Domeniile Franco-Române – degustare cu vinuri românești după rețete franțuzești

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Nu a trecut nici măcar o săptămână de la degustarea cu vinuri moldovenești de Ziua Basarabiei, și hop la altă degustare. De data asta una „oficială”, cu brânzeturi și toate cele. Și una semi-aniversară, adică ediția cu numărul 50 din Brânzeturi cum se…cuVin, proiectul nostru de suflet marca AsBO.ro și dictionarculinar.ro. Iar pe meniu am avut 7 vinuri de la Domeniile Franco-Române. Evident, asociate cu brânzeturile de la Delaco. Și despre asta o să vă zic în articolul ăsta, dar mai întăi, uite o poza cu mine blurat.

Suntem atenți când degustăm
Suntem atenți când degustăm

Și încă o poza cu moldoveanca din dotare, că nu stiu exact unde se integrează mai tărziu în articol, așa că am pus-o aici.

Nu știu de ce sticlă Patrisiei e mai mare
Nu știu de ce sticlă Patrisiei e mai mare

Despre Domeniile Franco-Române

În anul 2000, între Gura Vadului şi Săhăteni începe povestea cu Denis Thomas – proprietar și vinificator din Burgundia, Franța. El a fost cel ce a pus bazele primei podgorii BIO din România. Nu singur, ci cu ajutorul unei echipe de profesioniști români și francezi.

Denis Thomas a preluat și dezvoltat un teren de 45ha, ce avea un terroir asemănător cu cel al Burgundiei. Acest lucru i-a permis să producă vinuri romanești pe stil francez.

În 2020 Domeniile Franco-Române își schimba deținătorul, mai exact crama este preluată de un grup de investitori care au în plan modernizarea cramei, extinderea acesteia, atât la capitolul capacitate de stocare dar și a capacității de vinificație și, desigur, dezvoltarea plantației BIO, ce adusese României primul vin certificat Ecocert, încă din 2006.

La cele 45 ha preluate de la Denis Thomas, familia Olariu a vanit cu încă 40 de hectare cu viţă-de-vie, mai exact o plantaţie cunoscută în zona Gura Vadului sub numele „Domeniile Perșu-Eminescu”. Proprietate deţinută înainte de Primul Război Mondial de străbunicii lui Mihnea Olariu: Alexandru Perșu – inginer agronom, fost primar al comunei Tohani şi Ecaterina Eminescu – nepoata poetului Mihai Eminescu. Domeniile Perșu-Eminescu au fost retrocedate, începând cu anul 2002, către părinţii investitorului, Marina şi Nicolae Olariu.

Pasionații de vinuri și turiștii pot vizita Domeniile Franco-Române și, desigur, pot degusta vinuri. Vizitatorii pot vizita crama, spaţiul special amenajat pentru păstrarea butoaielor de stejar, zona de degustare, sala de conferinţe şi facilităţile de cazare pentru 8 persoane.

În plantația Domeniile Franco-Române se regăsesc următoarele soiuri:

  • Struguri albi (total 31.4 ha):
    • Fetească Albă (9.05 ha);
    • Sauvignon Blanc (6.49 ha);
    • Fetească Regală (5.25 ha);
    • Chardonnay BIO (4.49 ha);
    • Tămâioasă Românească (4.12 ha);
    • Riesling Italian BIO (1.10 ha);
    • Muscat Ottonel (0.9 ha).
  • Struguri negri (total 54.47 ha):
    • Pinot Noir BIO (16.0 ha);
    • Merlot (16.0 ha);
    • Cabernet Sauvignon (14.26 ha);
    • Fetească Neagră BIO (6.28 ha);
    • Merlot BIO (1.93 ha).

Degustare de vinuri de la Domeniile Franco-Române

Noi am avut pe meniu șapte din tre aceste vinuri, desigur, asociate cu brânzeturi din gama Delaco.

Degustare de vinuri Domeniile Franco-Române
Degustare de vinuri Domeniile Franco-Române

Despre vinuri ne-a vorbit Mihai Frîncu, reprezentat al Domeniilor Franco-Române. Tot el ne-a zis și povestea cramei. Și ne-a răspuns la toate întrebările pe care i le-am adresat.

Mihai Frîncu
Mihai Frîncu

Iar despre brânzeturi ne-a vorbit Daniel, căci el le știe cel mai bine.

