Experiențe culinare inedite cu smokereală și preparate premium la Hotel Parc Moneasa, Arad
Atenție, urmează conținut cu un puternic impact emoțional! Mai ales pentru cei care țin post. Sau pentru vegani. Articolul ăsta cu siguranță nu este pentru vegani. Căci urmează să iți zic despre cea mai tare experiență culinară pe care am avut-o, poate chiar din totdeauna. Și am și eu o vârstă, vorba aia. Adică m-am plibat puțin ptin lume. Și iată că nu trebuia să ies din țară, doar să merg puțin mai la vest, prin Arad. Acolo, în județul Arad, stațiunea Moneasa. Acolo am mâncat și mi-a plăcut. Am mâncat mult. Dar am și mâncat de calitate. Preparate pe care nu le mai încercasem până acum. Despre toate astea iți scriu mai jos, după o scurta introducere a locului unde s-a întâmplat ospățul asta regesc. Adică, la Hotel Parc Moneasa.
Hotel Parc Moneasa – primele impresii
Dacă ai mai aruncat ochii prin articolele mele, ar trebui să știi cel puțin două lucruri despre mine: sunt gurmand și îmi place să mă plimb. Că numai despre lucrurile astea pare că scriu în ultima perioadă. Dar mie îmi place, deci, de ce nu? Și vreau să împărtășesc experiențele mele lumii largi, ca să se poată bucura și alții de ce m-am bucurat eu.
Experiențele diferă de la caz la caz. Luna trecută mă bucuram de tradiții hunedorene, acum iată-mă și mai la vest, prin Arad. Mai exact la Moneasa, stațiunea turistică. Și în acest minunat colț de natură se găsește și unul dintre cele mai frumoase hoteluri la care am fost.
Hotelul este absolut minunat. Camere curate, cu priveliști inedite, restaurante și săli de evenimente, o terasă generoasă, chiar și SPA.
Însă vedeta locației o reprezintă restaurantul. Mai concret, spectacolele de live cooking și experiențele culinare inedite. Mâncare multă și bună, pentru toate gusturile. Și toți oaspeții de la Hotel Parc Moneasa.
Noi am stat acolo 2 seri și am mâncat cât pentru 20. Am avut plăcerea să vorbim direct cu managerul hotelului, Ovidiu Fărcuța, care ne-a povestit cu pasiune despre toată munca depusă pentru a aduce hotelul în punctul în care este acum. Dar și cu Chef Alin, geniul din spatele preparatelor inedite. Așa că hai cu mine într-o aventură culinară unică!
Ce am mâncat la Hotel Parc Moneasa
Dar ce NU am mâncat la Hotel Parc Moneasa? În cele două seri pe care le-am petrecut acolo am avut parte de mai multe experiențe culinare inedite. Mâncare din plin, variata, pentru toate gusturile. O multitudine de gustări, mezeluri, bruschete, legume proaspete, sosuri dar și preparate calde, totul proaspăt și la discreție.
Eu cum sunt fan brânză am fost în special fan al acestor display-uri cu brânzeturi premium și fructe proaspete. Am avut și niște vinuri cu care să le asociez, deci m-am delectat puțin și în direcția aia.
Primul preparat inedit al primei seri a fost un Jambon gătit în pâine. Sau Jamon. Sau Șonc, cum vrei să îi zici. O pupla de porc maturată, în sare, cum se face, pentru a păstra mai mult jambonul. Și a-i da și o aromă aparte. Apoi, un jambon din asta întreg este învelit în aluat de pâine și băgat la cuptor să se coacă. Rezultatul? Pâine proaspătă și jambon gătit odată cu aceasta.
O nebuni, atât vizual cât și pentru celelalte simțuri. Din nefericire nu pot transmite aici cât de bun era, dar las un clip, poate ajută mai mult.
