King Richard – povestea succesului prin perseverență – recenzie film

Publicat de MarianBuzarnescu pe

King Richard ne prezintă povestea superstarurilor tenisului Venus și Serena Williams și cum au devenit cine sunt după eforturile tatălui lor Richard Williams. Mai exact ne prezintă povestea unei familii modeste din Compton, un tată și o mamă care au un plan pentru fiicele lor, pentru a le asigura o viață mai buna decât cea pe care au avut-o ei.

King RIchard este o dramă, un film despre sport și în același timp un documentar despre copilăria tenismencelor Venus și Serena Williams. Nu este chiar combinația potrivită pentru un fan al filmelor de comedie și acțiune, dar am zis să-i dau o șansă pentru că l-am văzut pe Will Smith cap de afiș. Așa că m-am dus frumos la Inspire Cinema să-l văd împreună cu gașca, și nu am regretat. În cele 2 ore jumătate cât durează ecranizarea, te atașezi de personaje și de poveste și până și un insensibil că mine ajunge să se bucure la finalul fericit.

King RIchard - poster oficial film
King RIchard – poster oficial film

King Richard – recenzie film

King Richard este regizat de Reinaldo Marcus Green, despre care nu pot să zic că auzisem până acum. Cu toate astea, pot spune că a făcut o treabă excelentă, deci felicitări, Reinaldo, în caz că citești asta. Alte detalii tehnice nu cred că sunt relevante într-un astfel de film, că nu avem efecte speciale, costume sau decor. La un astfel de film cel mai mult contează jocul actoricesc, scenariul și coloana sonoră. Și poate puțin mânuirea camerei. Adică hey, close-up-urile alea dramatice nu se filmează singure. Dacă mă întrebați pe mine, filmul asta nu duce lipsă de nici unul dintre aceste aspecte. Dar nici nu le exagerează, cum fac alte filme din genul dramelor, pe care eu nu le prea înghit.

Totul este moderat și perfect, cum ar și trebui să fie. Coloana sonoră este foarte potrivită, și nu acaparează scenele. La fel și cadrele, nu avem scene exagerate doar de dragul artei. Adică să tragem puțin de timp și să scoatem o lacrimă în plus de la publicul mai sensibil. Nu, tot filmul se învârte în jurul poveștii, se pune accent pe personaje și pe dezvoltarea caracterului acestora. Asta nu sună bine în romana. Character development vreau să zic. Nu știu română, dați-mă în judecată.

Ceea ce mă duce la partea cu actorii. În afară de Will Smith, nu am recunoscut pe nimeni de pe poster. Probabil tot pentru că nu prea am avut tangențe cu genul ăsta de filme. Pe Will Smith trebuie să îl știți, e celebru, să fim serioși. Cine nu îl știe pe Will Smith? De la Prince of Bel Air, un serial care cred că e de-o seamă cu mine, seria Bad Boys, seria Men In Black, iRobot, Bright, Aladdin… și probabil zeci de alte titluri, băiatul asta le-a făcut pe toate. Și cumva da fiecărui rol o energie aparte. Nu joacă același personaj în toate filmele, cum fac unii actori. Și chiar dacă acum a trecut la proiecte mai „serioase”, că deh, vârsta, prin charisma lui tot reușește să te facă să îi iubești personajul.

Will Smith îl joacă pe Richard Williams, tatăl, însuși King Richard cum îi spun oamenii din jur. Soția acestuia, Oracine sau „Brandy” este jucata de Aunjanue Ellis. Saniyya Sidney joacă rolul lui Venus Williams și Demi Singleton o joacă pe Serena Williams. Iar Jon Bernthal îl interpretează pe Rick Macci, antrenorul care „takes the chance” cum zic francezii. Nu prea am ce să vă zic despre ei, în afara de faptul că joacă bine. În film, gen. Că sunt actori.

Povestea este bazată pe întâmplări reale, după cum probabil v-ați dat seama până acum. Ne arată cum Richard și Oracine au un plan, pentru fiicele lor cele mai tinere. Pentru că vor să își depășească condiția, să scape din ghetou și să ducă o viață mai bună. Și pentru asta e nevoie de multă, multă muncă. Și desigur, mai trebuie să depășească și bariera rasială, cei veniți din Compton ne fiind luați în serios.

Dar, prin munca multa și asiduă, Richard reușește să crească nu doar una, ci două campioane mondiale la tenis. Ceea ce ne arată că, nimic nu este imposibil. Deci chiar dacă e dramă, are un final fericit. Și e foarte mișto să vezi evoluția personajelor, ambiție și poate chiar încăpățânare. Dar totul pentru un scop „mai mare”.

Și pentru că e inspirat din fapte reale, știți deja cum se termină, deci nu v-am dat spoilere. Dar este foarte interesant cum se ajunge acolo, deci cele 2 ore jumate petrecute în sala de cinema, au fost o investiție bună. Ceea ce vreau să zic este, mergeți la film. Și vedeți King Richard. Asta era tot.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.