Daniel vorbindu-ne despre brânzeturi
Daniel vorbindu-ne despre brânzeturi

Pentru că eram mulți, la multe mese, și aveam și 7 vinuri, am fi avut nevoie de prea multe platouri. Așa că, am făcut economie la platouri și am pus mai multe brânzeturi împreună. Acest lucru ne-a permis și să încercam alte combinații, nu doar cele oficiale, despre care o să vorbesc mai jos.

Și pentru că este deja a 50-a degustare, și am tot scris despre brânzeturi, dacă vreți să aflați mai multe detalii despre acestea, puteți caută prin celelalte articole de la degustări. Acum mă voi axa mai mult pe vinuri.

1. DFR Fetească Albă Bio 2021 + Aperifrais Ile de France

Pentru că zona Dealu Mare este foarte propice pentru vinuri albe, 5 din vinurile pe care le-am degustat de la Domeniile Franco-Române au fost albe. Primul a fot DFR Fetească Albă BIO din 2021. Un vin alb și sec, cu 13% alcool/volum. Are 0.56g/l zahăr și o aciditate de 5,51g/l. Vizual are o culoare plăcută, galben pal. Este un vin prietenos și revigorant, cu arome de flori de primăvară și note de citrice. Nu este agresiv nici la nas, nici la gust, deci este un vin foarte lejer.

Noi l-am asociat cu Aperifrais Ile de France, de la Delaco, desigur.

2. Vigneron Sauvignon Blanc Bio 2021 + Camembert Ile de France

Al doilea vin al serii a fost Vigneron Sauvifnon Blanc BIO, din 2021. Tot un vin alb sec, cu puțin mai mult alcool de data aceasta, 13.7%. Cu o aciditate mai scăzută de data aceasta, până în 5g/l. La culoare avem un galben foarte deschis. Ca arome avem citrice verzi și ardei gras, pe lângă cele clasice de Sauvignon. La gust trecem la un mix de grapefruit alb, soc și lime. Are un postgust mai lung, revigorant.

Noi l-am asociat cu Cammembert Ile de France.

3. Vigneron Chardonnay Bio 2021 + Havarti Castello

A urmat un Chardonnay BIO din 2021, tot în gama Vigneron. Tot alb, tot sec, cu 14.2% alcool/volum, 5,01g/l zahăr și 5.92g/l aciditate. Avem o culoare strălucitoare, galben deschis. Nasul este fin și discret, aduce a flori albe de câmp sau fructe galbene coapte. La gust putem recunoaște pară, piersică sau pepene galben. La fel este și postgustul, intent și proaspăt, cu senzații de citrice dulci amărui sau fagure de miere.

Noi l-am asociat cu Havarti Castello.

4. DFR Sauvignon Blanc și Tămâioasă Românească Bio 2021 + Cascaval Sofia Delaco

Al patrulea vin de pe lista a fost DFR Sauvignon Blanc și Tămâioasă Românească Bio din 2021. Sauvignon Blanc 85% și Tămâioasă Românească 15%. Vin alb, de data asta demisec. Cu 13.5% alcool/volum, 7.18g/l zahăr și 6.39g/l aciditate. Este un cupaj foarte frumos, atât vizual cât și olfactiv. Culoarea este galben deschis cu nuanțe de negru. Aromele sunt de ardei verde, flori de iasomie, soc, agrișe. Gustul este intens, de mere verzi, grapefruit alb, soc și ierburi condimentate. Postugustul este lung și proaspăt.

L-am asociat cu Cascavalul Sofia de la Delaco.

5. Arrogance alb demisec Fetească Albă și Tămâioasă Românească 2021 + Emmentaler Delaco

Apoi am trecut la aroganțe. Mai exact, la Arrogance alb demisec BIO 2021, un cupaj din 75% Fetească Albă și 25% Tămâioasă Românească. Cum ziceam, alb, demisec, cu 13.5% alcool/volum, 13,1g/l zahăr și 5,43g/l aciditate. Avem o culoare galben pai, strălucitor ce vine cu arome de flori albe, fructe tropicale și ierburi condimentate. La gust putem identifica pere, caise, mere, cu tente de fagure de miere. Iar apoi, la postgust, identificăm soc, citrice dulci. Postgustul este lung și aromat.

