Hub Terapeutic Valea Merilor – activități pentru toți și terapie cu suntete
Astăzi vă iau cu mine într-o călătorie. Atât o călătorie în stilul clasic al cuvântului, cât și o călătorie spirituală, de ce nu. Pot avea și călătorii spirituale, chiar dacă nu pare. Mai concret, vreau să vă zic de niște oameni super faini și despre proiectele lor la fel de faine. Dar înainte să vorbim despre Irina și al ei Hub Terapeutic, și povestea din jurul acestora, trebuie să vă zic cum am ajuns acolo.
Cum am ajuns în Valea Merilor
Era o duminică de toamnă, ce se anunța a fi ploioasă. Se anunțase și o excursie blogosferică de asemenea. Se anunțase dinainte. Știam însă doar că vom merge undeva. O „deplasare surpriză”. Însă nu știam unde vom merge. Și mai ales, nu știam de ce mergem acolo. Știam doar că este în afara Craiovei, căci plecarea era plănuită cu un autocar. Și pentru că Daniel nu ne-a dezamăgit până acum cu nici o surpriză, am mers pe încredere.
Așa că ne-am suit în autocar pe la prânz, și am plecat. Pe drum puteam doar să încercăm să ghicim, luându-ne după direcția în care mergeam. Să facem iar o vizită la Crama Vinaltus? Nu, doar ce fusesem nu demult. Să mergem la SkyFun Predești? Nu prea era vreme de piscină. Dar direcția era bună. Căci tot spre Predești mergeam, însă la un moment am luat-o la stânga pe o stradă pe care nu credeam că se poate deplasa un autocar.
Dar am ajuns întregi, datorită iscusinței șoferului. Dar unde am ajuns? În Valea Merilor, o zonă liniștită, înconjurată de dealuri, lângă o pădure, pe lângă comuna Predești. Deci nu mersesem mult, sunt vreo 15 kilometri de la noi din sat până acolo. Și acolo, la capătul unui drum pietruit, printre dealurile colorate în pastelurile toamnei am găsit un Hub Terapeutic.
Aici aveam să ne petrecem după-amiaza de toamnă. Dar mai întăi am cunoscut gazdele. În frunte cu psihoterapeut Irina Gruia.
Hub Terapeutic și împrejurimi
După ce am făcut cunoștință, am mâncat puțin din bucatele pregătite de mama Irinei (care au fost delicioase, apropo) și am pornit să descoperim zona. Hub-ul în sine este un Centru Comunitar, un loc unde se întâmplă proiecte interesante organizate de Asociația DePsi, despre care vă voi zice mai jos.
Nu departe de Hub-ul Terapeutic se află un alt loc amenajat tot de asociația Irinei și dedicat persoanelor vulnerabile. Mai exact femeilor care au fost victime ale violenței domestice, care este o problemă destul de mare, mai ales în zonele rurale din România. Acest spațiu a fost realizat în parteneriat cu Norsk Moreno Institutt din Norvegia, sub proiectul Bătaia nu este ruptă din rai. Este singurul proiect din Dolj dedicat femeilor care au fost victime ale violenței domestice, unde acestea primesc susținere și protejare, sunt consiliate și primesc sprijin pentru găsirea unei soluții.
Plimbarea noastră prin împrejurimile acelui Hub Terapeutic ne-au adus apoi în pădure. Am făcut o plimbare în natură, care ne-a prins foarte bine. Am urcat dealul printre copacii arămii, am văzut vietăți și plante pe care nu le mai văzusem de mult, fiind obijnuiti cu jungla de beton. Prea multe metafore? E de la aerul curat, cred că ar trebui să ies mai mult prin natură.
Ne-am făcut și o poză de grup, să ținem minte această experiență. După care ne-am continuat plimbarea prin natură.
Ce se întâmplă la Centrul Comunitar – Hub Terapeutic?
Acest Hub Terapeutic a fost construit de Irina Gruia, împreună cu echipa ei de la Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune (sau DePsi, pe scurt). Este un loc dedicat copiilor și tinerilor vulnerabili. Mai exact, copiilor și tinerilor din zone rurale, care nu au șanse la o viață mai bună din cauza mediului și circumstanțelor economice și sociale. Este o față a societății pe care cei ce locuiesc în orașe nu o văd. Însă și aceasta este o problemă cu care ne confruntăm, noi, ca societate.
Acest Hub Terapeutic pe care îl tot menționez a fost făcut fix cu acești copii și tineri în minte. Este un spațiu cu două săli de instruire și 40 de locuri de cazare. Este un spațiu în care se țin proiecte, un fel de tabere, în care grupuri de copii și tineri vin timp de câteva zile și interacționează și participă la diverse activități. Un loc ce le oferă siguranță, sprijin emoțional, oportunități de dezvoltare, atât pe plan personal cât și educațional. Un loc pentru incluziune. Practic, educație non-formală. Care este cel mai bun tip de educație, dacă mă întrebi pe mine.
