Domeniul Drăgași: vin și brânzeturi degustate

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Domeniul Drăgași este o cramă relativ mică, situata lângă Drăgășani, mai exact pe Dealul Viilor. Știu din experiență că este o zonă foarte frumoasă, cu un terroir de excepție și o priveliște fantastică. Am fost acolo de mai multe ori, în vizita la câteva crame din zonă. Dar nu despre ele e vorba acum, ci despre cea mai recentă degustare marca AsBO.ro în parteneriat cu dictionarculinar.ro, adică Brânzeturi cum se…cuVin.

Adică, degustare cu vinuri de la Domeniul Drăgași, mai sus menționat. Crama ce a luat naștere în 2011 cu doar 7ha de vie, pe care sunt plantate 4 soiuri de struguri: Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Merlot și Cabernet Franc. Din aceste soiuri ies însă 2 game de vinuri minunate: Pelerin și Arhon. Am aflat mai multe detalii de la Alina Buso, director comercial al cramei, care ne-a povestit atât despre cramă cât și despre cele 5 vinuri pe care le-am degustat.

Alina Buso, director comercial Domeniul Drăgași
Alina Buso, director comercial Domeniul Drăgași

Mai multe detalii tehnice despre Domeniul Drăgași puteți găsi la ei pe site. Eu o să vă vorbesc mai multe despre vinurile degustate.

5 vinuri de la Domeniul Drăgași degustate cu brânzeturi asortate

Toate vinurile lor sunt seci. Și mai sunt și ediții limitate. Noi am avut în pahare 5 dintre aceste vinuri. Patru dinte acestea din gama Pelerin iar unul din gama Arhon. Asortarea am făcut-o cu brânzeturi Delaco, așa cum facem de obicei, căci au cea mai variată gamă de brânzeturi deci avem din ce alege în funcție de necesități.

Domeniul Drăgași - degustare de vinuri cu brânzeturi asociate
Domeniul Drăgași – degustare de vinuri cu brânzeturi asociate

Cele 5 asocieri de vinuri și brânzeturi au fost:

1. Domeniul Drăgași Pelerin Cuvée Blanc + Aperifrais Ile de France

Primul vin al serii a fost un cuvee Sauvignon Blanc și Pinot Gris, cu 13% alcool/volum. Ne-a fost descris că „un vin de terasă”, adică un vin ușor, ce merge bine servit vara la terasă, să te răcorești. Are o culoare fada, aproape transparentă. Un vin mineral, cu note de iasomie și soc, destul de acid.

Noi l-am asociat cu Aperifrais Ile de France. cremă de brânză cu diverse ierburi aromate, care vine gata de servit. E perfectă pentru petreceri. Și a mers foarte bine cu vinul, chiar s-au completat.

2. Pelerin Sublim Fumé + Camembert Ile de France

Al doilea vin al serii a fost tot din gama Pelerin: Sublim Fume. Un Sauvignon Blanc din 2022 cu 13,7% alcool/volum. Un vin ce a stat baricat 4-6 luni în butoaie de stejar. Are arome proaspete de citrice și note subtile de flori albe și ierburi.

L-am asociat cu Camembert Ile de France de la Delaco. Care este o brânză din lapte de vacă cu mucegai alb. Este moale și catifelată, cu o culoare ușor gălbuie și o coajă albă, tare. Se mănâncă și coaja, în caz că vă întrebați. Are un gust vag dulceag, puțin spre ciuperci duce. Cu un postgust lung. O combinație reușită.

3. Pelerin Rosé + Emmentaler Delaco

Al treilea vin tot Pelerin, de data aceasta un rose obținut din Merlot. Cu 13,5% alcool/volum. Cum ziceam mai sus, este sec. Are o culoare foarte plăcută, roz somon. Un vin proaspăt și delicat, zic că și asta ar merge la o terasă. Aromele sunt de fructe de pădure și florale.

