Helping 2 Obtain Water-un proiect cu și despre utilizarea responsabilă a apei la Mischii
Probabil veți fi plăcut surprinși să aflați că Asociația Bloggerilor Olteni nu înseamnă doar evenimente culturale, degustări și bloggereală. Ne implicăm și în proiecte sociale, ecologice și de dezvoltare. Nu doar cu mediatizarea acestora, dar uneori și prin implicarea directă, la partea de implementare. Un astfel de proiect este și Helping 2 Obtain Water, despre care urmează să vă spun mai multe în acest articol.
Proiectul Helping 2 Obtain Water are ca scop principal forarea a 4 fântâni la mare adâncime în Comuna Mischii (și satele componente, Călinești și Gogoșești). Deși sunt „la o aruncătură de băț” de Craiova, aceste zone nu beneficiază de apă potabilă curentă. Locuitorii pierd câteva ore zilnic pentru a se aproviziona cu apa necesară consumului și treburilor casnice. Fiind o zonă rurală, apa se este necesară și la adăparea animalelor sau la udarea grădinilor. Mai ales în perioadele secetoase, apa potabilă devine o problemă și mai mare.
Câteva detalii despre Helping 2 Obtain Water
Proiectul H2O (water) – Helping to Obtain Water este finanțat de Fundația Coca-Cola, prin The New World Program, în parteneriat cu Global Water Challenge (GWC). Proiectul este implementat de Asociația CSR Nest și de Asociația Today’s Future.
The New World Program este un parteneriat între Fundația Coca-Cola și Global Water Challenge. Se încurajează participarea societății civile pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) stabilite de Organizația Națiunilor Unite. Din 2014 The New World Program a sprijinit 66 de proiecte din 21 de țări din Orientul Mijlociu, Africa și Eurasia.
Fundația Coca-Cola reprezintă divizia globală de acțiuni filantropice a The Coca-Cola Company. Din 1984 Fundația Coca-Cola a oferit granturi în valoare de peste 1 miliard de dolari pentru inițiative comunitare sustenabile pe întreg globul.Global Water Challenge (GWC) reprezintă o coaliție de organizații de top care lucrează împreună din 2006. Obiectivul global, sustenabil și realizabil este de a oferi acces general la apă potabilă provenită din surse sigure și la servicii de igienă (WASH). Prin parteneriatele public-private ale GWC peste 1 milion de oameni au acces la apa curată.
Am furat detaliile tehnice ale proiectului de la Daniel
Puteți găsi informații detaliate despre proiectul H2O de la Mischii la ei pe site.
Helping 2 Obtain Water are și o componentă educativă
Am fost pe la sfârșitul lui noiembrie prin Mischii împreună cu niște colegi din blogosferă să observăm implementarea celor 4 puțuri. Din nefericire, nu am putut ajunge și la a doua vizită blogosferica la Mischii, însă a fost Daniel și ne-a povestit el cum au decurs lucrurile.
Proiectul Helping 2 Obrain Water are și o parte educativă după cum v-am zis. În caz că nu știați, doar 2.5% din apa de pe planeta asta minunată este apă dulce, potabilă. Restul este apă sărată. Și deși și aceasta în urmă unor procese poate fi adusă la statiul de apă potabilă, încă nu am ajuns cu tehnologia în punctul în care acest proces să fie rentabil. Așa că, pentru moment, este important să fim conștienți despre importanța apei pe care o avem la dispoziție. Și să avem grijă de mediul înconjurător, în general.
Este important să învățam astfel de lucruri de mici. Evident, cel mai bine ar fi să învățam din școli. Aici intră în piesaj partea educativă a proiectului Helping 2 Obtain Water. Astfel, în cadrul proiectului, la Școala Gimnazială Alecsandru Nicolaid din Mischii. Aproximativ 40 de elevi din clasele IV-VIII au învățat cum pot limita risipa și poluarea apei potabile.
Cum să economisim apa responsabil?
Cum va ziceam, apa este utilizată nu doar pentru consum. Organizația Mondială a Sănătății consideră că o persoană are nevoie de 50 litri de apă pe zi.
- 5 litri pentru apa de baut,
- 10 litri pentru apa de găit,
- 15 litri pentru igienă,
- 20 de litri pentru
- întreţinerea locuinţei.
Poate vi se pare mult, însă media europeană este de 120 litri de apă potabilă pe zi. Iată cum este consumul urban de apă potabilă:30% la toalete,
- 20% la duș,
- 20% mașina de spălat,
- 10% igiena mâinilor,
- 9% la spălarea vaselor de bucătărie,
- 5% pentru hrană și băut,
- 4% la igiena casei,
- 2% la udarea plantelor.
În general, din 10 litri de apă potabilă
- 7 litri sunt folosiți pentru agricultură și creșterea animalelor,
- 2 litriîn industrie și transport,
- 1 litru în consum direct și întrebuințări urbane .
Cifre preluate tot de la Daniel. Populația României încă nu deține o edducatie când vine vorba de gestionarea resurselor. Apa potabilă fiind una dintre acestea, în zonele în care este disponibilă, desigur. Iar economia de apă nu înseamnă doar un consum mai redus, calculat. Înseamnă și reciclare, înseamnă poluare mai puțină. Din acest motiv, discuția cu elevii din Mischii a fost sintetizată în Decalogul comportamentului responsabil:
- Schimbă obiceiurile de acasă!
- Aruncă deșeurile în mod corespunzător!
- Nu arunca medicamentele la întâmplare!
- Nu arunca deșeuri menajere în sistemul de canalizare!
- Economisește apa!
- Utilizează în mod responsabil plasticul!
- Implică-te la scoală sau la locul de muncă!
- Implică-te în acțiuni de ecologizare!
- Schimbarea vine de la tine!
- Fii un cetățean implicat!
Așteptăm următoarele etape ale proiectului cu nerăbdare. Chiar sunt curios cum va decurge în continuare. Voi cum vă gestionați consumul de apa?
P.S. Am scris un înca un articol despre Helping 2 Obtain Water aici.
1 comentariu
Apă potabilă în Mischii, Gogosești și Călinești-proiectul H2O Water finalizat · 26/02/2020 la 09:24
[…] ziceam nu de mult despre proiectul Helping 2 Obtain Water, proiect finanțat de Fundația Coca-Cola, prin The New World Program, în parteneriat cu Global […]