Joia facem pizza „tradițională” cu mozzarella și ce mai avem prin frigider

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Hey salut internet, ce faci în această zi de joi? Că noi joia facem pizza. Bine, nu neapărat pizza, dar ceva să placa la toată lumea. Adică pizza. Am făcut o tradiție prin grupul nostru de prieteni, și anume se ne adunăm la cineva acasă, să gătim ceva (că e mai sănătos și amuzant decât să comandăm) și să petrecem timp de calitate împreună. Cum fac adulții responsabili, sau cel puțin așa mi s-a spus. Am încercat mai multe variante, și la zile, și la mâncare, dar joia a devenit cea mai buna variantă. Că în restu’ săptămânii lumea muncește, în week-end mai suntem plecați. Dar joi seara e cel mai lejer. Adică să fim serioși, vineri e deja început de sfârșit de săptămână. Muncește cineva într-adevăr vinerea? Sau stă pe undeva pe la 20% randament gândindu-se ce chestii mișto urmează în week-end. Iar la capitolul gătit, am descoperit că pizza e cea mai ușoar de făcut. Și cea mai bună. Care place oricui. Uneori cineva se simte mai îndrăzneț și gătește ceva mai complicat. Dar cel mai des, joia facem pizza.

Joia facem pizza cu ce avem prin frigider

Cel mai mișto lucru la pizza este că nu e greu de făcut. Adică pe lângă blat și sos, poți pune pe ea orice ai la îndemână. Este preferabil să ai și niște brânză în rețeta de bază, cum ar fi mozzarella, cum foloseau strămoșii noștri romani. Dar în rest, cerul este limita, cum se spune.

Desigur, noi când ne strângem mai mulți, facem și puține pregătiri. Și joia asta, am pregătit ceva mai multe ingrediente, și am zis să facem mai multe tipuri de pizza. Și să și documentăm experiența. Iată, deci, ce am avut pentru pizza:

Ingrediente pentru pizza
Ingrediente pentru pizza

De toate pentru toți. Am făcut 4 pizze, dar vă zic mai jos despre ele. Pentru topping-uri am avut ardei de mai multe feluri, ceapă verde, porumb, piept de pui, chorizo, bacon, ciuperci, măsline, roși cherry proaspete, și brânză. Multa brânză. Am făcut și o pizza patru brânze, sau quatro formaggi cum îi zice lumea. Pentru aia am folosit și grana padano, parmigiano și brie. Dar pe toate am pus mozzarella tradițională. Adică Mozzarella gourmet Delaco, care e speciala pentru pizza. Și paste. Și sandvișuri. Dar mai ales pentru pizza. Adică scrie și pe ambalaj.

Acum, articolul ăsta nu-și propune să vă dea o rețetă anume de pizza. Că eu la gătit nu urmez rețete de obicei. Fac după gust. Și am gusturi bune, poate v-ați dat seama. Că mănânc bine. Că’s gras. Dar pot să vă dau niște specificații generale, de unde puteți porni. Căci până la urmă, trebuie să simțiți mâncarea. Știți voi.

Nu ne-am apucat să facem și aluatul, că e mai complicat și durează. Pe ăla l-am luat gata făcut. În schimb, am făcut propriul nostru sos. Am și filmat, acolo cred că se văd mai bine ingredientele, am să pun filmarea mai jos. Dar în principal, sosul se face din:

  • ceapă alba, tocată și calită în ulei de măsline;
  • usturoi, mult că e bun;
  • pastă de tomate;
  • roșii la conservă;
  • sare și piper, după gust;
  • busuioc proaspăt.

Și în caz că vă întrebați de ce uneori mai folosec pluralul, am gătit împreună cu colegul meu de podcast, anume Mircea.

Sosul a fost capodopera lui, dar mi-am făcut și eu poze cu el, că să mă laud. Și putem zice că a ieșit ce trebuie, am primit recenzii bune.

Ce fel de pizza am făcut

După cum vă ziceam, am făcut 4 pizza diferite, cu diverse ingrediente.

Pe prima am decis să o facem „tradițională”. Adică doar cu topping de mozzarella și busuioc. Pentru că aveam destulă mozzarella de la prietenii noștri de la Delaco, am decis să punem felii întregi.

Se taie mozarella
Se taie mozzarella

Fiind din Craiova, amândoi ne pricepem la mânuit cuțite. Mircea a avut ceva peripeții cu farfuria în schimb. Puteți vedea pe filmare.

Joia facem pizza la cuptor
Joia facem pizza la cuptor

Așa arăta când o verificam în cuptor. Pare delicioasă, nu? Chiar a fost. Trebuie să ne credeți pe cuvânt.

Am mai făcut una cu cele 4 brânze. Adică mozzarella, grana padano, parmigiano și brie. Avem noroc că nu avem prieteni cu intoleranță la lactoză.

Iar pe celelalte am pus o combinație din celelalte ingrediente menționate mai sus. Poate mai mult decât indica norma, dar le tăiasem deja, ce puteam face? Suntem amândoi gurmanzi, probabil se vede după burțile noastre.

Pizza cu rose?
Pizza cu rose?

Cam așa arată produsul final. Noi am servit-o cu un vin rose, că așa ne-am obișnuit să asociem noi mâncarea cu vin, de pe la degustări. Și pe alea tot joia le făceam de obicei, dar în ultima vreme mai rar, așa că joia facem pizza!

Joia facem pizza și o tăiem corespunzător
Joia facem pizza și o tăiem corespunzător

Avem și unelte profesioniste de tăiat pizza. Nu prea ne-a ajutat faptul că am făcut-o pătrată. Vizual vorbind, poate nu e cea mai frumoasă pizza. Însă la gust, a fost excelentă. Ceea ce demonstrează încă o data faptul că nu contează cum arați, contează ce este înăuntru. Iar în cazul de față, răspunsul este mozzarella.

Fenomenul ăsta se cheamă "pod de brânză"
Fenomenul ăsta se cheamă „pod de brânză”

Știați că atunci când pizza este proaspăt ieșită din cuptor, și are multă brânză pe ea, și o tai, și tragi felia, și se prelinge brânză intre felii, se cheamă că faceți un pod de brânză?

Este foarte artistic, nu-i așa? Ceea ce voiam să vă zic este că, noi joia facem pizza. Facem împreună pizza, după care ne uitam la vreun film siropos sau ne jucăm jocuri de societate. Petrecem timp de calitate împreună. Ceea ce este poate cel mai important lucru pe care îl putem face.

Și în caz că vreți să vedeți și „live” cum am făcut noi pizza, vă las mai jos și varianta video. Și, dacă v-am inspirat sau v-am făcut pofta, vă urez și pofta bună!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.