVin, desi când ești un adult responsabil, lucrul asta e destul de dificil. Cam așa s-a întâmplat la cea mai recentă ediție a proiectului. Când eu, un adult responsabil, aveam de făcut treburi de adult (a se citi muncă) până la ore târzii (9 seara). Și așa era cât pe ce să ratez degustarea cu Domeniile Averești și Delaco.

În caz că nu știi, Brânzeturi cum se…cuVin e un proiect organizat de Asociația Bloggerilor Olteni în parteneriat cu dictionarculinar.ro, unde, degustăm vinuri. Asociate cu brânzeturi. Brânzeturi Delaco. Cu vin. Te-ai prins?

E un proiect mișto, și particip la el de prin 2016. Deși o perioadă nu s-a ținut, din cauza știți voi cărui virus. Dar în rest, doar în condiții de forță majoră am ratat vreo degustare. Și pentru că mai avusesem degustări cu Averești, și știam că au vinuri mișto, am zis că vin și de data asta, chiar dacă întârzii. Macar să prind acolo, juma’ de degustare. Și așa a și fost. Nu am putut să mă bucur de primele 3 vinuri. Deci nu o să vorbesc de toate împerecherile serii. Care, apropo…

5 Vinuri Averești + 5 brânzeturi Delaco
5 Vinuri Averești + 5 brânzeturi Delaco

Vinurile de la Averești în combinație cu brânzeturile Delaco

Au fost cinci imperecheri:

  • Nativus Rose Merlot sec + Camembert Ile de France;
  • Herb Busuioacă de Bohotin sec + Aperifrais Ile de France, Provence și Cote D’Azur;
  • Herb Tămâioasă Românească și Sauvignon Blanc demisec + Cheddar DeSenvis Delaco,
  • Nativus Fetească Neagră + Cașcaval Sofia Delaco;
  • Regal Cabernet Sauvignon + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.

Tare rău îmi pare că nu am apucat primele 3 perechi, păreau a fi foarte mișto combinațiile. Din fericire, și cele pe care le-am prins au fost super reușite.

Dar mai ales ultima: Regal Cabernet Sauvignon și Gorgonzola. Regal Cabernet Sauvignon este un vin roșu, sec. Cum îmi plac mie. Colecția Regală are multe vinuri proaspete și tinere, tipice zonei Huși-Averești. În pahare noi am avut un vin cu 14.5%alcool/volum. O culoare foarte plăcută vizual, rubinie, ne pregătea celelalte simțuri pentru a ne fi încântate. Olfactiv, avem arome fructate. Fructe roșii, cum ar fi cireșe, vișine sau zmeură. Apoi, gustul, ne ține în zona fructelor, dar de data asta avem mure, coacăze negre. Și tonuri de ardei gras roșu sau mentă. Are un postgust mediu, iar corpul este proaspăt și suplu, un lucru mai rar întâlnit la vinurile roșii.

Gorgonzola este o brânză originară din orașul cu același nume. Gorgonzola. Care, dacă nu știai, este în Italia. Este o brânză din lapte de vacă nepasteurizat. La care este adăugat un mucegai albastru. Acesta îi dă și culoarea tipică, verde-albăstruie. Cu aspect de „marmură”. Este o brânză destul de puternică (olfactiv, mă refer), deci nu e pentru oricine. Mie unul îmi place. Și combinată cu Cabernet Sauvignion-ul de la Averești, a fost minunată. Gusturile s-au completat reciproc. Vinul puternic, brânza îndrăzneață, împreună au făcut perechea perfectă.

Alte aspecte ale degustării

Am fost la C House Milano, unde făcusem o degustare de vin și luna precedentă. Pentru că nu cunoșteam localul, data trecuta am fost puțin reticent, și mi-am luat ceva foarte basic de pe meniu. De data aceasta am zis să fiu mai îndrăzneț, și mi-am luat un mix de fructe de mare. Uitați, cam așa arătau.

Misto di frutti di mare pane - C House Milano Craiova
Misto di frutti di mare pane – C House Milano Craiova

Și așa bine au arătat doar câteva minute. Căci le-am dovedit repede. Ba chiar am ajutat-o și pe Patrisia să-și termine salata Caesar. Căci sunt un om săritor. Nu mă judecați, ea se săturase și eu avusesem o zi plină.

Pentru mine a fost o degustare mai atipică. Sper că toată chestia asta cu viața de adult să nu-mi pună bețe în roate și pe viitor. Mă bucur că am prins măcar a doua parte, și am putut să mă bucur de vinuri și brânzeturi alături de oameni mișto. Las poza asta de grup la final, că să-mi amintesc pe viitor momentul.

Poza de grup de la final
Poza de grup de la final

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.