Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Am paricipat la conferința de închidere a proiectului „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6” derulat în parteneriat cu Primăria Sectorului 6 prin programul SIPOCA. Am aflat aici mai multe informații despre proiect, despre colectarea selectivă a deșeurilor și implicarea activă a cetățenilor pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Printre cei prezenți la conferința de închidere a proiectului s-au regăsit:

  • foști cursanți;
  • participanți la videourile participative (mai multe despre asta mai jos);
  • reprezentanți ai Consiliului Local Sector 6 București;
  • Jusrnalisti și bloggeri (adică eu și colegi de-ai mei).
Conferința de închidere a proiectului „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”
Conferința de închidere a proiectului „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”

Conferința a fost moderată de Anda Sebeși, redactor șef la Jurnal de Sustenabilitate. Dănuț Stanciu, manager de proiect în cadrul Asociației Preocupați de Viitor, ne-a detaliat obiectivele proiectului iar Sergiu Sebeși, de la CSR Nest ne-a împărtășit din experiența lui în colaborarea cu autoritățile locale pe probleme de mediu.

Speakeri la conferința de închidere a proiectului
Speakeri la conferința de închidere a proiectului

Că veni vorba de obiectivele proiectului, acestea au fost:

  • îmbunătățirea procesului de management al deșeurilor;
  • creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor din Sectorul 6;
  • implicarea civică în problematica de mediu în comunitatea din Sectorul 6.

În cadrul proiectului au fost organizate 3 module de curs pe trei tematici:

  • comunicare și dezvoltare organizațională;
  • participare publică și video participativ;
  • managementul deșeurilor.
Cle 3 etape ale proiectului „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”
Cle 3 etape ale proiectului „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”

La cele 3 module de training au participat în total peste 278 de persoane, dintre care:

  • membri și voluntari ai societății civile din sectorul 6;
  • reprezentanți ai autorității locale sector 6.

Valoarea totală a finanțării a fost de 402.854,12 RON. Finanțarea nerambursabilă a fost de maximum 394.797,04 RON (reprezentând 98%). Cofinanțarea din partea Asociației Preocupați de Viitor a fost de 8.057,08 RON, reprezentând 2%.

La finalul celor 3 module de curs, participanții au contribuit la elaborarea Ghidului de Activism Civic.

Ce am mai aflat despre reciclare și colectarea selectivă a deșeurilor

Nu este primul proiect despre colectarea selectivă a deșeurilor la care am participat într-un fel sau altul. Spre exemplu am participat la un focus-group despre colectarea selectivă a deșeurilor organizat tot de cei de la CSR Nest în 2020. Cei de la CSR Nest au avut mai multe inițiative care au ajuns și în zona noastră, cum ar fi Helping 2 Obtain Water.

Și Craiova a trecut la colectarea separată a deșeurilor nu foarte de mult. Am scris acolo mai multe informații despre cum funcționează tot procesul.

Din acest proiect, chiar daca am participat doar la conferința de încheiere, m-am ales totuși cu câteva informații utile. Cum ar fi, ce înseamnă toate simbolurile grafice pe care le găsim pe ambalaje:

Am aflat și că folosim unii termeni în mod greșit. Cum ar fi, că noi, cetățenii, nu reciclăm, ci pregătim pentru reciclare. Reciclarea se face în centrele specializate.

Știam și despre cei 3 R: Redu, Refolosește, Reciclează.

Refolosirea se poate referi fie la Upcycling – când din deșeuri se pot face obiecte noi, mai prețioase decât acestea erau inițial(exemplu: din sticle se pot face pahare sau suporturi de lumânări), sau Downcycling, când din deșeuri se crează obiecte sub calitatea celor originale (exemplu din hâtrie reciclată se poate face hârtie igienica).

Însă cineva a re-făcut piramida originală și a mai adăugat câțiva R. Deci acum am avea 9 în total:

Cei 9 R - colectarea selectivă a deșeurilor este doar o parte din soluție
Cei 9 R – colectarea selectivă a deșeurilor este doar o parte din soluție

Și dacă stăm să ne gândim, este mai eficient așa. Doar reciclând, nu vom salva planeta. Trebuie mai mult! Dacă vreți mai multe informații despre acest subiect, accesați oricare din link-urile din articol.


1 comentariu

Colectarea selectiva a deseurilor - EmilCalinescu.EU · 10/12/2023 la 10:34

[…] conferinta la care am participat au mai scris (printre altii) Daniel Botea, Marian Buzarnescu si Roxana Stiubei. De pe blogurile lor veti afla toate detaliile, inclusiv despre cursurile pe care […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.