A mers asociat cu Emmentaler Delaco. Este „cașcavalul” ăla clasic, din desenele animate, cu găuri. Găurile, apropos, sunt greu de obținut, e nevoie de niste bacterii (din alea bune) care nu se găsesc așa ușor. Doar prin Elveția, aparent. Este o brânză tare, din lapte de vacă pasteurizat. Are un gust dulceag, ușor acid și arome fructate cu nuanțe de nuci.

4. Pelerin Ramato + British Cheddar Delaco D’Exceptie

Al 4-lea vin al serii, al 2-lea rose a fost unul mai special. Un rose „undercover”, adică vinificat din struguri albi. Din Pinot Gris, mai exact. Ca să ajungi la rose de la struguri albi, trebuie să ții vinul câteva zile pe pielițele strugurilor, din care acesta își ia culoarea. Această metodă se cheamă Ramato, iar Domeniul Drăgași este prima cramă ce a produs vin cu această metodă.

Are 13.5% alcool/volum, o culoare interesantă, arămie. Aromele sunt diferite față de rose-urile clasice. Avem mai degrabă dulceață de căpșuni, fructe exotice, grapefruit. Este chiar interesant, și ar trebui incercta dacă aveți ocazia.

Noi l-am asociat cu British Cheddar. Este brânză aia de un portocaliu intens (se asortează cu rose-ul), o brânză tare dar cu o textură fărâmicioasă care se topește în gură. O brânză din lapte de vacă pasteurizat cu un gust untos, și arome de alune..

5. Domeniul Drăgași Arhon Cabernet Franc 2017 + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Al 5-lea vin și singurul din gama Arhon, un Cabernet Franc din 2017. A stat 30 de luni la baric în butoaie de stejar. Și are un 15% alcool/volum. Tot sec. Vă zic că-i bun din toate punctele de vedere. Are o culoare intensă de rubin. Aromele sunt și ele bogate, cu note de afine și cireșe, ciocolată ardei roșu și chiar tabac. Taninii sunt bine integrați contribuie la o textură plină. Un vin complex. Și recomandarea expertului este să fie aerisit înainte de a fi consumat. Cel puțin 20 de minute în sticlă, dacă nu avem la dispoziție decantor. Iar temperatura de servire este undeva la 18 grade celsius.

Noi l-am asociat cu Grana Padano Delaco D’Exceptie, , una dintre brânzeturile mele preferate. Obținută din lapte de vacă nepasteurizat, cu o textură granulată, ușor fărămițabilă. Este rudă cu Parmegianno, nu de alta. Are arome de alune și nuci, și gust dulceag, ușor sărat. Din nefericire, ceva nu a făcut click acolo, și nu mi s-a părut asocierea perfectă.

Bărbos și Moldoveancă savurând cate un pahar De Cabernet Franc sub marca Arhon de la Domeniul Drăgași
Bărbos și Moldoveancă savurând cate un pahar De Cabernet Franc sub marca Arhon de la Domeniul Drăgași

Recomand vinul ăsta pentru o seară romantică. O să o (sau îl) impresionați negreșit.

Degustare la C House Milano Craiova

C House Milano este un restaurant din Craiova, dar probabil știți deja asta dacă ați mai citit aventurile mele în lumea vinurilor. Aici am revenit deci și acum. Și de data asta am zis să fim romantici, așa că am împărțit mâncarea, nu doar vinurile. Mai exact, ne-am luat un platou Mix Grill.

Platou mix grill la C House Milano
Platou mix grill la C House Milano

Dacă arată bine să știți că și este bun. Ceafa de porc, piept de pui, cârnăciori, cartofi, murături și mujdei. Ce poate fi mai romantic? Nu doar că ne-am săturat, dar a mai rămas să luam și la pachet. Recomand.

Revenind la degustare, a fost una reușită, cu vinuri interesante că de obicei. Și brânzeturi de calitate. Și oameni mișto. Mai ales noi. Dar și restul. 5/5, recomand.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.