John Wick 2 – Sau câți asasini plătiți sunt pe metru pătrat in New York

Publicat de MarianBuzarnescu pe

În caz că nu v-ați dat seama din titlu, am fost să văd John Wick 2, adică filmul ăla cu Keanu Reeves și restul. Înainte să continuăm trebuie să vă avertizez că probabil vor fi spoilere, deci citiți pe propria răspundere. Bine, e un film de acțiune cu Keanu Reeves, nu știu ce spoilere pot da, e la fel de previzibil ce se întâmplă ca și cu economia Marii Britanii după Brexit. Dar asta e altă poveste. Să ne întoarcem la aventurile lui Keanu Reeves în țara minunilor… pardon, John Wick 2.

John Wick 2, este continuarea filmului John Wick. Da și eu am fost surprins să aflu. Plot-ul e ceva de genul „un super-mega-asasin plătit, pe nume John Wick, vrea și el să se pensioneze, dar nu-l lasă un nene în pace, așa că trebuie să omoare pe toată lumea. Asta ar fi plotul ambelor filme.

Nu văzusem primul John Wick, așa că l-am urmărit repede într-o seară, că să nu vin la 2 fără să știu despre ce e vorba. Și nu știu dacă e din cauza faptului că eram foarte obosit, dar mi s-a părut foarte prost. Adică el deja era un asasin plătit care ieșise la pensie, dar nevastă-să murise, așa ca avea un câine și o mașină. Fetișuri normale pentru orice bărbat de vârstă mijlocie. Plus că mă gândesc că e greu să îți faci o iubită când ești asasin plătit, așa că mai bine te rezumi la un câine. Din nefericire, în primul film acțiunea începe când ceva fiu al unui mafiot rusesc îi fură mașina. Și îi omoară câinele. Așa că, singurul lucru logic de făcut este să își scoată arsenalul de la naftalină și să omoare toată mafia rusească. Un singur om. Să omoare toată mafia. Nimic neobișnuit.

John WIck Chapter 2
John WIck Chapter 2

În caz că nu v-ați dat seama, rolul principal în mai sus menționatul film, este ocupat de Keanu Reeves. Vedeți cum am zis ocupat și nu jucat? Asta pentru că mi se pare mie că Keanu nu prea se pricepe el așa bine la jucat în filme. Uite că am zis-o, Keanu Reeves e supra-apreciat. E o persoană bună în viața reală, susține evenimente caritabile, merge cu metroul, e subiectul multor meme-uri pe internet. E un fel de Bruce Wayne. Însă când vine vorba de jucat în filme, aduce puțin a Kristen Stewart. Sau doar eu cred asta?

În primul film mi s-a părut că toți actorii au jucat la fel de prost. Mai puțin câinele, care era fenomenal la a face pe mortu’. M-am bucurat să văd că în John Wick 2 au apărut niște actori mai buni, și au jucat și ei bine. Mai puțin Keanu, scuze, dar chiar nu-mi place Keanu. În capitolul 2 o avem pe Ruby Rose, drept Ares, poreclă i se potrivește de minune, singura diferență între ea și zeul războiului fiind că Ares nu era mut și nu avea țâțe. Îl avem și pe Laurence Fishburne, care joacă rolul de rege al boschetarilor newyorkezi, sau ceva de genul. În orice caz, conduce „mafia homeleșilor din New York, face trafic cu microcipuri atașate de porumbeii călători pe care îi crește pe un bloc, e un personaj destul de interesant. O mai avem pe Claudia Gerini, care ar trebui dată ca exemplu pentru adepții curentului emo, dacă știți ce vreau să zic. Ian McShane joacă rolul lui Dumnezeu… pardon, Winston, ceva lider atotputernic care controlează lumea… Și lista numelor mari ar continua, dar la restu nu mai am glume.

Mă gândesc că nu au putut schimba personajul principal, că nu mai avea filmul sens, așa că l-au lăsat pe Keanu. E okay, până la urmă, bănuiesc că are și el carisma lui. Deși nu cred că cineva ar putea spune „O să îi omor pe toți” cu o expresie mai plictisită decât a lui Keanu în rolul de John Wick. Dar cine sunt eu să judec, poate asta e farmecul personajului.

