Gradină Utilitară lansată la Craiova – Marea Grădinăreală
Nu știu dacă știți de conceptul de „grădină utilitară”, sau „grădină comunitară” cred că i se mai zice. Prin alte sate mai mari acest concept este destul de popular, însă pe la noi pe aici prin Criova nu prea am auzit de așa ceva.
Până recent, adică. Căci se inaugurează și la noi o astfel de grădină utilitară. Unde? Ce? Când? De ce? La toate aceste întrebări o să vă răspund mai jos, răbdare.
O grădină comunitară, este, o gradină de grija căreia se ocupă o comunitate. Logic, nu? Conceptul se adresează în principal spațiilor urbane, unde sunt create grădini urbane în locuri mai speciale. Cum ar fi în spațiile libere dintre blocuri sau chiar pe mai sus menționatele blocuri. Unde membrii comunității pot planta flori, arbuști, legume, și avea grijă de astea. Ca o comunitate. Bucurandu-se apoi de roadele muncii lor. Știți că mie îmi plac proiectele de comunitate.
Gradina Utilitară dă startul proiectului Grădinile Comunității din Craiova.
Vineri, 24 iunie, 2022, este lansarea oficială a acesteia. Marea Grădinăreală, cum i-au zis organizatorii de la Go Romania. Locația grădinii este în spatele parcului Nicolae Romanescu, pe strada Vânători de Munte, în zona stației de autobuz 5B, lângă ANL-urile de pe strada Potelu. Este puțin cam departe de unde stau eu, însă voi merge la lansare să văd despre ce e vorba și voi spera că pe viitor să mai apară alte astfel de proiecte, mai apropare de zona mea.
Agenda evenimentului
Evenimentul Marea Grădinăreală de la Gradina Utilitară va fi împărțit în două secțiuni. Respectiv dimineața și seara.
În prima parte a evenimentului, gradina comunitară va fi inaugurată dis-de-dimineață de copiii de la EduCat Language Centre. Pentru cei mai mici dintre participanți sunt pregătite activități educative și distractive, cum ar fi workshop-uri bilingve. Adică în două limbi. Română și engleză. Temele vor fi de mediu: plante, reciclare, obiective de dezvoltare durabilă etc.
Că să și aprofundăm, organizatorii își propun să acopere mai multe aspecte: hrană, artă, comunitate, grădinărit, incluziune, eco-conștiință, stil de viață eco-conștient.
Iar după workshop-uri vor fi alte activități recreative: o vânătoare de comori, cântece, dansuri și animație. Evenimentul e un fel de mini festival, daca îmi permiteți.
Program de seară la Gradina Utilitară
A doua parte a evenimentului începe la 17:30 și este dedicată adolescenților și adulților. Vârstă minimă recomandată fiind 16 ani. Eu mă încadrez, am aproape dublu. Printre activitățile pregătite pentru categoria mea de vârstă, se numără un concert Ela Danhi & Marius Stanescu – EMplugged și o șuetă în jurul focului. Deci ne vom întinde spre noapte. Sunt sigur că organizatorii ne-au pregătit și alte surprize, eu le voi descoperi live.
Eu am zis să vă zic și vouă că mi se pare un eveniment mișto. Dacă vreți, aveți aici mai multe detalii despre gradina utilitară. Iar dacă v-am convins să participați, trebuie să completați acest formular.
0 comentarii