Domeniile Prince Matei – am degustat 5 tipuri de vin Prince Matei, ceea ce-ți doresc și tie :)

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Când auzi de „Domeniile Price Matei” probabil te gândești la ceva moșie nobilească. Dar dacă ești un consumator semi-profesionist de vinuri, precum sunt eu, știi defapt că e vorba de o cramă. Îmi pare rău, nu am o deschidere mai bună pentru articolul ăsta. Dar, dacă nu ți-ai dat seama, mai jos iți voi povesti, în detaliu, despre vinurile pe care le-am degustat, de la Domeniile Prince Matei.

Vinurile au fost cinci la număr. Dar înainte să vorbim despre ele, să-ți zic câte ceva despre mai sus menționată cramă.

Domeniile Prince Matei

Am învățat un cuvânt nou, apropo. Terroir. Bine, nu l-am învățat acum. Adică îl știam de ceva timp. Însă nu știam exact ce înseamnă. Știam doar că e ceva „cu vin”. Sau despre vin.

Terroir este un termen de origine franceză (din păcate), cu rădăcini latine(ceea ce îl face mai okay): terratorium – pământ. Acesta se folosește în special când vorbim despre o anumită zonă și caracteristicile acesteia. Și se folosește mai ales în nișa asta, a vinurilor. Dar și la ceai și cafea. Dar nu se rezumă doar la zona geografică, ci și la toate trăsăturile distincte ale acestei zone viticole(clima, sol, poziție geografică, tradiție, etc.). Caracteristici care au un anumit efect asupra gustului și calității vinului.

Ți-am zis acest lucru pentru că Domeniile Prince Matei au un terroir deosebit, care prin munca și măiestrie oferă vinuri de înalta calitate, cu potențial de învechire foarte bun. Lucru care s-a dovedit a fi adevărat de la prima ediție a vinului din 1998.

Domeniile Prince Matei se întind pe 70 de hectare în jurul a două dealuri din zona Dealu Mare (unde, apropos, am fost la un eveniment super mișto cu vinuri, despre care o să-ți zic puțin mai tărziu): Tegăneanu și Zorilor, pe care crește o viţă de vie batrână de peste 40 de ani.

Vinuri Prince Matei
Vinuri Prince Matei

Pe lângă tradiție și acest terroir aparte, avem și echipamente de ultima generație, achiziționate recent, odată cu schimbarea recentă a proprietarului cramei. Dar nu asta e important.

Vinuri de la Prince Matei degustate

Am avut o degustare puțin atipică. La modul că nu am avut brânzeturile asociate cu care ne-am obișnuit. Ci am avut doar 5 vinuri, și ce și-a comandat fiecare de mâncare de la locație. Dar despre mâncare iți zic mai jos.

Cumva s-a nimerit bine, căci astfel am putut să ne concentrăm mai mult pe vinurile degustate.

Mesagerii cramei

Am avut doi mesageri din partea cramei.

Primul a fost Costel Cainamisir. Am aflat de la el informații despre Crama Vila Zorilor, cum se chema înainte. Și despre ce se întâmplă acum, cu Domeniile Prince Matei. Și ce se vă întâmpla în viitor. Mai exact în următorii doi ani, când urmează să apară o cramă nouă, dar și un restaurant și un hotel cu 50 de camere. Până când vom putea vizita noua cramă, ne-am mulțumit cu vinurile aduse la noi în oraș.

Despre care Vasile Ghimpu ne-a vorbit. Și despre asocieri culinare. Cred că puteam vorbi liniștiți până a doua zi, la cate știe omul ăsta. Dar eu o să mă rezum la ce s-a vorbit despre vinuri. Și anume:

Domeniile Prince Matei Bistrot Alb (Fetească Regală + Fetească Albă)

Domeniile Prince Matei Bistrot Alb (Fetească Regală + Fetească Albă)
Domeniile Prince Matei Bistrot Alb (Fetească Regală + Fetească Albă)

Am început seara cu un vin alb, obținut din Fetească Regală și Feteasca Albă. Din 2021. Care, ce-i drept, avea o culoare foarte drăguță. Un galben pal, cu reflexii verzui în lumina potrivită. Cu arome de flori albe, cum ar fi cele de salcâm, sau florile de viță de vie. Apoi la gust am mai detectat și niște pară, sau măr. Și tente de agrișă sau zarzăre. Un vin corpolent, cu aciditate ridicată. Un vin proaspăt. Cu vreo 13.5% alcool/volum. Respectabil pentru un vin alb. Cu un postgust mediu, plăcut. Un vin fin și echilibrat, care a dat startul și a ridicat stafeta pentru cele ce urmau.