Vă mai amintiți când am zis că în primul avea un câine care moare, și o mașină care este furată? Ei bine, acțiunea din John Wick 2 începe cu recuperarea mașinii cu pricina. Și-a luat alt câine între timp, nu vă faceți griji. Dar chiar mă întrebam după ce am văzut prima parte, ce dracu’ s-a întâmplat cu mașina. Că era o mașină mișto, un Ford Mustang din 1969. Mă bucur că au răspuns la întrebarea asta în sequel. Se pare că în prima parte, nu omorâse chiar toată mafia rusească, și rămăsese fratele antagonistului capul mafiei rusești, în urma răposatului lui frate. Și nepot. Și jumate din mafie. Și ce s-a gândit tipul ăsta, care apropo era bărbos, că ar fi okay să facă, după ce John Wick a omorât de unul singur jumate din mafia rusească? Să nu îi dea mașina înapoi. Că altfel filmul nu mai avea pe ce premiză să pornească.

Înainte să vedem față plictisită a lui Keanu pe marele ecran, e o scenă cu liderul bărbos mai sus menționat și un subaltern al acestuia, în care ăștia 2 vorbesc despre John Wick și cum le-a luat urma. Se pare că subalternu’ nu își făcuse temele, pentru că nu auzise de acest John Wick, acest Baubau al lumii interlope. Sau cum era descris în primul film, John Wick e asasinul pe care îl trimiți să omoare ceilalți asasini. Așa că desigur, șeful, să îi zicem Boris că nu îmi amintesc cum îl cheamă, începe să îi povestească ingratului subaltern, cum John Wick a omorât odată 3 oameni într-un bar, cu un creion. Moment în care, că să par inteligent, i-am zis prietenei mele „În caz că nu ți-ai dat seama, John Wick e tipul jmeker”. Și ea m-a întrebat „E bun sau rău?”. M-a prins nepregătit… Adică e..bun? E asasin plătit, dar vrea să se lase de meserie… plus că e personajul principal, deci nu poate fi rău… și are un câine… Oricum, trecând peste acest moment, consilierul îi propune lui Boris o chestie simplă: „E doar un singur om, de ce nu îl omorâm?”. Bravo boss, nu cred că se gândise cineva la asta până acum. Eu aș fi zi „De ce, pentru numele borșului, nu îi dăm tipului mașina înapoi?”. Dar din nou, nu mai avea sens filmul după. În timp ce ăștia vorbeau, Keanu, acest ninja modern, deja omorâse jumate din angajații de la garajul în care își făceau rușii activitatea. Își găsește mașina și… vă dați seama, urmează o semi urmărire, semi scenă de lupte greco romane. Mașină e tamponată, lovită, împușcată și abuzată mai rău ca Anastasia. Ți se face milă, când vezi frumusețe de Mustang distrus în halul ăla. Parcă era iar scena din Doctor Strange când sare cu Lamborghini-ul de pe munte.

[spoiler title=”Totul filmul într-o propoziție!”]După el vrea să se pensioneze iar, ceva lider al mafiei italienești vine să îi ceară o favoare pe care i-o datora, îi aruncă casa în aer dar cumva câinele care era înăuntru supraviețuiește de data asta, se duce iar la hotelul ăla unde stau criminalii în serie și se plătește cu bănuți aurii de ciocolată, află că trebuie să își onoreze promisiunea făcută mâncătorului de paste, se duce în Roma să o omoare pe sora ăluia, își face un costum antiglonț făcut din piele de Superman, se înarmează până în dinți, se bagă prin canalizări să ajungă la petrecerea tipei, avem parte de o scenă cu nuditate frontală înainte ca tipa să își tăie venele pe lung, apoi se John Wick omoară un sfert din mafia italiană prin canale, surprinzător italianu’ care îi ceruse să îi omoare sora se întoarce și împotriva lui, așa că trebuie să omoare încă un sfert de mafie până să se întoarcă în New York unde află că s-a pus o recompensă de 7 milioane de verzișori pe capul lui, așa că toți asasinii sunt pe urmele lui, joacă fotbal cu bilele unui luptător de sumo și apoi dansează cu o violonistă, care evident erau asasini sub acoperire, se întâlnește cu prietenul lui negru și se împușca prin stația de metrou fără ca nimeni să observe, apoi se înjunghie în metrou fără ca nimeni să intervină, apoi apelează la mafia boschetarilor să îl ajute, ajunge la ceva muzeu modernist cu lumini și oglinzi, mai omoară un sfert de mafie italienească, îl urmărește pe Il cappo di tutti cappi până la hotelul ăla unde nu aveau voie să se omoare între ei, îl omoară pe macaronar așa ca este expulzat din frăția secretă a asasinilor. Puteți să citiți asta dintr-o singură propoziție?[/spoiler]

