Despre puii de la fermele Avis3000 #prinHD și o experiență culinară inedită marca Chef Tinu

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Nu știu alții cum sunt, dar eu prefer să știu ce mâncare nesănătoasă bag în mine. Bine, zic nesănătoasă pentru că, fiind un gurmand convins, adesea merg pentru meniuri ce conțin mai mult carne și lactate. Cred că sunt alergic la legume, sau ceva. Cu toate astea, încerc să mănânc cât mai fresh, din locații unde știu că mâncarea este proaspătă și naturală, de la producători locali. De asta m-am bucurat când, în cadrul excursiei mele #PrinHD (despre care vă povestesc mai multe aici), am făcut o vizită la fermele Avis3000 din Hunedoara.

Asta pentru că, în spatele fiecărei omlete reușite, este o găină care a făcut ouăle, și câteva zeci de oameni care au avut grijă de ea. Din nefericire noi nu am aflat răspunsul la întrebarea primordială: cine a fost primul, oul sau găina? În schimb, am aflat multe informații despre ce înseamnă o fermă avicolă modernă, care este procesul de creștere și îngrijire a puilor, și nu numai.

Găinile de la Ferma Avis3000
Găinile de la Ferma Avis3000

Când a început povestea Fermelor Avis3000?

Povestea afacerii cu pui și găini este istoria unei firme care la începutul mileniului trei, în anul 2001, însemna 400 de oameni în șomaj și 27 de câini vagabonzi care își duceau zilele printre ruinele fostelor ferme avicole. Este povestea lui Marin State și a familiei lui. Un om care a pus suflet în pasiunea lui, avicultura. După aproape 20 de ani, grupul de firme AVIS înseamnă un nume important în industria avicolă din România, dezvoltat cu capital 100 % românesc.

Am ales să fur acest paragraf deoarece îmi pare că exprimă foarte poetic începutul fermei Avis3000. Iar acum, complexul avicol Avis are aproape 500 de angajați (în funcție de sezon) care au grijă de două ferme de găini ouătoare crescute liber, o hală de creștere a tineretului pentru găini ouătoare, trei ferme pentru creșterea puilor de carne, precum și fabricarea furajelor necesare creșterii păsărilor și un abator.

Puii de o zi populează fermele de creștere de la Soimus. Ca și în celelalte locații, fermele dispun de tehnologie de ultimă generație. De 8 ani s-a retehnologizat pe rând, fiecare sector. Tehnlologizarea a început din interior, unde se întâmplă magia, și se termină cu clădirile exterioare și gardul.

Ouăle din producție proprie eclozează în 21 zile și 6 ore. La 10 zile de la introducerea în incubator ouăle sunt verificate prin ovoscopie. Ouăle eclozează cu o rată de succes de 92%. Singurii pui care vin din afară sunt puii de reproducție, părinții puilor de carne, care se schizitionează din Ungaria când au doar o zi. Aceștia cresc în fermă până la 16 săptămani iar puicuțele și cocoșii sunt ținuți separat.

Avis3000 îşi produce propriile furaje

Fabrica de furaje din Mintia
Fabrica de furaje din Mintia

La Fabrica de nutrețuri combinate Mintia se produc toate cele necesare creșterii puilor din fermele Avis. Există multe rețete, fiecare crescător făcându-și granulele în funcție necesitătile fermei lui. Rețeta și dimensiunea granulelor variază în funcție de vârsta puilor și dacă sunt pui de carne sau de ouă. Totul este automatizat, se combină cereale și vitamine, iar deoarece puii sunt crescuți în medii curate, nu este nevoie ca aceștia să fie injectați. Acest lucru este bine pus în evidența pe fiecare ambalaj.

Rețeta este proprie și nu se vând către alte ferme. Când nu sunt cereale suficiente, se fac achiziții de la populație sau din import. Tot aici se produce și așternutul din paie uscate pe care sunt crescuți puii.

În momentul de față, AVIS deține două ferme de găini ouătoare crescute liber, de câte 100.000 de capete, o hală de creștere a tineretului pentru găini ouătoare, trei ferme pentru creșterea puilor de carne: Fermă 1, la Mintia, cu o capacitate maximă de 240.000 de pui, Ferma 7, la Soimus, cu o capacitate de 480.000 de pui, și Ferma 9, de la Bălata, tot cu 480.000 de pui. În fermă din Leșnic, cresc, în fiecare an, trei serii a câte 15.000 de găini și cocoși pentru reproducere, care produc ouă ce sunt incubate în propria stație de incubație din Leșnic.