L-am imperechiat cu Emmentaler Delaco. O brânză clasică, pe care o recunoaștem foarte ușor după găurile din ea. Este o brânză tare, făcută din lapte de vacă pasteurizat. Are un gust dulceag, ușor acid, care s-a completat foarte bine cu aromele vinului. Asta este și ideea unei degustări, vinul trebuie să completeze brânza și brânza trebuie să completeze vinul, nu să se acopere una pe cealaltă.

La Arrogance mi-a placut mult sticla. In primul rand, forma ei, care este diferita de cele conventionale. Si avem si un dop de sticla, nu cel clasic de pluta. Din acest motiv, sunt mai „rare”, asa ca, cele mai multe sunt refolosite. Ceea ce este un lucru bun. Salvam si natura. Macar putin. Iar pe aceasta minunata sticla avem o eticheta si mai interesanta. Eticheta ce este mai interesanta pe interior, caci daca te uiti prin sticla, poti vedea o gorgona. Unii ar zice ca este chiar Meduza insasi, dar eu nu sunt convins. Este oricum aroganta, caci are si aripi de inger. Si efectele vizuale nu se opresc aici, putem observa si niste pahare de vin daca ne uitam cu atentie. Unii ar zice ca cele doua umbre reprezinta altceva. Depinde fiecare la ce se gandeste. Va las poza mai jos, voi ce vedeti?

Pe interiorul sticelor de Arrogance vedem o gorgonă cu pahare de vin
Pe interiorul sticelor de Arrogance vedem o gorgonă cu pahare de vin

6. Arrogance Rose sec Bio 2021 + British Cheddar Delaco D’Exceptie

Am trecut într-un final și la alte culori. Mai exact, la un rose făcut din Pinot Noir. Un rose sec, cu 13.9% alcool/volum, 0.20g/l zahăr și 5.41g/l aciditate. Are o culoare foarte interesantă, roz carmin. Sticla este aceiași, cea cu gorgonă, deci o putem vedea și pe roz. La arome putem distinge fructe roșii de pădure. Apoi la gust găsim un mix de căpșune, fragi și mure. Postgustul este lung și răcoritor.

Noi l-am asociat cu British Cheddar Delaco D’Exceptie.

Și, pentru că la Rose avem tradiția să dăm noroc, am făcut și o poză să surprindem momentul.

Hai noroc cu vinuri de la Domeniile Franco-Române
Hai noroc cu vinuri de la Domeniile Franco-Române

Și apoi încă una, și cu Mihai, ca să avem amintire.

Suntem serioși...
Suntem serioși…

7. Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Ultimul, daru cu siguranță nu cel din urmă, singurul vin roșu al serii. Din colecția Vigneron, un Pinot Noir baricat din 2018. BIO, desigur. Un roșu sec, cu 14.9% alcool/volum, 2.01g/l zahăr și 5.99g/l aciditate. Un vin fix pe gustul meu. La culoare avem un roșu cărămiziu. Aromele sunt de fructe roșii, completate desigur de aromele baricului. Găsim orune pârguite, piper negru și poate chiar violete, dacă suntem atenți. Gustul merge mai departe, spre cireșe sau coacăze, și impresii de fum, tabac sau chiar pielărie. Tipice pentru vinuri roșii baricate. Postgustul este lung, cu tente de ciocolată amară sau poate chiar puțin picant. Este un vin cu taninuri ferme și note subtile de condimente.

L-am asociat cu Grana Padano Delaco D’Exceptie.

A fost foarte bun, aici îl rugam pe Daniel să ne mai toarne.

Mai cerem vin
Mai cerem vin

DFR la C House Milano Craiova

Și despre locație, am revenit la C House Milano. Am mai făcut degustări pe aici. Au un meniu variat, nu doar produse italienești, cum ai putea să crezi după nume. Așa că, de data asta, am ales ceva mai exotic, Quesadilla C House Milano. A venit cu un sos pe care nu l-am deslușit și cartofi prăjiți. A fost bun, mi-am făcut plinul. Recomand.

Quesadilla C House Milano
Quesadilla C House Milano

Și după ce am băut și mâncat, și am socializat și ne-am distrat, am tras și o poză de grup. Restul, e istorie!

Poză de grup la final de degustare cu Domeniile Franco-Române
Poză de grup la final de degustare cu Domeniile Franco-Române

Pozele din acest articol au fost împrumutate de la Ion Mihăescu, Daniel Botea și Xaara Novack.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.