Domeniile Prince Matei Bistrot Rose (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir)

Domeniile Prince Matei Bistrot Rose (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir)

Al doilea vin al serii, tot din gama Bistrot, dar de data asta un rose. Tot din 2021 și el. Cupaj din 4 vinuri. Probabil de acolo și culoarea foarte interesantă, cumva înspre o foaie de ceapă. Dar mai romantic ca o ceapă. Știi tu. Aromele duc spre fructe de pădure, dar nu din alea negre. Frăguță? Aciditatea a fost de data aceasta mai scăzută. Iar ca alcool avem 13%. Un vin ideal pentru întâlniri romantice. Probabil.

Domeniile Prince Matei Bistrot Rosu (Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon)

Domeniile Prince Matei Bistrot Rose (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir)
Domeniile Prince Matei Bistrot Rose (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir)

Al 3-lea vin, deja am trecut la roșii. La vinuri roșii, vreau să zic. Din 2018, anul. Din 3 soiuri (Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon) cupajul. Este un vin care a fost maturat în baric. De aici a luat niste arome de vanilie, sau de mirodenii gen piper. La gust găsim aromele principale: de cireșe negre, sau vișine, dar din alea din vișinată, nu proaspete. Și obișnuitele tente de ciocolată și cafea. Cu puține urme de migdale, pe undeva pe acolo. Și cu 14% alcool/volum. Avem o aciditate bună, taninuri ușoare și un postgust mediu. Vinul are, nu noi. Înțelegi tu.

Domeniile Prince Matei Petit Matei (Merlot)

Domeniile Prince Matei Petit Matei (Merlot)
Domeniile Prince Matei Petit Matei (Merlot)

Ne apropiem de apoteoză. Dar înainte de asta, îl avem pe fratele mai mic. Petit matei. Care este un Merlot din 2017. Un vin roșu rubiniu, foarte plăcut ochiului. Probabil de asta a luat și medalia de aur la Vinarium. Asta și faptul că e un vin foarte bun. Și calitativ. Și mișto. E făcut 100% din Merlot din via aia bătrână. Deci nu doar găină bătrână face supa bună. Ci și vița bătrână face vinul bun. Eu zic să mai încercam și alte lucruri „bătrâne” să vedem ce iese.

Cum ziceam, de o culoare foarte concentrată. Și concentrate au fost și aromele. Cu niște tente mai puțin uzuale, cum ar fi cele de ardei gras verde, sau lemn dulce (parcă așa se traduce „licorice”, nu?). Iar când îl gustăm, înainte să avem un orgasm în gură, putem simți dulceață de vișine, magiun și o ușoară tentă de fum. Sună ciudat, dar e foarte bun. Aciditatea este bună. Taninurile sunt prezente, dar nu sunt agresive. Un respecatbil 14% alcool/volum și un post gust foarte lung.

În caz că nu ți-ai dat seama, asta mi-a plăcut cel mai mult. Chiar dacă e „fratele mai mic”, din cele cinci vinuri degustate în acea seară, Domeniile Prince Matei Petit Matei Merlot este desemnat câștigător de către papilele mele gustative. Puteți trece asta lângă medalia aia de aur.

Domeniile Prince Matei Prince Matei (Merlot Rezerva)

Domeniile Prince Matei Prince Matei (Merlot Rezerva)
Domeniile Prince Matei Prince Matei (Merlot Rezerva)

Tot Merlot, dar din 2013 de data asta. Tot din parcela aia bătrână este făcut și fratele cel mare. Dezavantajul viței bătrâne este că da mai putini struguri. Doar 4-5 tone la hectar, în cazul de față. Avantajul este că strugurii obținuți ne dau un vin de o calitate superioară. Și acesta are o culoare foarte frumoasă, vie, strălucitoare. Și tot niste arome mai diferite avem și de data asta. Poate chiar mai ciudate: nuc, sânge, piele. Cu note de pământ, sau ciuperci, trufe. Iar apoi avem și niște tutun, cuișoare, anason. Și desigur, nelipsitele cireșe negre și ciocolată. Are de asemenea o aciditate bună, taninuri cuminți și un post gust foarte lung. Ah, și are 14.5% alcool/volum. Este un vin echilibrat și armonios. Cu toate acestea, eu l-am preferat pe fratele mai mic.

La C House Milano

Le-am degustat pe toate la C House Milano. Care este un restaurant din centrul Craiovei. La care eu nu mai fusesem. Deci și asta a fost o premieră, nu doar degustarea vinurilor de la Prince Matei. M-a surprins plăcut localul. Și mă bucur. Mai ales mâncarea. Mi-am luat un pollo picante, adică pui picant. Cu cartofi. Și a fost chiar picant. Deci bun. Deci recomand.

Pollo Picante @ C House Milano
Pollo Picante @ C House Milano

La final de degustare

Că de obicei am fost cu colegii mei bloggeri. Și moldoveanca din dotare. Am făcut și poze. În caz că vrei să vezi și altceva în afară de vinuri și mâncare. Uite poze cu noi.

Acum te las, mai am niște articole de scris. Cred că ar merge un pahar de vin pentru inspirație.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.