În Pădure la Coveanu cu vinuri oltenești

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Prin pădure pe cărare… sau cum era melodia aia? Eu am fost În Pădure la Coveanu, că e tare frumos acolo. Și desigur că am fost să beau și niste vin, că altfel ce rost ar avea o zi de relaxare în pădure? Dar, să le luam pe rând.

#PrinOT sau #PrinSlatina, cum vreți voi să îi ziceți

Noi bloggerii olteni, membrii asbo.ro, pe lângă degustările de vinuri pe care le facem în parteneriat cu dictionarculinar.ro, mai facem și alte tipuri de proiecte. Nu știu dacă v-ați dat seama, că eu mai mult de vinuri scriu. În orice caz, unul din scopurile noastre este să promovăm zona Olteniei (și nu numai) și produse/branduri/chestii autohtone.

Și recent, am avut ocazia să facem ceva de genul. Prin Slatina și împrejurimi. Am avut o oportunitate de a vizita o locație nouă, ca să ne dăm cu părerea despre ea, iar noi am zis că putem face o zi de plimbări din asta. Și desigur, cum fără vinuri viața este pustiu, am zis că dacă tot vizităm o locație mișto putem să punem și de o degustare, că pe căldurile astea ce poate fi mai relaxant decât să bei un pahar de vin rece pe malul unui lac într-o pădure?

Așa că ne-am mobilizat încă de la primele ore ale dimineții (bine, era gen 9, unii ar considera asta târziu, dar hey), ne-am făcut aprovizionarea cu vin și brânză, ne-am suit în microbuz și am plecat spre Slatina. A fost una din zilele alea călduroase de vară, din fericire am avut niște apă de la Aqua Carpatica să ne potolească setea, pe drum, dar și la degustare.

Eu, deși am trecut de multe ori prin zonă, trebuie să recunosc că nu m-am oprit nici măcar o dată să vizitez orașul. Așa că am profitat de ocazie să descopăr câteva chestii interesante de făcut prin Slatina.

Grădiște Hill – sau locul ăla cu panorama mișto

Mno, eu tocmai ce m-am întors din Bulgaria acum câteva săptămâni, din Plovdiv mai exact. Am rămas profund impresionat de cât de mișto e orașul ăla, mai ales pentru că are multe locuri înalte pe care poți să te urci și să vezi peisaje mirobolante, panorame de vis și apusuri incredibile. Mi-au ieșit câteva cadre bombă de acolo, dar o să fac un articol special pentru asta.

Nu vreau să zic că Grădiște Hill se compară cu locurile din Plovdiv, dar e mai aproape de Craiova, deci…. Oricum, pe Grădiște Hill e și Casa Căsătoriilor din Slatina, dar colegii mei blogosferici nu au vrut să furăm mireasa. Am făcut în schimb câteva poze panoramice.

Ar fi mers mult mai mișto un apus văzut de aici, cu Oltu’ pe fundal. Dar nu puteam așteptată atât.

La Atletul Albanez din Slatina

Înainte să ne continuam călătoria noastră #PrinOT și să ajungem În Pădure la Coveanu, am zis să facem o mica oprire de alimentare. Nu, nu trebuia să băgăm combustibil în microbuz, trebuia să ne alimentăm noi. Ce putea merge după ce ne-a bătut canicula în cap pe dealul Grădiște? Ceva rece și bun. Așa că am mers la o locație preferată de slătineni, Atletul Albanez. Aparent aici se bea o bragă excelentă. Și aparent e așa buna încât la 12 când am ajuns noi deja se terminase. Deci nu am putut să mă răcoresc cu o bragă, dar în schimb am luat o limonadă și o înghețată făcută artizanal. Uitați ce fericit sunt, deci a fost bună.

Înainte să ajungem În Pădure La Coveanu am mai făcut o scurtă oprire

Să vizităm o locație nouă, destinată pentru diverse evenimente. Evenimente din alea mari, cu sute de persoane, cum se făceau pe vremuri, înainte de pandemie. Încă nu s-au reluat astfel de evenimente, însă oamenii fac pregătiri. Cum ziceam locația e noua, ne lansată oficial, deci am fost privilegiați să aruncăm un ochi. Vă las câteva poze să vedeți cât de drăguță este.

În Pădure La Coveanu

Destinația noastră finală se cheamă În Pădure La Coveanu. Este la aproximativ 20 de km de Slatina, aproape de Greci. Nu, nu ăia din Grecia, e un mic sat de prin Olt. După cum vă puteți da seama din nume, locația pe care am vizitat-o este situată într-o pădure.