Producția fermelor Avis

Depozitul de ouă Avis3000
Depozitul de ouă Avis3000

Nu am văzut în viața mea atâtea ouă într-un singur loc! Hala are 100 m lungime, aici se sortează și se ambalează ouăle. Ouăle se păstrează la 14 grade celsius, se introduc în mașina de sortat iar în funcție de greutatea ouălor se sortează după 4 standarde: s, m, l, xl. Apoi se întroduc în mașina de ambalat. Fun fact: cifra 2 pe ambalaj semnifică ouă provenite din găini crescute la sol. Adică nu în cuști. Adică găini care nu au fost stresate. Deci mai sănătoase! Dintre toate aceste ouă, aproximativ 200.000 de ouă pe săptămană se vând în magazinele Lidl.

Abatorul are o capacitate de 30-35 de tone de carne pe zi, și asigură desfacerea cărnii neinjectate-proaspete, refrigerate și congelate.

Bloggeri fericiți că au primit cadouri de la Avis3000
Bloggeri fericiți că au primit cadouri de la Avis3000

Avis3000 încurajează producătorii locali, deschizând în 2012 un prim magazin cu produse alimentare “made in Hunedoara”. Proiectul a fost botezat sugestiv „PRO HD”, adică produs în Hunedoara. Alături de Avis s-au alăturat mai mulți producători din industria alimentară a județului Hunedoara. În acest moment distribuția proprie de carne de pui și ouă dar și alte produse locale pot fi găsite în cele 8 magazine Avis, 18 magazine Pro HD din județul Hunedoara, și 4 magazine PRO AB & HD deschise în Alba Iulia.

Pui Avis3000 într-un magazin ProHD
Pui Avis3000 într-un magazin ProHD

Destulă teorie, să trecem la practică!

Că după o zi de plimbare pe la fermele Avis300 și #PrinHD, eram hămesiți. Din fericire pentru noi, la cazare ne aștepta Chef Alexandru Hora, sau cum îi zic prietenii, Chef Tinu.

Platou tradițional de-ți lasă gura apă
Platou tradițional de-ți lasă gura apă

Am început cu ceva tradițional, mai light, până erau gata celelalte preparate. Prea bun, prea ca la… stai, asta era altă reclamă.

Pui Avis3000 la grătar
Pui Avis3000 la grătar

Între timp, pe grătar se rumenea niște pui din ăla bun, neinjectat de la Avis3000. Am făcut poza asta la început, nu era pusă toată carnea. Dar am fugit să surprind și celelalte momente ale serii.

Ingrendiente pentru tabuoleh
Ingrendiente pentru tabuoleh

Prin altă parte, Chef Tinu pregătea niște salată tabouleh. Deci vedeți? Mănânc și sănătos, cu legume și din astea. A fost foarte bună și salata, am mâncat tot din farfurie, însă asta nu m-a oprit să mă bucur de felul principal.

Alex Hora este un Masterchef desăvârşit

Chef Tinu la "platane"
Chef Tinu la „platane”

După cum puteți vedea, felul principal mirosea și arăta așa de bine, încât toată lumea își aștepta cu nerăbdare porția. Ce era în farfurie? Inimi și pipote la ceaun cu mămăligută și trufe. A mai făcut Alex și niște tagliatele cu spanac și ou posat. Foarte bun și aia, dar preferatele serii au fost cele două ceaune. Toate cu ingrediente Avis3000 și Pro HD.

Chef Alex Hora dând pe răzătoare trufe
Chef Alex Hora dând pe răzătoare trufe

Mi-am primit și eu porția, că am fost cuminte. Lui Tinu îi plac trufele aparent, că ne-a pus pe mai multe preparate.

Trufe & Tatuaje
Trufe & Tatuaje

Ce cocaină și caviar. Trufe și tatuaje!

Și cum vinul nu poate lipsi de la un eveniment la care sunt eu invitat

Pe lângă organizatori, #PrinHD au fost invitate 2 echipe de bloggeri. De la București și de la Craiova. Cei de la București au adus un Pișcoțel stresant și pe Marius Matache care ne-a încântat cu un concert de folk(o să vă zic mai multe în celălalt articol despre el). Noi cei de la Craiova, cum suntem iubitori de lucruri frumoase, am adus vinuri.

Sauvignon Blanc pe malul lacului Cinciş
Sauvignon Blanc pe malul lacului Cinciş

Am avut în total 5 vinuri de la Samburesti, toate seci. Le-am combinat cât de bine am putut cu preparatele lui Tinu, și am lăsat ce era mai bun spre sfârșit: Chardonnay Chateau Valvis, vinul medaliat internațional de curând. Să vă mai zic că le-au plăcut tuturor?

Bloggeri fericiţi
Bloggeri fericiţi

Uitați la ei cât de fericiți erau toți. Ce să mai, a fost o seară pe cinste! Și ca să ne hidratăm, am avut și niște apă de la Aqua Carpatica. Pentru că ne place să bem… responsabil :).

#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Cosmin Bachnev, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bistro ”Hai la Tinu”, cotidianul Glasul Hunedoarei.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.