Giethoorn – Satul din Țările de Jos cu canale, bărci si capre
Va ziceam într-un articol precedent că Olanda – sau Țările de Jos – înseamnă mai mult decât Amsterdam. Chiar dacă aproape tot teritoriul țării este un teren de golf uriaș, în sensul că e o câmpie plată cu mori de vânt, olandezii au profitat de asta și au făcut canale navigabile prin multe locații. Și pe lângă cele celebre, din Amsterdam, poți găsi prin Țările de Jos orașe întregi construite între canale. Ca în Veneția. Un astfel de mini-orășel, sau sătuc, cum vreți să îi ziceți, este Giethoorn. Și da, chiar este cunoscut ca „Veneția din Nord”-deși nu este singurul care poartă porecla asta.
Uitați-vă și voi, până și norii și ceața sunt plate. În orice caz, Giethoorn este recunoscut pentru arhitectura rustică și faptul că în mare parte este accesibil doar cu barca, pe multitudine de canale ce îl străbat. Și casele cu acoperiș de stuf sunt o atracție în sine. Și datorită canalelor, în micul sat se găsesc peste 150 de poduri.
Este destul de rustic, nu? Și este foarte liniștit, cel puțin așa era când l-am vizitat eu, la începutul lui decembrie. Însă am aflat că în alte sezoane nu e chiar așa. Mai ales vară, Giethoorn este inundat de turiști. În special turiști chinezi, din ceva motiv. Am observat și noi asta când am venit, jumate din autobuzul cu care am ajuns aici era plin de turiști asiatici. Cealaltă jumate eram noi, vreo 4 naționalități diferite.
Care-i treaba cu Giethoorn
Giethoorn este un sat foarte mic, după cum ziceam. Are Aproape 2700 de locuitori. Ce îl face special sunt casele astea rustice, cu acoperiș din stuf. Și faptul că este aproape inaccesibil cu mașina. Te poți plimba prin el cu barca, bicicleta sau pe jos.
Ca să ajungi în Giethoorn, trebuie să iei trenul din Amsterdam până în Steenwijk. Face cam o oră jumate și circulă destul de des. Oamenii ăștia au infrastructura jmekeră. De aici, cum ieși din gară este o stație de autobuz, de unde circulă o rută și spre Giethoorn din oră în oră. Face cam 15 minute până acolo, dar cel mai sigur este să aveți cu voi un telefon cu net, să verificați pe Google Maps. găsiți acolo și rutele în timp real, e foarte mișto.
O altă chestie care mi s-a părut interesantă prin Țările de Jos este cum au copacii ăștia duioși cu crengi paralele aproape peste tot.
Anyways, nu prea ai ce face prin Giethoorn mai mult de o zi. Se învecinează cu Weerribben-Wieden, un Parc Național care în trecut era populat, de unde se recoltau turbă și stuf. Pe lângă asta mai este și muzeul Giethoorn‘t Olde Maat Uus, un fel de „Muzeul Țăranului” din Olanda, unde găsiți informații despre istoria zonei. Din păcate, când am fost noi era închis. La fel ca și majoritatea chestiilor de pe acolo.
Ce altceva poți face prin Giethoorn?
Atracția evidentă este un tur ghidat cu barca pe numeroasele canale. Așa puteți să vă bucurați de peisaje și să aflați chestii interesante despre sat în același timp. Noi am prins o perioadă foarte liniștită, dar am înțeles de la ghidul nostru că în sezon, toate canalele sunt împânzite de bărci pline de turiști. Turul cu barca durează cam o oră și este mult mai ieftin decât cele de prin Amsterdam. Nouă ne-a făcut o „ofertă de grup” și am dat cam 4 euro de persoană, pentru o barca din aia mare, acoperită. A meritat.
Pe lângă asta, găsiți o grămadă de magazine cu suveniruri. Iar pe internet am găsit o grămadă de locuri mișto unde poți mânca. Din nefericire, fiind miercuri și în afara sezonului, majoritate erau închise.
Pe bune, aproape toate locurile unde poți mânca erau închise. Singurul local pe care l-am găsit deschis era ăsta, De Grachthof Restaurant Bootverhuur. Care trebuie să recunosc, arăta foarte bine. Decor modern, foarte curat, oameni de treabă. Așa că am luat aici prânzul. Nu că am fi avut alte opțiuni. Și chiar dacă prețurile au fost puțin mai mari decât ar fi trebuit (mai ales la bere, de ce e 7 euro o bere la 0.33?), mâncarea a fost foarte bună.
Care-i treaba cu caprele?
Am zis în titlu ceva de capre dacă ați fost atenți. Ei bine, prin Giethoorn găsești o grămadă de statui cu capre. Ni s-a părut puțin ciudat acest aspect.
Apoi am aflat că, defapt, Giethoorn în traducere liberă înseamnă „Corn de Capră”. Ghidul nostru ne-a explicat că, primii oameni care s-au stabilit în zonă, au găsit prin terenurile mlăștinoase mormane întregi de coarne de capră. Și s-au gândit că ăsta ar fi un nume bun pentru un sat.
Cred că poreclă de „Veneția Olandeză” sună mult mai bine. Dar hey, cine sunt eu să judec numele dubioase?
În orice caz, Giethoorn face o destinație foarte frumoasă pentru o zi, dacă vreți ceva mai diferit. Merită o escapadă, dacă aveți șansa și vreți să vedeți „Veneția Olandeză”, să vă plimbați pe canale și să vă bucurați de aer liber, proaspăt, curat, departe de mașini.
1 comentariu
Natural · 19/01/2020 la 17:23
Fir întins!