Nu doar că e în pădure, dar e în natură. Pe malul unui lac. Înconjurată de copaci. Construita într-un stil foarte rustic. Eu m-am îndrăgostit de locație. Vă las și vouă câteva poze mai jos, furate de la diverși colegi blogosferici că eu nu prea am făcut.

Pare genul de locație unde te poți relaxa liniștit câteva zile, fără să fii deranjat de nimeni. Ai lac cu ponton, unde poți pescui. Leagăne, grătar, o cramă, mese mari menite să fie umplute cu bunătăți. Sunt și câteva camere de închiriat, doar 5 la număr ce-i drept, dar cred că sunt de ajuns pentru un grup restrâns. Cum ziceam, eu m-am îndrăgostit de locație și deja mă gândesc să organizez o ieșire cu prietenii În Pădure la Coveanu.

Vinuri oltenești în locații oltenești

Inițial noi voiam să vizităm și Cramele Sâmburești, că am tot degustat vinurile lor, însă din nefericire planetele nu s-au aliniat și nu am putut face asta. Însă ne-am bucurat de vinurile lor încă o data. Am avut 5 asocieri la degustarea din Pădure la Coveanu:

  • Domeniile Sâmbsurești Chardonnay + Camembert Ile de France,
  • Chateau Valvis Chardonnay + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
  • Domeniile Sâmburești Roze + Delaco Branză pentru grătar,
  • Domeniile Sâmburești Fetească Neagră + Emmentaler Delaco,
  • Domeniile Sâmburești Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Acum, am tot făcut degustări cu vinurile Sâmburești, nu o să intru foarte mult în detalii. Am avut vinurile de la Sâmburești și la #BlogMeet100, și asociate cu Brânzeturi Poloneze, le-am dus și prin alte meleaguri #PrinHD. Și aici la noi la degustări tradiționale. Deci puteți citi mai multe detalii despre ele în articolele respective.

În Pădure La Coveanu pe lângă vinurile și brânzeturile Delaco tradiționale, am mai avut o surpriza din partea gazdei. Un grătar tradițional. Și niste murături tradiționale, dar alea au fost bonus la bonus. Ce voiam să zic este că, la grătar de obicei merg vinurile roșii, deci ne-am sincronizat ca atare.

Tocmai din acest motiv, combinația mea preferată a fost chiar ultima, adică: Domeniile Sâmburești Merlot + Grana Padano Delaco D’Excepție. Pentru că Merlot-ul a mers de minune cu grătarul. Nici Feteasca Neagră nu m-a dezamăgit. Dar Merlot-ul ăla a fost ce trebuie. Și Grana Padano a mers.

Merlot-ul e un vin roșu, evident, iar cel de la Sâmburești are o culoare foarte drăguță, rubinie. Fiind un vin roșu, se servește de preferabil la temperatura camerei, care în mod normal este undeva la 18-20 de grade. La noi a fost puțin mai cald, și eram pe terasă, dar ne-am adaptat. Unul dintre motivele pentru care Merlot-ul este al doilea cel mai popular vin din lume este versatilitatea lui. Este fructat, se bea ușor și merge foarte bine atât cu carne albă cât și roșie(de la pui și curcan, la porc). Merge cu paste, cu burgeri și cu pizza. Există și variante mai corpolente și mai tari care pot fi asociate și mâncărurilor de vită sau miel și chiar vânatului. Noi am avut grătar de porc și pui, deci Merlot-ul de la Sâmburești a fost asocierea potrivită.

Grana Padano este o brânză tare, sfărâmicioasa, făcută din lapte de vacă pasteurizat. Are un gust puternic, și dulce dar și sărat, și de nuci dar și de alune. S-a potrivit ca de obicei cu vinul, că Daniel a început să se priceapă la asocierile astea. Dar s-a potrivit și cu carnea din farfurie. Tocmai de asta m-a cucerit asocierea.

Dacă ar fi să descriu vinul într-un cuvânt acela ar fi fericire, brânză ar fi împlinire, iar per total aș zice că perechea mi-a adus o stare de relaxare. E ceva metaforă pe aici, dacă nu ați prins-o. În orice caz, stați pe aproape pentru mai multe articole, iar dacă vrei să vedeți mai multe poze de prin călătoriile mele, un follow pe Instagram e doar la un click distanță.

Poză de grup În Pădure La Coveanu

1 comentariu

11 ani de blogmeet-uri craiovene la Crama 91 · 05/03/2023 la 19:53

[…] Și îl luam și când plecăm cu noi în deplasare. Gen #prinHD. Sau când am fost prin pădure la Coveanu. Și chiar și când am zburat cu balonul. Și au mers de minune și cu platourile […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.