John Wick si prietenul lui afro-american cu care se bate vreo juma' de ora
John Wick si prietenul lui afro-american cu care se bate vreo juma’ de ora

Okay, câteva chestii:

Din ce dracu’era făcut costumul ăla, și ce mâncase John Wick înainte? A fost împușcat de zeci de ori, strangulat, înjunghiat, sunt aproape sigur că i s-a rupt o mână, a fost lovit de cel puțin 3 mașini, azvârlit prin geamuri și pereți. Și el se ridică iar ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Abia dacă schițează ceva avarie când îl înjunghie negru’ în metrou, dar își revine în 5 minute după ce îl bandajează boschetarii. Să fie Keanu Reeves noul Chuck Norris?

Vreți să spuneți că există o rețea internațională de asasini plătiți, și mafii secrete, care se omoară între ei în plină stradă, și poliția lipsește total? Îmi vine greu să cred că nu au abordă problema asta, măcar să fi arătat vreo scenă când mituiai un polițist să își țină gura, ceva.

Ce mamă lu’ Mircea e cu monedele de aur? Înțeleg, au căutat un lait motiv să facă secta secretă a asasinilor să pâră mai sectă. Dar nu am înțeles valoarea monedelor. Un pahar de Whisky valorează cât o cameră la hotelul ăla, sau un arsenal?

Cum se împușcă ăia între ei, în stația de metrou, pe scările rulante, și nici un civil nu schițează măcar ceva. Da, aveau amortizor la pistoale, dar totuși, dă-o-ncolo de treabă.

Câți asasini sunt în New York? Pe bune, când pune italianu’ preț pe capu’ lu John Wick, în 5 minute 4 persoane îl atacă. Apoi avem scena de la final, când patronu’ de la hotel îl anunță că o să îl excomunice, și dă anunțul. John Wick începe să alerge prin Central Park, având doar o oră la dispoziție să dispară din peisaj. Apoi toată lumea se pare că începe să primească mesajul tipului ăla. Jumate din populația New York-ului e cu mafia?

Oricum, cui îi pasă de toate găurile alea din plot. Până la urmă e un film de acțiune. Și la capitolul film de acțiune, stă foarte bine. Avem explozii, arme, mașini. Ce mai, testosteron la pachet. Bătăi cu cuțite, sânge, arme de alibru mare. Din nou explozii. Efectele speciale au fost geniale, mai ales văzute la cinema. Și chiar dacă Keanu parcă nu știe să se bată ca vasluienii, tot m-am bucurat și de scenele alea.

John Wick 2 m-a surprins în mod pozitiv, a fost mult mai bun ca prima parte. Actorii mai buni, acțiunea mai elaborată, și povestea mai bine închegată, chiar dacă tot au rămas găuri și întrebări fără răspuns. Și finalul ne dă de înțeles că urmează și partea 3-a, deci dacă creșterea calității este exponențială, o aștept cu nerăbdare și pe aia. Până atunci, vă recomand să mergeți la John Wick 2 cu încredere, să vă luați doza de filme de acțiune. Uitați trailerul dacă nu mă credeți.

Dacă vrei să citești o altă recenzie de film, am scris una despre Chips. Sau uită-te pe pagina principală despre ce alte subiecte am mai scris recent. Lasă un comentariu mai jos cu părerea ta și, de ce nu, dacă ți-a plăcut, un like/share m-ar ajuta mult. Mulțam!


3 comentarii

Ianolia · 17/02/2017 la 14:12

Sigur ar putea un singur om sa il ucida, cel ce nu moare niciodata. Amandoi il stim si e mentionat in articol dar nimeni nu e atat de bun precum e el. 😀

    Marian "Barbosul" · 17/02/2017 la 21:40

    Cred ca si Steven Segal ar avea sanse. Asta ramanand in „lumea reala”, ca asa as mai sti eu pe cineva cu costum rosu si negru caruia ii plac armele si bataia, care ar fi abil

Kristi · 18/02/2017 la 08:59

L-am vazut si eu, chiar daca nu e cel mai realistic film, merge vazut la cinema. Cum ai zis si tu, pentru un film de actiune isi face treaba

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.