@marianbuzarnescu Ai mâncat jambon făcut în pâine? 🤔 Uită-te la filmulețul ăsta și zi-mi ce părere ai despre 🍖 #food #CapCut #fyp #mancare #foodtiktok ♬ Aesthetic – Gaspar
Smokereală part 1
Ce ai văzut mai sus a fost doar masa principală, cea inclusă pentru toți oamenii ce erau cazați la Hotel Parc Moneasa. Da, inclusiv jambonul în pâine.
Însă a urmat și „a doua cină”. Sau smokereala cum i-au zis gazdele noastre. Un concept de slow cooking, sau gătit lent. În niste grătare speciale, care sunt foarte populare la americani, însă eu pe meleagurile noastre nu le-am prea întâlnit.
Noi am avut 3 (trei) tipuri diferite de carne pregătite pentru prima parte de Smokereală: Pulpe de gâscă (cu chipsuri de mere), coaste de vițel (cu verdețuri lângă) și coaste de porc (cu legume coapte). Toate preparate cu multa măiestrie și pasiune de Chef Alin.
Deși era 11 noaptea și mâncasem deja cina de mai sus, a trebuit să gust din toate cele trei feluri.
Sincer, gâscă nu-mi amintesc să mai fi mâncat până acum, deci a fost o premieră. Din spusele colegilor mei, gâsca este destul de pretențioasă de gătit și e greu să o prepari cum trebuie. Și ceea ce am mâncat noi, a fost ce trebuie. Și nu o zic doar eu, fară termen de comparație, ci și colegii mai sus menționați. Gătitul ăsta lent, face carnea să fie fragedă și zemoasă și să se desprindă efectiv de pe os. Deci rezultatul este ceva wow.
În schimb la coaste am experiență, deci pot să-mi dau cu părerea mai pertinent. Au fost delicioase! Fix cum trebuie, la fel ca mai sus, carnea se dezlipea de pe os, iar garniturile au fost alese perfect ca să potențeze aromele fiecărui preparat.
Nu știu cum am reușit, dar am mâncat din toate. Și mi-au plăcut toate.
Ziua 2
Am luat un mic dejun decent, tot la Hotel Parc Moneasa. Apoi am plecat să ne plimbăm prin zonă, dar despre asta scriu în alt articol. Ne-am întors seara, gata pentru o sesiune de relaxare la spa și… mai multă mâncare.
Pe meniu a avut din nou varietate și bogăție:
- tapasuri;
- platouri cu brânzeturi;
- paste;
- foccacia cu ragu de vițel;
- burger de „black angus”.
Însă vedeta serii au fost niște scoici care au fost gătite chiar în fața noastră.
Eu nu prea sunt cu fructele de mare, mai mult cu fructele de coteț. Am gustat, desigur, și din scoici. Dar mi-am făcut plinul din celelalte preparate. Mi-au plăcut în special burgerii, care erau foarte buni. Semănau mult cu ce fac eu acasă (eu sunt campion pe sate la burgeri, întrebați-mi prietenii).
Și desigur, la mâncare bună merge și niște vin. Și am băut și din acela, însă nu despre asta e articolul ăsta. E despre mâncare. Multă mâncare. Multă și bună. De asta sunt eu gras…
Smokereală part 2: cu calcan si Wagyu
Credeam că nu are cum să fie lucrurile mai bune ca până acum. Ei bine, m-am înșelat. Oooo dar în ce mod m-am înșelat…
Am început repriza 2 de smokereală cu două tipuri de carne de vită: Wagyu și Black Angus de Argentina. Ambele au fost maturate în vitrina specială pe care Ovidiu a achiziționat-o întocmai pentru astfel de ocazii.
Ambele au fost gătite la perfecție. Eu vita încă n-am reușit s-o deslușesc. La modul că nu-mi iese cum aș vrea, cum văd la alții. Dar am mai mâncat, pe ici, pe colo, vită bună. Însă nimic nu a fost mai bun ca acel Black Angus de Argentina pe care ni l-a pregătit Chef Alin. Și cu acel pesto și sos-ul pregătit fresh, a fost divin!