Și acest loc minunat a fost conceput și construit de Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune – asociație ce a fost fondata în 2011 de un grup de profesioniști din domeniul psihologiei, psihoterapiei și metodelor de învățare non-formale.
Nu a fost ușor, dar Irina s-a bucurat de sprijinul întregii familii pentru a pune bazele acestui proiect, care este visul ei. Spre exemplu, mama ei se ocupă de masa copiilor. Face o treabă exelenta, și noi ne-am bucurat de niste mâncare calda când am ajuns. Iar soțul și cele două fiice se implică activ în diverse activități. Soțul este chiar și șoferul autocarului cu care am venit noi, și cu care sunt aduși și copii la proiecte.
Terapie cu vibrații și sunete
Pe unul dintre pereții Hub-ului Terapeutic se află acea mandala din poza de mai sus. Este cea mai mare mandala din… zonă? Județ? Țară? Nu am reținut. Dar este cea mai mare, de undeva. Deși nu este încă terminată, este un decor perfect pentru activitățile ce se desfășoară aici.
Pentru că, pe lângă proiectele pentru copii și tineri, Irina se mai ocupă și cu terapie prin sunet.
Am luat și noi parte la o demonstrație de astfel de terapie. În prima fază, Irina ne-a explicat care e faza cu bolurile tibetane. Bolurile tibetane sunt niște boluri speciale, făcute dintr-un aliaj din vreo 7 metale, care vibrează intens la anumite frecvențe când sunt lovite cum trebuie. Cele originale sunt destul de scumpe, aparent, vreo 6000 de lei/kg. Dar sunt și cele mai bune, deoarece vibrează pentru o perioadă lungă.
Bolurile tibetane sunt folosite pentru relaxare, în diverse moduri. Eu făcusem acum ceva timp un masaj cu boluri tibetane. Însă există și alte metode de a le folosi. Spre exemplu, Irina are un bol mare, în care încape o persoană, iar vibrațiile pot să rezoneze cu întreg corpul celui din bol. Și în funcție de anumiți factori, poți să simți energia în întreg corpul, sau doar până la un anumit nivel. La mine a mers doar până la pelvis, spre exemplu. Dar am avut colegi mai iluminați care au simțit-o până în creștetul capului.
Tot din gama de terapie cu sunete sunt și gongurile. Și cu gongurile este o întreagă istorie, ce poate fi urmărită până prin secolul al VI-lea în China. Și nu oricine poate avea gonguri. Pe lângă faptul că sunt și acestea destul de scumpe, aparent mai trebuie să faci și niste cursuri care durează cam un an jumate. Și ele sunt folosite pentru anumite tipuri de terapie.
Irina oferă un anumit tip de terapie de relaxare, prin care poți să-ți resetezi somnul. Căci, somnul are mai multe faze, iar fiecare fază este asociată cu o anumită frecvență. Vorbim de hertzi aici. Și gongurile pot vibra la frecvențele alea joase ale somnului REM și somnului adânc. Nu stiu toată știința din spate, nu sunt psihoterapeut. Stiți cine e? Irina, vă explica ea mai multe daca vreți.
Ideea este că, într-o sesiune de terapie cu gonguri și alte sunete de 45 de minute, poți trece prin toate fazele alea ale unui somn odihnitor. Este echivalent a 8 ore de somn, aparent. Doar că e nevoie de vreo 8 ședințe ca să-și facă efectul – pe care le poți face pe o perioadă mai îndelungată sau pe toate într-o noapte. Din nefericire noi nu am avut timp decât de o ședință, dar a fost una reușită. Unii dintre colegii mei au adormit încă din primele minute, alții mai spre final. Eu nu am reușit să adorm, eu sunt mai ciudat cu somnul. Dar m-am relaxat destul de mult. Chiar m-am simțit revergorat după.
Aceste sesiuni de terapie prin sunet sunt un mod de a susține finaciar activitățile de la Hub Terapeutic. Dacă sunteți interesați, se întâmplă și în fiecare joi la Prestige Boutique Hotel Craiova. Nu doar că vă ajută să vă relaxați, dar susțineți și niște proiecte foarte mișto.
Și nu sunt doar gonguri planetare, mai sunt și alte intrumente interesante care crează atmosfera ambientală pentru o relaxare perfectă. Uitați-vă la noi cât de fericiți eram după.
Și poza asta era imediat după terapia cu sunete. După ne-am relaxat și mai mult, cu un grătar și niște vin. Dar despre asta nu vă mai zic, că-și pierde farmecul.
Concluziile? Irina face chestii mișto. Craiova chiar avea nevoie de un Hub Terapeutic de genul acesta. Terapia este bună, orice fel de terapie ar fi aia. Și mereu e bine să te relaxezi. Deci, vă invit și pe voi să o cunoașteți pe Irina și să vă relaxați puțin, în timp ce susțineți niște cauze nobile.
0 comentarii