A fost prima dată când am mâncat Wagyu însă. Și m-a surprins. E cea din dreapta din poza, aia marmorată. Este foarte „untoasă” la textură și la gust. Se topește efectiv în gură. Foarte bună, dar nu exact la ce mă așteptam? Poate că prea grasă pentru gustul meu. Deci câștigătoare a fost vita argentiniană.
Și mai multe premiere la Hotel Parc Moneasa
Apoi a urmat o altă premieră pentru mine: Calcan întreg gătit pe plită. Calcanul e un pește mai ciudățel, la cum arată. Însă la gust e foarte bun!
A fost gătit pe plită aia specială și a ieșit de minune. De obicei nu mă da pe spate peștele, însă acesta a fost foarte bun. Suculent și gustos, dar fară mirosul ăla intens de pește de nu-mi place mie. Deci pot pune și acest calcan pe lista mea de preparate foarte mișto. Printre cei mai buni pești pe care i-am mâncat?
Și de parcă nu băgasem deja prea multe preparate în stomacele noastre, a mai venit încă o porție de coaste de vită, gătite aproape 12 ore. Mno, au fost excelente, deja nu mai am cuvinte de descris.
Am menționat mai sus o vitrină de maturare și o plită specială pentru pește. Pe lângă astea, mai sunt și smokerele și grătarele speciale. O grămadă de echipamente profesionale(și scumpe) care sunt poziționate strategic, chiar în zona unde se servește masa. Adică, ai parte și de live cooking, cum am avut și noi. Toate acestea au fost aduse de către Ovidiu după un research îndelungat. Pentru că omul e pasionat de ceea ce face și vrea să le ofere oaspeților experiențe de neuitat. Vă las mai jos o filmare în care ne vorbește despre pasiunea lui:
Se vede pasiunea, nu-i așa? Și eu pot zice că a reușit. Eu unul am fost fermecat de toată experiența culinară din cele 2 zile petrecute la Hotel Parc Moneasa și abia aștept să o trăiesc din nou
Ce mai poți face prin Moneasa
Dar să nu vă gândiți că la Moneasa doar se mănâncă. Asta m-a impresionat pe mine. Dar eu sunt gras, deci asta îmi place. Dar sunt și alte activități prin zonă.
Chiar la Hotel Parc Moneasa este un SPA. Cu piscină, jacuzzi, saună și câteodată și masaj. Merge o sesiune de relaxare la SPA, nu?
Pentru cei mai evlavioși, la Moneasa este și o Biseircă drăguță unde poți merge să te spovedești și să bei vin cu Cristi, sau ce alte activități mai fac enoriașii.
Activități în aer liber, mai bine
E o zonă plină cu natură, copaci și chestii din astea. Și un lac, cu ape limpezi, unde se văd peștii cum zburdă ei liberi. Și poți închiria și hidrobiciclete, să faci puțină mișcare.
Imediat lângă Hotel Parc Moneasa este și un Parc Aventura. Însă nu era deschis când am fost noi. Dar traseele păreau destul de interesante. Mai variate decât cele de la Parc Aventura Rânca unde am fost acum câțiva ani. Și tot în acea zona este și un lac cu nuferi, însă nuferii încă nu apăruseră.
Și trasee de hiking. Și o peștera. Grota Ursului. Dar ursul nu era acasă. Adică nici aceasta nu era deschisă când am fost noi, presupun că nu începuse încă sezonul activităților ăstora în aer liber.
Urmează încă un articol cu activități #PrinArad, căci nu am fost doar să mănânc. Am și vizitat locuri interesante. În plus, am filmat destul de mult, deci voi face și câteva materiale video. Deci da-mi un like și pe TikTok că să vezi din altă perspectivă toate aceste activități 🙂
#PrinARAD este un eveniment organizat de Daniel Scridon și Călin Bobora și are ca sponsor principal Hotel Parc Moneasa. Ne-au fost alături: Asociația Proactivi pentru Viitor Arad, conacul Roca Brună, Tracon Electric, Webasto, crama Familia Darabont. Ne-am hidratat cu apa DolceVita de la Grand Mass.
0 comentarii